Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Co znaczy stwierdzenie "śmiga pięknie". Przesmarowalem jeden kołowrotek tym dg10 i kręci jakby był suchy w środku.

sądzę ,że werdykt o smarze na podstawie jednego kołowrotka jest mało wnoszący, akurat dg10 to świetny smar jak ma się świadomość do czego się nadaje, a dzisiaj ogromna rzesza ultralajtowców i wędkarzy podlodowych ceni sobie leciutką pracę młynka :)

• Like 2

sądzę ,że werdykt o smarze na podstawie jednego kołowrotka jest mało wnoszący, akurat dg10 to świetny smar jak ma się świadomość do czego się nadaje, a dzisiaj ogromna rzesza ultralajtowców i wędkarzy podlodowych ceni sobie leciutką pracę młynka :)

No właśnie. Jedynie do czego może się nadać to do młynków ultralajt gdzie potrzebne są niskie opory toczenia, ale przecież wg. Shimano jest to jeden z najgętszych smarów polecany do przekładni. Lubię jak kolowrotek po przesmarowaniu stawia lekki opór, który i tak po kilku godzinach kręcenia zaniknie. Więc krótko... Dg10 nie dla mnie.

Amazon.com

chyba też go wypróbuję bo tani jest a całkiem fajnie wygląda :-)

Tak kolorowo nie jest. Przy wysyłce do Polski trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami związanymi z wysyłką (kilkanaście $) i zaliczkami na poczet opłat celnych (Przy smarze Ardent, dolicza te opłaty już przy 2 sztukach) także mało opłacalne w ten sposób.

Taki jak do Zauberów, Stradików, Pennów, Jaxonów i innych.

Czyli niebieski Penn, czerwony Quantum Hot Sauce, Shimano DG 6/DG10, żółty Ardent.

A mnie jeden z kolegów zaproponował do Zaubera smar Mobilith i kupuje, co sam o tym myślisz? Pytam bo osobiście smaru nie znam i nie to że nie ufam sprzedającemu bo smar kupuję oczywiście, po prostu różne opinie są wskazane bo każdy może mieć inne zdanie o określonym smarze. Skoro już pytam to jeszcze zadam banalne pytanie gdzie dać go w postaci czystej, gdzie rozmieszanej lekko z oliwką a gdzie sama oliwkę? Ot tak by było dobrze, bez przesady - masełka się nie spodziewam w zauberze a że wszystkie łożyska wymieniam na ezo więc i oporówkę wyjąć i umyć muszę to i pasuje wszystko dokładnie i właściwie nasmarować włącznie z hamulcem. 

w zauberowatych mobilith będziesz miał czarny jak smoła po kilkunastu godzinach łowienia, nie wspomnę o tym co będzie jak  Ci się zacznie do oporówki dostawać :D smar fajny ale raczej do maszyn xxl do zadań hardcore

dlaczego tak jest za lepki? za sztywny do tego mlynka? może lepszy byłby Daiwa MO grease bo taki też mogę kupić od kolegi jaki zaoferował pomoc w odsprzedaniu smaru? Nim kupiłem i nim kolega jaki zaoferował wysłał mam jeszcze możliwość zmiany. Nota bene tylko jeden zaoferował że odsprzeda. 

Edytowane przez Hunter_pike

a ja uważam że do zaubera będzie idealny.szkoda że kolega wcześniej nie wspomniał bo mobilitha u mnie pod dostatkiem.

no temat założyłem w dziale kupię  - http://jerkbait.pl/topic/68765-kupi%C4%99-smar-dg06-oraz-oliwk%C4%99-alchemy-oil-medium-light-ew-inne-propozycje/ ale tam pewnie mało kto zagląda.

a ja uważam że do zaubera będzie idealny.szkoda że kolega wcześniej nie wspomniał bo mobilitha u mnie pod dostatkiem.

tak samo dobry jak realne te tytanowe elementy o których Kolega ostatnio wspominał, nie piszę o mobilicie na podstawie 2 młynków a kilkudziesięciu i zdecydowanie nie polecę go nikomu do lekkich maszyn, brudzi się szybko i jest chyba bardzo wrażliwy na zmiany temperatur, zwłaszcza zimą daje się to odczuć.

no właśnie dlatego może być dobry dla niektórych zębatek powlekanych które się bardo mało ścierają.poza tym kilka lat wstecz był to smar którym sporo kolegów swoje maszynki smarowali i było ok a teraz jest be?moim zdaniem napewno jest on lepszym smarem niż niektóre dedykowane kołowrotkom np 'molykote'

• Like 1