Leśniak Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Po tygodniu (okolo 100 godzin aktywnego spiningowania w rzece) moge powiedziec, ze smar sie sprawdzil. Posmarowalem nim przekladnie w 10tce Stelli (ilosc w normie).Na posuw rowniez nieco dalem (ilosc niewielka).Niczego nie rozrzedzalem. Rolka kablaka rowniez dostala (swoja droga, jak moze rolka chodzic ciezej - albo kreci sie od ruchu linki, albo nie ? ). Zastrzegam - w porownaniu z tym, co lubia niektorzy moi Koledzy, wole kolowrotek z wieksza iloscia smaru. Uwazam, ze to dosc cichy smar, jego gestosc oceniam jako "srodkowa" - nie jest to rzadkie smarowidlo, ale tez nie jest to Ardent. Timken - ktorego lubie do kolowrotkow z przekladniami Hyper Digigear jest glosniejszy (bardziej szumi). Deszcz spadl tylko raz podczas tego tygodnia nad woda i praca kolowrotka nie ulegla zmianie.Ja też wolę kołowrotek z większa ilością smaru,ale odpowiedniego,testowałem ten smar i mam negatywne opinie.Wszystko jest w miarę ok w ciepłej porze roku.Ból zaczyna się dopiero jesienią i zimą. Generalnie nie jest przeznaczony do zastosowań w kołowrotkach,ale jest wielu którzy lubią eksperymentować mając nadzieję że poprzez nasmarowanie "cudo smarem" kołowrotek odwdzięczy się większą żywotnością,lepszą pracą itd.Moja praktyka dowodzi zupełnie co innego,a pisałem niejednokrotnie na ten temat. Smar cichy ?-dziwne,czy przekładnia głośna ? .Z równym powodzeniem można napchać byle jakiego gęstego mazidła aby wyciszyć przekładnię. To działa jak cermizery!!! Czy są jeszcze jakieś smary, które kasują luzy w przekładniach/połączeniach pasowanych? Biorę cysternę.Niestety takich smarów nie ma co kasują luzy w połączeniach itp. zjawiska. ( może niektórzy mają złudne chwilowe odczucia ). PozdrawiamJózef Lesniak Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Niestety takich smarów nie ma co kasują luzy w połączeniach itp. zjawiska. ( może niektórzy mają złudne chwilowe odczucia ). PozdrawiamJózef LesniakAle jak to nie! Każdy, który tutaj wypływa jako nowość, wg użytkujących takie właściwości posiada. Wystarczyć prześledzić kilka tematów. Smar niczym panaceum. Zmniejsza tarcie, kasuje luzy, ochrania od wody, odprowadza ciepło... no i poprawia humor i "samowartość" w stopniu proporcjonalnym do ceny i dostępności.Malo tego. Przy pomiarach "coolowatości" użytkownik jest w stanie stwierdzić, że rolka odrobinę ciężej się kręci (btw. to gdzie tu zaleta), a co inni alchemicy są kreatywniejsi od chemików z Texaco, Orlenu czy innych Shellów mieszając ichniejsze smary ze smoczym zielem czy też mandragorą. Jeszcze zaklęć brakuje. Ehhhh... niepotrzebnie wracam do tematu, a obiecałem sobie dać spokój. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Ja też wolę kołowrotek z większa ilością smaru,ale odpowiedniego,testowałem ten smar i mam negatywne opinie.Wszystko jest w miarę ok w ciepłej porze roku.Ból zaczyna się dopiero jesienią i zimą. Generalnie nie jest przeznaczony do zastosowań w kołowrotkach,ale jest wielu którzy lubią eksperymentować mając nadzieję że poprzez nasmarowanie "cudo smarem" kołowrotek odwdzięczy się większą żywotnością,lepszą pracą itd.Moja praktyka dowodzi zupełnie co innego,a pisałem niejednokrotnie na ten temat. Smar cichy ?-dziwne,czy przekładnia głośna ? .Z równym powodzeniem można napchać byle jakiego gęstego mazidła aby wyciszyć przekładnię. Niestety takich smarów nie ma co kasują luzy w połączeniach itp. zjawiska. ( może niektórzy mają złudne chwilowe odczucia ). PozdrawiamJózef Lesniak Jak pisalem - uzywalem nasmarowanego nim kolowrotka przez tydzien na poczatku sierpnia.Do jesieni - zimy czy tez innej zimnej pory nie mialem okazji jeszcze z nim "dozyc". Dziekuje z gory za informacje, ale sprawdze wlasnorecznie jak bedzie np podczas zimnych porankow. Odpowiedni wpis umieszcze w tym watku. W tematach "glosnosci przekladni", "kasowania luzow smarem" i innych zadan dla zaawansowanych glosu zabierac nie bede - za wysokie progi. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Wczoraj na noc włożyłem kołowrotek posmarowany molykotem do lodówki w celu sprawdzenia czy smar nie "zastyga" przy niskich temperaturach i po wyjęciu dzisiaj rano praca nie uległa zmianie także smarowidło z powodzeniem może być stosowane w zimniejszych porach roku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociszp Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Witam kolegów majsterkowiczów,jaki smar byście polecili do Stradica 3000 FE, jestem zielony jak trawa na wiosnę w tym temacie, a chciał bym oddać kołowrotek do przeglądu i oczekiwać czegoś konkretnego. Nie chciałbym żeby mi jakiegoś badziewia nawciskali do środka.PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowka Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Ardent reel butter. Pan Józef Leśniak go stosuje do konserwacji shimaniaków. Polecam zdecydowanie smar jak i fachowca :-) Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez nowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_C Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Lista:1. toked19712. Ja(biorę dla siebie bo popełniłem błąd w ostatnim zamówieniu i zostało mi tylko 30ml)Mateusz jeśli lista jeszcze otwarta to chętnie się dopiszę. Podaj dane do przelewu na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Ok to jesteś 3 na liście Jeszcze jeden osobnik i zamawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_C Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Ok to jesteś 3 na liście Jeszcze jeden osobnik i zamawiamOK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Polecam smar PENN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Polecam smar PENNJa również. Tylko znam (mam) 2 rodzaje zupełnie rózniące sie od siebie. Taki w małych tubkach 4 gramy Penn Reel Lube- rzadki, prawie przezroczysty z czerwonym odcieniem. Na worma akurat.Drugi to Penn Precision Reel Grease sprzedawany w opakowaniach 57 gram. Dużo gęstszy. Kolor niebieski. I ten polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Ja również. Tylko znam (mam) 2 rodzaje zupełnie rózniące sie od siebie. Taki w małych tubkach 4 gramy Penn Reel Lube- rzadki, prawie przezroczysty z czerwonym odcieniem. Na worma akurat.Drugi to Penn Precision Reel Grease sprzedawany w opakowaniach 57 gram. Dużo gęstszy. Kolor niebieski. I ten polecam.Penn Precision Reel Grease,przez wielu nie doceniany,a bardzo dobry,zapewniający bardzo dobre przyleganie do mechanizmów. O wiele lepszy jak wszelkie inne wynalazki rodem ze stacji CPN czy sklepu motoryzacyjnego lub jeszcze innego. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Można u nas dostać te smary Penna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) a ten? http://allegro.pl/smar-do-kolowrotkow-penn-i4547079333.html Edytowane 12 Września 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Na allegro jest ten rzadszy kupowalem niedawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 a ten? http://allegro.pl/smar-do-kolowrotkow-penn-i4547079333.htmlTo nie ten Waldek. Tego też mam. Konsystencja żelu. Nadaje się na wałek posuwu ewentualnie na ośkę.Najlepszy patent na zakup tego Penna to tacklewarehouse.com.http://www.tacklewarehouse.com/Penn_Grease_2oz/descpage-PGT.html Kilka opakowań, do tego doliczą ze 12 USD za transport. Cło i Vat raczej odpadnie przy takiej wartości.Z transportem wyjdzie 30 góra 40 zł za 50 gram. To dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Ciekawa opcja - to co zamawiamy grupowo? Są chętni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Ok to jesteś 3 na liście Jeszcze jeden osobnik i zamawiamPiszę się jako czwarty. Poproszę dane do przelewu na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej6 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Cześć.Na "Pena" chętnie bym się zapisał.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Ja jestem chętny na obydwa jak coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 To nie ten Waldek. Tego też mam. Konsystencja żelu. Nadaje się na wałek posuwu ewentualnie na ośkę.Najlepszy patent na zakup tego Penna to tacklewarehouse.com.http://www.tacklewarehouse.com/Penn_Grease_2oz/descpage-PGT.html Kilka opakowań, do tego doliczą ze 12 USD za transport. Cło i Vat raczej odpadnie przy takiej wartości.Z transportem wyjdzie 30 góra 40 zł za 50 gram. To dobra cena. Ten co pokazałeś też jeszcze do niedawna pokazywał się na Alle... Teraz już od dłuższego czasu nie widziałem. Widziałem go i ten jest zdecydowanie do przekładni. Myślałem tylko, że ten z tubki to jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Piszę się jako czwarty. Poproszę dane do przelewu na priv.Zamawiam! 1. Ja2. Robert_C3. toked19714. hudy76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2844 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 na pena tez sie zapisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Mam nadzieje, że Pan Leśniak nie siedzi teraz z rodziną przed komputerem i nie pękają ze śmiechu...:] Edytowane 13 Września 2014 przez PiECIA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi