Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Panowie możecie polecić jakiegoś magika od rolek kabłąka do Robinsona Corteza ?

Łowię takim kilka lat, zużyła mi się rolka kabłąka, więc wysłałem go do Robinsona. Serwis uwinął się , wymienili mi cały kabłąk z nową rolką ( bezpłatnie, bo kołowrotek miał  letnią ) no i niestety źle. Nowa rolka jest ok. 0,5 mm szersza od starej i..... nie obraca się. 

Więc potrzebny jest spec, który wymieni mi tę rolkę.

Będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam

Ryszard    

• 2 tygodnie później...

Panowie czytam i czytam, doczytać się nie mogę. Chcę zrobić serwis tatuli 200. Nie wiem jakie smary i olikwę kupić. Podpowiecie?

Pozdrawiam

Gdybyś tylko przeczytał to miałbyś choć jakieś typy smarów, które chciałbyś użyć i może nawet wspomniałbyś o nich w poście ...

• Like 1

No i jak taki serwisant zapytuję klienta co chcę osiągnąć i do jakiego lowienia będzie używał swoj kołowrotek i jak chce aby taki pracował np. lekko na pół roku, czy ciężej co starczy na dłużej. To jak wyżej informacja o smarowaniu jest zbyt skromna aby pomóc koledze.

Edytowane przez Chat

Jest wystarczająca miedzy innymi dlatego, że każdy używa sprzętu zupełnie inaczej. U jednego pracuje raz w tygodniu, a u innego codziennie albo u kolejnego pracuje codziennie przez pół godzinki, a u następnego w łkiend pełne 20 godzin.

Panie Serwisancie, mocno siwieję co ma wpływ na moje użytkowanie sprzętu, chcę osiągnąć baitcastingową nirwanę, a  ... i przez przypadek zataił bym ważną informację bo łowię wyłącznie w dni parzyste pomiędzy 10 a 16. Wcześniej śpię, a potem robię się głodny. Mimo wszystko multik ma pracować maślanie przez 24 tygodnie :).

Panowie nie dajmy się oszołomić !  Po prostu o "mechanikę" sprzętu należy dbać i ingerować gdy tego wymaga.

Ja do Daiwy stosuję zestawik SLP Works :  Alchemy Oil Medium, Alchemy Oil Ultra i 104.

• Like 1

Jeśli do mnie powyższy mocno ironiczny post jest skierowany to ja doskonale wiem ile czasu spędzam nad wodą i zdaję sobie sprawę kiedy trzeba zajrzeć do sprzętu. Trudno jest natomiast napisać wprost komuś jak często ma wymieniać smar bo po prostu nie wiem jak często sprzętu używa. I kto tu z kogo oszołoma robi ?

Dzisiaj odkurzyłem mój stary kołowrotek firmy Dam Quick At 420. Może podpowiecie jakie smarowidła użyć.

Nie posiadam schematu, ale chyba jest z gatunku czarnuch shimano? Nie rozbierałem, ale staje jak na OWC.

Mam go do splawikowki.

Edytowane przez Chat

wtedy już jest zdecydowanie za późno

Sądzę, że Józek miał na myśli odgłosy dochodzące z rolki czy przekładni, a nie grzechot i pisk. Ponadto czasami rolka szybciej stanie aniżeli zapiszczy i tego już nikt nie słyszy, a czasami i nie widzi ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

... niekoniecznie lepsze, tylko co co czego. 13 do przekładni, sprzętu średniego kalibru i wyżej, 10 do okładzin hamulcowych.  Ja tak stosuję, w sprzęcie bezkabłąkowym . Zestaw ze źródła na A? Może Koledzy coś dopowiedzą.