Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego, czytałem tamten wątek o ile dobrze pamiętam stanęło na tym, że Ardent jest cacy.

W tym wątku przewinął się wpis, że wcale nie taki dobry jest.

Chciałem poznać jakąś ostateczną wersję tego czym smarować, dlatego napisałem tutaj gdzie dyskusja się toczy :)

Także to nie przez lenistwo albo brak szacunku... ;)

Kolego Catrol, tak jak każdym samochodem da się jeździć tak i każdym smarem smarować, większość z wymienionych została stworzona właśnie do kołowrotków, jeśli chcesz kombinować z nowymi smarami śmiało, rób to na własną odpowiedzialność ale ameryki nie odkryjesz bo poza mobilithem wymienione przez Ciebie są odpowiednie, poza skrajnymi gęstościami smarów shimano czy iosa ,które mają stosunkowo wąskie zastosowanie to reszta jest w miarę uniwersalna i naprawdę prześledź tamten wątek raz jeszcze , wszystkie są opisane dokładnie i znajdziesz tam informacje stricte pod Twoje zastosowania.

pozdrawiam

• Like 1

A jakie macie porównanie Penna do Ardenta? Mam Penna i faktem jest, że ten smar dość szybko czernieje. Chciałbym przesmarować mojego nowego Biomka bo na sucho trochę głośno pracuje i zastanawiam się czy nie kupić jednak tego Ardenta. A może od razu Shimano - tylko który? Jest ich sporo. 

A jakie macie porównanie Penna do Ardenta? Mam Penna i faktem jest, że ten smar dość szybko czernieje. Chciałbym przesmarować mojego nowego Biomka bo na sucho trochę głośno pracuje i zastanawiam się czy nie kupić jednak tego Ardenta. A może od razu Shimano - tylko który? Jest ich sporo. 

owszem ,maja wspolne cechy,jedna rzadka druga gesta ,obie takie same kupy :D

owszem ,maja wspolne cechy,jedna rzadka druga gesta ,obie takie same kupy :D

Napisane jest na ten temat tyle że pół nocy można czytać. W zasadzie każdy markowy smar jest dobry,ale nie do wszystkich kołowrotków. Decyduje o tym rodzaj zastosowanej przekładni i mechanizmu oscylacji. Niektóre przekładnie są tak upierdliwe,a szczególnie w Daiwach,za co nie "kocham" tych kołowrotków,choć je serwisuję. Smary by Shimano w przekładniach Daiwy typu Hyper Digigear raczej kiepsko się spisują. Należy to dobrać indywidualnie w zależności od rodzaju przekładni,ale nadal kołowrotek ma być w wzorowym stanie. Ostatnio bardzo dobrze spisują się smary firmy Cal,s Uniwersal , a szczególnie Cal,s Regular którego stosuję od już wielu lat.

Reklamowałem swego czasu Ardenta,jest to b. dobry smar,ale nie do wszystkiego

Napisane jest na ten temat tyle że pół nocy można czytać. W zasadzie każdy markowy smar jest dobry,ale nie do wszystkich kołowrotków. Decyduje o tym rodzaj zastosowanej przekładni i mechanizmu oscylacji. Niektóre przekładnie są tak upierdliwe,a szczególnie w Daiwach,za co nie "kocham" tych kołowrotków,choć je serwisuję. Smary by Shimano w przekładniach Daiwy typu Hyper Digigear raczej kiepsko się spisują. Należy to dobrać indywidualnie w zależności od rodzaju przekładni,ale nadal kołowrotek ma być w wzorowym stanie. Ostatnio bardzo dobrze spisują się smary firmy Cal,s Uniwersal , a szczególnie Cal,s Regular którego stosuję od już wielu lat.

Reklamowałem swego czasu Ardenta,jest to b. dobry smar,ale nie do wszystkiego

prosciej jest sie pozbyc tych smarow ktore nie spelniaja swojej roli, a zapewniam ze kazda przekladnia odwdzienczy sie wzorowa praca przez dluzszy czas

Daiwy natomiast smialo mozna potraktowac shimanowskim smarem ,sam tak robie,chociazby DG-6 jest bardzo do nich odpowiedni,i bardzo uniwersalny,przekladnie ktora rzezi sie poprostu wymienia,a nie szuka super-smaru,gestosci smarow chociazby shimano zostaly wymyslone do kolowrotkow duzych lub tez typowo morskich,choc slabo sie do tego nadaja,do kolowrotkow konwencjonalnych sa lepsze srodki smarne

a Ardent,no coz ,albo smar sie nadaje albo nie, po co zasmiecac sobie warsztat

lepiej miec 1 dobry smalec jak 10 h.....ch,tak oczywiscie ja uwazam

• 2 tygodnie później...

Ja pier... :-) pierwszy raz widzialem ten filmik. Nie wiem jak mozna urodzic sie takim debilem.

Co do smarów. Napisaliście, ze nie wszystkie smary sa do wszystkiego. Co to znaczy? Mam mobilitha i uzywam go lekko rozrzedzonego oliwką. Raz na rok serwisuje kołowrotki i smaru nie żałuję. Wale wiecej niz potrzeba bo zawsze z przekladni troche go zejdzie. Nie uwazam, że to błąd, a jedynie co na tym "tracę" to płynność pracy zaraz po smarowaniu. Kiedy juz trochę nim połowię i smar się "ułoży" wtedy praca kolowrotka jest na zadowalającym poziomie.

Mówiąc, że nie wszystkie smary są do wszystkiego zapewne ktoś miał na myśli konsystencję w skali NLGI. Twardzsze smary do koła przekładni i na pinion,

rzadsze na wormshaft. Ja osobiście nie stosuję dużej ilości smaru, delikatnie pędzelkiem. Nadmiar i tak zostanie wypchnięty.

post-56019-0-07334500-1464770171_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Szukałem trochę w necie i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Nurtuje mnie pytanie czy do smarowania kołowrotka muszę używać smaru który jest sprzedawany przez firmy produkujące taki sprzęt np PENN SHIMANO itd. Czy stanie się coś gdy użyję zwykłego smaru? Wiadomo że są różne klasy czy typy smarów, ale wg mnie nic nie powinno być a płacenie 70 zł za opakowanie wielkości kremu Nivea jest dla mnie lekką przesadą.

Kiedyś nie miałem dostępu do takich smarów a używany od dawien dawna Tica Libra 3500 SA smarowana zwykłym smarem chodzi dziś o wiele lepiej niż niejeden nowy kołowrotek.

A wy jakich smarów używacie?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Niestety mobilność nie idzie zawsze w parze z duchem czasu. Ci co mają stały dostęp do kompa mają luz, ale niech spróbują użyć wyszukiwarki z tapatalku.

Tak jak myślałem zadając to pytanie jeszcze oberwę za to że kołowrotek nie był wysyłany do serwisu.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1