Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Używał ktoś może tego smaru z linku poniżej, nadaje się do kołowrotków ?

http://allegro.pl/oryginalny-smar-do-kolowrotkow-shimano-i4325286272.html

I to bardzo. Używam od lat. Ale tylko do przekładni i okładzin hamulcowych. Do łożysk , wałków posuwu itp. są inne. 

I to bardzo. Używam od lat. Ale tylko do przekładni i okładzin hamulcowych. Do łożysk , wałków posuwu itp. są inne. 

Z całym szacunkiem Panie Andrzeju - "Star Drag Grease" to specjalistyczny smar do systemów hamulcowych we wszystkich kołowrotkach Shimano.Praktycznie nie ma zastosowanie w przekładniach i fabrycznie żadne przekładnie nie są nim smarowane,aczkolwiek od biedy może znalezć zastosowanie na krótka metę.Do przekładni,łożysk i wałka posuwu szpuli lepszy będzie DG-6 lub DG-10 bez żadnego rozcieńczania olejkiem,w takiej konsystencji jakiej jest oryginalnie i radzę trochę grubiej posmarować.To się kołowrotkowi opłaci pomimo trochę zwiększonych oporów ruchu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Z całym szacunkiem Panie Andrzeju - "Star Drag Grease" to specjalistyczny smar do systemów hamulcowych we wszystkich kołowrotkach Shimano.Praktycznie nie ma zastosowanie w przekładniach i fabrycznie żadne przekładnie nie są nim smarowane,aczkolwiek od biedy może znalezć zastosowanie na krótka metę.Do przekładni,łożysk i wałka posuwu szpuli lepszy będzie DG-6 lub DG-10 bez żadnego rozcieńczania olejkiem,w takiej konsystencji jakiej jest oryginalnie i radzę trochę grubiej posmarować.To się kołowrotkowi opłaci pomimo trochę zwiększonych oporów ruchu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Panie Józefie. Na stronach Shimano ten smar jest używany do przekładni. Proszę obejrzeć ich filmy serwisowe. Czyżby się mylili ? To , że nazywa się Drag Grease o niczym nie świadczy.

Panie Józefie. Na stronach Shimano ten smar jest używany do przekładni. Proszę obejrzeć ich filmy serwisowe. Czyżby się mylili ? To , że nazywa się Drag Grease o niczym nie świadczy.

Strony Shimano to inna bajka (reklamowa) jak to w internecie i jak Pan chce się tym sugerować to proszę bardzo.Potem ta fabryczna I nie tylko suchość i hałasy w nowych kołowrotkach.Ja mam swoje doświadczenia i wiem że nie specjalnie nadaje się do przekładni,wolę inne i nawet nie te oryginalne Shimano.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Strony Shimano to inna bajka (reklamowa) jak to w internecie i jak Pan chce się tym sugerować to proszę bardzo.Potem ta fabryczna I nie tylko suchość i hałasy w nowych kołowrotkach.Ja mam swoje doświadczenia i wiem że nie specjalnie nadaje się do przekładni,wolę inne i nawet nie te oryginalne Shimano.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Prawdopodobnie wyciąg z kanarków :D mało humanitarny ale zacny.

Prawdopodobnie wyciąg z kanarków :D mało humanitarny ale zacny.

I TO JEST WŁAŚNIE TO,o wiele lepszy smar jak wszystkie wynalazki Shimano.

A jaki jest "najdoskonalszy" z "doskonałych" smarów do kręciołów Shimano?

Ja pozamawiałem sobie DG01,DG6,DG10,lubię oryginalne,fabryczne rzeczy,ale może są lepsze?

Są smary i oliwki IOS,cena wskazuje na to,że są rewelacyjne,ale czy rzeczywiście?

IOS jak najbardziej najlepszy, znakomity,tylko ta cena.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Jak ktoś wydaje instrukcje serwisowe to pewnie smar daje rady. Ale nie upieram się. Skoro producent tak robi to krzywdy nie zrobię.

Wiem, że na pewno Smarmaxa nie uzyję......

Edytowane przez godski

Jak ktoś wydaje instrukcje serwisowe to pewnie smar daje rady. Ale nie upieram się. Skoro producent tak robi to krzywdy nie zrobię.

Wiem, że na pewno Smarmaxa nie uzyję......

I ja też Smarmaxa nie użyję choć kiedyś testowałem - jest do d..y. Panie Andrzeju, jasne że krzywdy Pan nie zrobi,ale jakoś te smary Shimano dziwnie się zachowują.Nie trzymają się dobrze przekładni i wałka posuwu szpuli pomimo grubszego posmarowania,są bardzo szybko usuwane ze strefy właściwego smarowania i szybko się brudzą. Kołowrotek, fakt,pracuje lekko aż za lekko,co w przypadku idealnego stanu technicznego może mieć swoje plusy.Niektórzy taką pracę lubią.Natomiast do maszynek już trochę po pewnym przebiegu wolę stosować inne smary.Sam osobiście jestem zwolennikiem takiego posmarowania kołowrotka że jest wyczuwalny minimalny opór przy kręceniu,co nie znaczy że ciężko się kręci. A oznacza to trochę grubsze posmarowanie co w przypadku smarów Shimano nie daje takich efektów. A zapewniam że to kołowrotkowi opłaci się na długie lata.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

P. Józefie a o których dokładnie smarach shimano P pisze . Ja osobiście uważam smar ace-2 ten co uzywa Andrzej za bardzo dobry , bardzo dobrze trzymajacy się przekładni . Nie stosuję tego smaru na wałek posuwu bo jest za gęsty i lepki . Ostatnio smarowałem tym ząbkującą daiwę , dałem wiecej w celu "wyciszenia" przekładni i ... wyciszyć nie wyciszyłem a daiwa kręci z lekkim oporem . Nie zauważyłem też żeby brudził się ten smar jw P pisze .

To jakie smary shimano dziwnie sie zachowują ? Pytam z ciekawości , po prostu nie wszystkie jeszcze testowałem :)

• Like 1

Panowie będę zamawiał molykote g-1502 fm 400gr. ktoś jest chętny zrzucić się na to mazidło? "Sramnamaxa" zostawiam sobie na wałek posuwu szpuli i trzpień bo jest za rzadki i muszę coś na trybiki kupić :)

Opis:

http://www.sklep.smary.elub.pl/produkt/molykote-g-1502-fm-400g

Wielbiciele "lekkiego kręcenia" mogą sobie odpuścić bo smarunek lepi się "jak skurczysyn" do wszystkiego (nawet w ilościach prawie homeopatycznych)...

Jest bardzo niegłupi, nie znika z pomazanych powierzchni, dla ludzi którzy jedzą śniadania przed pójściem na rybki...

• Like 1

Jeszcze nie, bo czekam na przesylke. Licze, ze ten quantum bedzie gestszy niz daiwa w sprayu i  bedzie nadawal na walek posuwu. Napisze cos wiecej jak dojdzie i bede mogl porownac

A przy okazji Panowie co polecicie na warmshaft? Aktualnie stosuje rozrzedzony mobilith, ale mam obawy czy nie rozrzedzam za bardzo :)

• 2 tygodnie później...