Skocz do zawartości

Porozumienia okręgu mazowieckiego PZW 2014

sacha

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie Okręgu PZW Siedlce wisi komunikat o możliwości wędkowania przez członków Okręgu Siedleckiego w obwodzie Bug Nr 5 (od ujścia rzeki Nurzec do ujścia rzeki Liwiec) bez dodatkowych opłat.

http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/89027/61/wedkowanie_na_bugu_nr_5 

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Cześć, pomóżcie mi zrozumieć 'porozumienia za dopłatą'

Mam legitymację okręgu Mazowieckiego (w 2013 nie opłacaną).

Chciałbym łowić w tym roku w okręgu Koszalin, PIła, Słupsk, Mazowiecki - ciekawą ofertę znalazłem w Pile (porozumienie ze Słupskiem i Koszalinem + porozumienie za dopłatą 82zł z Mazowieckim(?).

Pani w PZW Piła poinformowała mnie jednak, że musze opłacić u nich 68zł + 153zł i 100% w okręgu Mazowieckim. Dopiero wtedy bedę mógł łowić tak jak chcę.

Jak się ma do tego zdjęcie porozumienia jak poniżej? Może źle to rozumiem?:)

t9ja.jpg

Ja to rozumiem tak - płacisz składkę członkowską i okręgową w Pile i w zamian masz porozumienie na wody nizinne (nieodpłatne) z Koszalinem, Słupskiem, Kaliszem i Sieradzem, na wody górskie z Koszalinem, Słupskiem i Gorzowem. W Lesznie i Łodzi coś dopłacasz za nizinne (nie napisano ile), w mazowieckim dopłacasz 65 za wody nizinne i 82 za górskie, w pozostałych musisz opłacić pełną okręgową lub okresówki.

czyli rozumiemy podobnie... niestety w PZW Piła rozumieją to inaczej :)

A czy te 82zł za górskie (to zawiera już nizinne?) w Mazowieckim powienienem dopłacić też w PZW Piła czy już tutaj na twartej w Wawie? 

Ja to rozumiem tak - płacisz składkę członkowską i okręgową w Pile i w zamian masz porozumienie na wody nizinne (nieodpłatne) z Koszalinem, Słupskiem, Kaliszem i Sieradzem, na wody górskie z Koszalinem, Słupskiem i Gorzowem. W Lesznie i Łodzi coś dopłacasz za nizinne (nie napisano ile), w mazowieckim dopłacasz 65 za wody nizinne i 82 za górskie, w pozostałych musisz opłacić pełną okręgową lub okresówki.

w mazowieckim dopłacasz 65 za wody nizinne i 82 za górskie, 

SKŁADKA

CZŁONKOWSKA

OKRĘGOWA

PEŁNA  

ULGOWA I

- młodzież szkolna i studenci w wieku od 16 do ukończenia 24 lat,

- kobiety, które ukończyły 60 lat,

- mężczyźni, kt

órzy ukończyli 65 lat,

- odznaczeni Srebrną i Złotą Odznaką PZW,

- *osoby ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (posiadające legitymację dokumentującą stopień niepełnosprawności)                               

ULGOWA II

-osoby które ukończyły 75 lat,

- odznaczeni Złotą Odznaką PZW z Wieńcami,

- członek uczestnik (do ukończenia 16 lat)

Obejmuje: wody nizinne, wody górskie, trolling

248 zł

189 zł          

160 zł 

Obejmuje: wody nizinne, trolling 218 zł 159 zł 130 zł

Obejmuje: wody nizinne, wody górskie 

148 zł

89 zł                       

60 zł 

Obejmuje: wody nizinne

118 zł

59zł

30 zł 

SKŁADKI    UZUPEŁNIAJĄCE

do wód nizinnych składka na wody górskie

30 zł

trolling

Z tego co ja rozumiem to składka okręgowa na wody nizinne wynosi w OM 118plz i tyle byłem zmuszony zapłacić w ub. tygodniu.

@karuzo27, dopłata 82 moim zdaniem nie obejmuje wód nizinnych. Czy można zapłacić w Pile, nie mam pojęcia, trzeba  zapytać, 

@sacha, kolega napisał, że opłaci w Pile, więc składki z mazowieckiego go nie obowiązują, tylko wymienione dopłaty ze strony Okręgu w Pile.

Pisałem parę razy, ale ok.

Opcja 1 - możesz zapłacić w mazowieckim wszystko plus składkę "okręgową" w Siedlcach. Nie masz prawa łowić w wodach okręgów, z którymi porozumienie ma okręg siedlecki, korzystasz z porozumień warszawskich.

Opcja 2 - możesz zapłacić wszystko w siedleckim (składka "okręgowa" za pierwsze półrocze) plus składkę "okręgową" w Warszawie. Po 30-tym czerwca zgłaszasz się do skarbnika w Siedlcach, u którego płaciłeś i nieodpłatnie odbierasz zezwolenie na wędkowanie w siedleckim na drugie półrocze. Korzystasz z porozumień okręgu siedleckiego bez prawa korzystania z porozumień okręgu mazowieckiego.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Konkluzja jest taka że w moim przypadku, w tym roku za możliwość relaksu nad wodą zapłacić trzeba ponad 200zł... :( Plus problemy logistyczne z wnoszeniem opłat w dwóch miejscach. Temat powinien się nazywać: 

"Nieporozumienia okręgu mazowieckiego PZW 2014"...

• 2 tygodnie później...

Pisałem parę razy, ale ok.

Opcja 1 - możesz zapłacić w mazowieckim wszystko plus składkę "okręgową" w Siedlcach. Nie masz prawa łowić w wodach okręgów, z którymi porozumienie ma okręg siedlecki, korzystasz z porozumień warszawskich.

Opcja 2 - możesz zapłacić wszystko w siedleckim (składka "okręgowa" za pierwsze półrocze) plus składkę "okręgową" w Warszawie. Po 30-tym czerwca zgłaszasz się do skarbnika w Siedlcach, u którego płaciłeś i nieodpłatnie odbierasz zezwolenie na wędkowanie w siedleckim na drugie półrocze. Korzystasz z porozumień okręgu siedleckiego bez prawa korzystania z porozumień okręgu mazowieckiego.

Gdzie najbliżej Warszawy zrobię opłaty w PZW Siedlce? a może da rade przelew + poczta? ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam

matpgt