Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Moderatora przepraszam, nie jest moim celem prowadzenie sprzedaży w dziale do tego nie przeznaczonym.

Koledzy tylko odpowiadają na moją propozycję.

Jak przesyłka nadejdzie, otworzę stosowny wątek w właściwym dziale z uwzględnieniem zgłoszeń Kolegów, którzy już się zdeklarowali w kwestii tegoż smaru.

Panowie, cierpliwości..

Pozdrawiam

Alek

W tym Penn'ie to niebieski smar czy pudełko? :P

Oczywiście, że  smar. Taki oryginalny " hamerykański" prosto z ju łes ej w opakowaniu 2 oz. Jak już zacząłem smarować, to nie mogę skończyć i rozbieram po kolei wszystkie młynki, które posiadam. Do 01 maja w oczekiwaniu na sezon właściwy  mam przynajmniej zajęcie  :) .

Jakby coś jeszcze starczyło, to również poproszę.

edit.

Jednak zrezygnuję, bo potrzebuję na teraz i już kupiłem inny. Sory za zaśmiecanie, moderator może usunąć mój wpis.

Edytowane przez Marcin1

Witam

Czytając niedawno forum tackletour i komentarze o różnych smarach wśród wielu pozytywnych opinii użytkowników pojawia się ten oto smar:

http://www.walmart.com/ip/SUPER-LUBE-21030-Synthetic-Multi-Purpose-Grease-3-Oz./40729295

Jeśli któryś z kolegów używał bądź używa będę wdzięczny za opinię.

Pozdrawiam

Piotrek

Dzisiaj przesmarowałem dwa kołowrotki Spro Red Arc 10400. Użyłem smaru Molykote, który jest świetny, według mnie lepszy niż niebieski Penn. Molykote poszedł na wszystkie zęby, na worma Penn, a na ośkę oliwka+smar Penn. Kołowrotki kręcą teraz bardzo przyjemnie :)

Jakim dokładnie smarem Molykote posmarowałeś? G-1502 FM czy X5-6020?

Do jakich łożysk ? Przecież łożyska są smarowane smarem. Oliwka nadaje sie jedynie jako "kropelka" na ośkę i ewent. do rozrzedzenia smaru,np. łożyska czy innych elementów gdzie wskazany jest rzadszy.

do łożysk używa się obu lubrykantów

niektóre łożyska są fabrycznie napakowana smarem a nawet te same mogą być zaaplikowane oliwką, dla zwiększenia max prędkosci obrotowej

producent podaje max prędkość dla smaru i oliwki przy łożysku X

dla dociekliwych http://www.astbearings.com/product.html?product=SMR117-TT