Skocz do zawartości

Wędzisko Spiningowe o akcji progresywnej na Odre

Kenzo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem początkującym spinningistą i poszukuje wędziska o akcji progresywnej, cw mniej więcej od 10 do 30g, 240-270cm,  chciałbym łowić szczupaki, bolenie i jesienią spróbować zapolować na sandacza, łowisko odra w okolicach Szczecina. Wyszukałem trzy wędziska i chciałbym się was poradzić czy długość, cw będzie odpowiednia.

MITCHELL FLUID 270/35g Waga: 193g.

Shimano Beast Master Spinning CX 240 M 30g waga 145 gram

robinson cortez expert spin 2,70m/10-30g waga ?

Ja używam Team Dragona 240 14-42 gr , główki 20-35 i dropshota obsługuje bdb. Ale to typowo pod zandera, więc raczej odpada... Z tych dragonów są jeszcze chyba 275 do 35 gr i do 28 gr i one chyba by były dobre pod twoje wymagania, a tak oprócz tego to może okuma black rock... przejdź się na bulwary i zobacz na co ludzie łowią, niektórzy mają dość porządne kijki, to może któryś by ci się spodobał.

Pogodzić bolenie/szczupaki i sandacze może być ciężko :D przynajmniej dla mnie jest to zadanie niemożliwe.

Bolki na szczecińskich miejscówkach śmiało w tym sezonie poganiałem Dragonem Millenium Super Fast, jak na tą półkę cenową świetne właściwości rzutowe i pod rybą przechodzi w ładne ugięcie ale do gum i opadu w ogóle się nie nadaje. Gdybyś zainwestował w TD 2,7 10-35g to miałbyś fajny, rzeczny, "niedrogi" uniwersał, którym dasz radę na upartego połowić wszystkie wymienione przez siebie gatunki.

Miałem kiedyś TD 2,75 10-28g

Kijek ma dość subtelną szczytówkę i świetnie zaznaczy opad w przedziale 10-20g + guma

Dobry kijek do gum

W przedziale cenowym do 400zł ciężko coś wyrwać chyba że poszukasz czegoś z używek

Sezon się kończy będzie sporo wyprzedaży na zimę więc będzie warto poczekać i obserwować sprzedaż używek :D 

Spining ma być odskocznią od łowienia "gruntowego", dlatego też poszukuje kijka w miare uniwersalnego do max 35g cw,  może to być używka, byle nie jakieś sztywne wędzisko, sam używam na karpia wędki o akcji progresywnej i będę szukać czegoś podobnego na drapieżnika. Dostałem propozcję zakupu robinsona cortez expert spin cw do 30g za 170zł kupić ? czy może poczekać na jakieś promocje lub używke TD 2,75 10-35g

Moim skromnym zdaniem powinieneś wbić do sklepu wędkarskiego i tam obadać organoleptycznie co leży Ci w łapce.

Każdy ma inne, podobne mniej lub bardziej wymagania od kija, to co dla jednego jest kijkiem fast dla drugiego będzie lejącą sie kluchą... To tylko taki przykład.

Polecam obadać gdzieś wcześniej interesujące Cie

kije, żeby uniknąć rozczarowania...

Pogodzić bolenie/szczupaki i sandacze może być ciężko :D przynajmniej dla mnie jest to zadanie niemożliwe.

Bolki na szczecińskich miejscówkach śmiało w tym sezonie poganiałem Dragonem Millenium Super Fast, jak na tą półkę cenową świetne właściwości rzutowe i pod rybą przechodzi w ładne ugięcie ale do gum i opadu w ogóle się nie nadaje. Gdybyś zainwestował w TD 2,7 10-35g to miałbyś fajny, rzeczny, "niedrogi" uniwersał, którym dasz radę na upartego połowić wszystkie wymienione przez siebie gatunki.

Tylko boleni nie lowilekijek z tego watku http://jerkbait.pl/topic/28971-shimano-nasci-246m/?p=1345177 zapraszam do lektury :)

Tylko boleni nie lowilekijek z tego watku http://jerkbait.pl/topic/28971-shimano-nasci-246m/?p=1345177 zapraszam do lektury :)

Widzę, że mamy takie samy psy :D Tylko moja jest bardziej ciekawska i ma ogon :D

Każdy ma inny gust i inne wymagania co do wędziska, tak samo jak jeden lubi blondynki a drugi szatynki :P Szczupaki łowię jedynie jako przyłów, za to boleń i sandacz to 90% mojego sezonu. Są dla mnie to tak różne ryby i techniki, że używam wędek o zupełnie innej charakterystyce. Co za tym idzie łowiąc bolenie sandaczowym telegrafem źle bym się czuł :D A i z sandaczowego kijka dużo przypadkowych szczupaków potrafi się spiąć na krótkim dyszlu.

Edytowane przez Matiz992

Dokladnie jest jak piszesz, kazdy ma swoje wymagania, ja do szybkie kije omijalem szerokim lukiem dawniej liczyl sie tylko szczupak a i pojecie o kijach mialem na poziomie dlugosc i cw :) bolenie szybko i na lekko oczywiscie takim moderate ale prowadzenie glebiej i podbijanie gum to juz trzeba moim zdaniem uzyc kija szybszego.Co kto woli :) pzdr

kolego ROBINSON CORTEZ SPINN EXPERT  rewelka i niech się MATIZ czepi mnie bo ten kij połączy wszytkie 3 ryby ale ja go kiedyś spotkam i mu udowodnię :P łowiłem nim szczupaki genialna czułość i praca ugina się wprost proporcjinalnie do siły jest to typowy szybki kij o akcji progresywnej właśnie ja używam go 3 lata jako uniwersał ... a mimo posiadania wklejanek na sandacza w tym roku obsługiwał mi orke na odrze w szczecinie i się spisał ... nie gubi ryb i ma duza moc (25 g + guma i do dropa 30 g) miota super !!!

kolego ROBINSON CORTEZ SPINN EXPERT  rewelka i niech się MATIZ czepi mnie bo ten kij połączy wszytkie 3 ryby ale ja go kiedyś spotkam i mu udowodnię :P łowiłem nim szczupaki genialna czułość i praca ugina się wprost proporcjinalnie do siły jest to typowy szybki kij o akcji progresywnej właśnie ja używam go 3 lata jako uniwersał ... a mimo posiadania wklejanek na sandacza w tym roku obsługiwał mi orke na odrze w szczecinie i się spisał ... nie gubi ryb i ma duza moc (25 g + guma i do dropa 30 g) miota super !!!

Czepiać się nie będę, bo każdy ma inne wymagania i to, że tobie pasuje pod te 3 ryby nie znaczy, że mi przypasi :D A co do wklejanek na sandacza... nienawidzę tego typu wędzisk i każde inne jest dla mnie 100 razy lepsze :D

Dziękuję wszystkim za cenne opinie, Nie jestem wymagający i może faktycznie skuszę się na tego Corteza, skoro snoek3 go tak zachwala,  jak coś to będzie na niego ;) . Jeśli wędzisko nie sprawdzi się na sandaczach to na bolenia i szczupaka bedzię chyba wystarczające ?

powiem tak nie wiem gdzie wy patrzycie na te wedki , moja jest wykonczona super i kilka kijaszków które sprzedały się u znajomego w sklepie były idealne tak samo od razu mówie ze korek na rekojesci się nie kruszy nie ma nadlewek i przelotki sa w idealnej linii , i wszystkie które były były identyczne bez uchybien ... za bardzo wam w głowach tylko kije z pracowni .... :P i koniec tematu z mojej strony ... kolega będzie chciał to kupi ja mu szczerze polecam ... i powinien być zadowolony !!!!

Przy zakupie Corteza radzę zwrócić uwagę na przelotki, kilka modeli oglądałem w sklepie no i sporo z tych spinnów miało spore nadlewki lakieru i przelotki nie były w jednej osi na blanku, poza tym na sucho kije sprawiały pozytywne wrażenie.

To to pikuś... oglądałem kiedyś kilka Robinsonów Xenonów w stacjonarce. Tamte to miały przelotki ustawione prawie jak cast w spirali :D:D:D