MGOR Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Witam,Niektórzy w Was pływają na drewnianych łodziach. Często wspominacie, że posiadanie takiej lódki to 3,4 dni w roku pracy - konserwacji. Możecie podzielić sie swoimi wrażeniami z eksploatacji takich łódek? Na czym owa konserwacja polega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Mam łódkę wykonanę z Topoli.Zastała pomalowana drewnochronem jako nowa 5 lat temu i już by się przydało odnowienie Co roku jednak trzeba zająć się dnem.Pierwszego roku zastosowałem smołę na gorąco,następne lata to uszczelnianie Bitgumem od konserwacji podwoźi samochodów.Nie ma konieczności podgrzewania .Nie są to dobre środki bo po zimie całe dno jest pięknie złuszczone.Może macie coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anguiler Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Myślę Marcin, że po dzisiejszym dniu jesteś specjalistą w tym temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 to prawda, łodzie konserwuje się tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CEBUL Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Nie no Marcin nie pal łodzi!!!Na czym będziesz pływał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Widzę ,że ten weekend wiślacy spędzili na smołowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 ja pływam na sklejce.kupiłem używaną i eksploatuję ją już ok.15 lat i jak dla mnie najlepszym sposobem jest laminat.wystarczy zalaminować dno i borty[na wysokość zanurzenia]później wystarczy co 2 lata trochęoskrobać i pomalować.WODOM CZEŚĆ!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 laminowac pychowke, taka piękność, ty brutalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Witam Moim zdaniem na dno pychówki najlepiej nadaje sie LEPIK, a nie SMOŁA,ponieważ lepik jest elastyczniejszy a smoła pęka i czasem się zdarza że odstaje od deski płatami.Przed lepikowaniem dna łódki, deski muszą być solidnie wysuszone, inaczej lepik kiepsko przystanie do desek.Co do pychówki zrobionej z desek topolowych to odradzam,przetrwała u mnie 5 lat,mimo solidnej konserwacji .Rzadziej stosuje się drewno topolowe, ponieważ w wodzie szybciej gnije(ma mniej związków smolistych).Do konserwacji łódki wewnątrz jak i na zewnątrz, stosuje olej hydrauliczny,podgrzewam go do 100 st. i wsmaruje go w deski (drewnochron zakupiony w sklepie tak nie zabezpieczy łódki), jak olej na gorąco.Ważne też jest solidne utkanie szczelin łódki sznurem.Najlepszym materiałem na wiosło pychowe jest dąb lub jesion,osobiście wole wiosło jesionowe,ponieważ jest bardziej elastyczne(sprężyste) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelo Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 WitamOdświeżę trochę temat a mianowicie mam zamiar kupić okazyjnie łódkę drewnianą w stanie surowym do dokończenia czyli pomalowania itp.Pytanko czym pomalować, impregnować i uszczelniać np na łączeniach?łódka wykonana ze sklejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi