Skocz do zawartości

Woblerki hand made - Stachu442

Stachu442

Rekomendowane odpowiedzi

Widzialem wczoraj twojego jerka pod bolka hmmmmm nawet niezlepracuje niestety ogladalismy jego wyczyny w traconej wodzie  ale odjazdy i blyski bylo widac. a i wykonczenie wobka bardzo ladne estetyczne....jednak najbardziej ciekawi mnie praca tych sterowych mialem kiedys podobnego wobka co ladnie lowil.....

• Like 1

Drobne postępy prac;]

Pstrągóweczka;]

fshzw_dsci3835jpg_21446.jpg

Tutaj porównanie z ciężką i wielką ukleją;p

Po kąpieli w caponie przyjdzie czas na testy co z tego wyszło. Oraz jedna nowość jak dla mnie i też z ciekawością zobaczę jak pracuje.

fshzw_dsci3836jpg_506b2.jpg

fshzw_dsci3837jpg_79cd1.jpg

Tak więc trzymać kciuki żeby coś z tego wyszło;)

Ukleja wygląda jak płoć ,a nawet krąp.Trzeba będzie morskiego kija użyć żeby ją wyrwać w górę ;) .No chyba że będzie miała inne przeznaczenie to ...

Za to co znajduje się w środku foty ,już mnie interesuje... :ph34r:

A bym zapomniał ,widziałem pracę i wygląd Twojej boleniówki ze sterem,bardzo ładnie odpicowana,niestety popełniłeś błąd konstrukcyjny,za bardzo uciekała na bok.

Jak zobaczyłem pod jakim kątem jest przednie oczko, to mnie przeraziło lekko .Wiesz co żle zrobiłeś ? Postaraj się tego błędu  nie robić więcej ,bo fajnie Ci wychodzi design ,praca była dobra ,tylko ta ucieczka praktycznie nie możliwa do skorygowania(jak wracał na tor to odbijał w drugą stronę) Poprawisz i będzie bardzo dobrze ,moje skromne zdanie oczywiście.

Jaka będzie przybliżona waga tego w środku i ile mierzy wzrostu :) .

Pozdrawiam Kamilu ,Krystek.

Akurat w tamtej serii ta jedna miała podgięte tak oczko i wiem co źle zrobiłem;]

Jak tylko Maro spotkam nad wodą to mu pokaże inne i sobie wybierze zamiast tamtej.

A to w środku jeszcze nie ważone, długość korpusu 8,5cm. Co z tego wyjdzie to am dopiero znać;]

Ten duży wobek to na indywidualne zlecenie, postaram się żeby pracowało.

I dzięki bardzo za opinię:)

Swoją drogą woblery boleniowe zacząłem robić w kwietniu tego roku, nawet nie widziałem jak pracują na żywo takie woblery;)

Posiłkowałem się internetem jedynie:)

• Like 1

Dzięki Tomek za podpowiedź, przekonam się sam co będzie na tym oczku;) Cały czas trzeba próbować i w sumie chce coś osiągnąć takiego, żeby jakiś mój prototyp był łowny i w miarę rozpoznawalny;)

Może za jakiś czas mi się to uda. W każdym bądź razie kilka pomysłów jeszcze mam, a dopiero w maju się je wszystkie zweryfikuje;)

Jak się wie czego oczekuje od przynęty to jest inaczej i wcześniej łowiło ryby ...

Połowisz kilkanaście lat, albo dziesiąt(jedną gatunek) to będziesz miał rozeznanie,kombinowanie i wyciąganie wniosków -nauka.

Najważniejsze się nie zrażać i przeć ...nie na siłę a między przeszkodami ,lżej ;) .

Nie wiesz sam ,popytaj ,kilku różnych mających trochę pojęcia .Jaka to ma być praca ,na jaką wodę ,chyba że na jeden kawałek rzeki, to dwa trzy dobrze dobrane przynęty będą łowić .Z czasem i tak musisz kombinować ,zobaczysz przestaną reagować(ryby-przynajmniej bolki) ,ciągła kombinacja ,nie wolno się ograniczać .

Pogadamy w przyszłym roku ,zobaczysz sam.

Edytowane przez Krystekwolf

Prototyp boleniówki, malowanie. Jeszcze kilka warstw lakieru;)

fshzw_dsci3843jpg_ab3f8.jpgfshzw_dsci3844jpg_44bec.jpgfshzw_dsci3845jpg_ecef9.jpg

fshzw_dsci3846jpg_d7826.jpg

Mnie interesuje jak to robi w wodzie,chętnie zobaczę jak woda będzie w innym stanie skupienia :) bo w przeręblu ciężko coś ciekawego zobaczyć ;)

Jak będziesz ustawiał i testował w Płocku to daj znać Markowi wcześniej ,też podskoczę.

Edytowane przez Krystekwolf

Krystek, nie ma sprawy, sam jestem ciekaw co z tego wyszło;]

Póki co trzeba poczekać z testami;)

Mam jeszcze jeden nowy bezsterowiec, też muszę czekać żeby zobaczyć co wyszło.

I teraz zrobię ze 20 sztuk lekkich boleniówek, około 12-14g postaram się żeby ważyły.

I lekkie bezsterowce też zrobię.

Seria ukończona;)

Czas brać się za następną, tyle że lżejszą i czas wypróbować kolejne pomysły;]

Tutaj jerki, mam nadzieję, że się sprawdzą nad wodą;]

fshzw_dsci3853jpg_1b082.jpg

Kolejne to mój standardowy kształt woblera ze sterem;)

fshzw_dsci3855jpg_2da2a.jpg

fshzw_dsci3856jpg_7181b.jpg

Tutaj na jednym sprej trochę zaszalał i zrobił smugę;/

fshzw_dsci3857jpg_2366b.jpg

fshzw_dsci3858jpg_09a3b.jpg

fshzw_dsci3859jpg_16f79.jpg

Tutaj znowu sprej zastrajkował;]

fshzw_dsci3860jpg_47ca7.jpg

Tutaj, nowy kształt ze sterem i opasła ukleja, czy będzie pracować to się okaże;]

fshzw_dsci3861jpg_cd88b.jpg

fshzw_dsci3862jpg_b11dd.jpg

fshzw_dsci3863jpg_f0c55.jpg

I to by było na tyle póki co;]

Pstrągówki jeszcze nie są skończone.

I zabieram się za kolejną serię boleniówek;]