Skocz do zawartości

Konserwacja drewnianej łodzi

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Niektórzy w Was pływają na drewnianych łodziach. Często wspominacie, że posiadanie takiej lódki to 3,4 dni w roku pracy - konserwacji. Możecie podzielić sie swoimi wrażeniami z eksploatacji takich łódek? Na czym owa konserwacja polega.

Mam łódkę wykonanę z Topoli.Zastała pomalowana drewnochronem jako nowa 5 lat temu i już by się przydało odnowienie :mellow:

Co roku jednak trzeba zająć się dnem.Pierwszego roku zastosowałem smołę na gorąco,następne lata to uszczelnianie Bitgumem od konserwacji podwoźi samochodów.Nie ma konieczności podgrzewania :mellow: .Nie są to dobre środki bo po zimie całe dno jest pięknie złuszczone.Może macie coś lepszego :unsure:

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam

Moim zdaniem na dno pychówki najlepiej nadaje sie LEPIK, a nie SMOŁA,ponieważ lepik jest elastyczniejszy a smoła pęka i czasem się zdarza że odstaje od deski płatami.Przed lepikowaniem dna łódki, deski muszą być solidnie wysuszone, inaczej lepik kiepsko przystanie do desek.Co do pychówki zrobionej z desek topolowych to odradzam,przetrwała u mnie 5 lat,mimo solidnej konserwacji .Rzadziej stosuje się drewno topolowe, ponieważ w wodzie szybciej gnije(ma mniej związków smolistych).Do konserwacji łódki wewnątrz jak i na zewnątrz, stosuje olej hydrauliczny,podgrzewam go do 100 st. i wsmaruje go w deski (drewnochron zakupiony w sklepie tak nie zabezpieczy łódki), jak olej na gorąco.Ważne też jest solidne utkanie szczelin łódki sznurem.Najlepszym materiałem na wiosło pychowe jest dąb lub jesion,osobiście wole wiosło jesionowe,ponieważ jest bardziej elastyczne(sprężyste)

• 9 lat później...