Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z kolegów zaoferował pomoc i podesłał trochę smaru GD06, na jeden młynek na serwis starczy i o to chodziło, ponadto zamówiłem i czekam za smarem i oliwką Ardenta, zauber po wymianie wszystkich łożysk dostanie Ardenta a w drugim młynku pójdzie smar shimano, że obydwa na dziś dzień mają podobną kulturę pracy to będę miał porównanie jak pracują na różnych smarach no i co da zamiana łożysk na ezo w zauberze.

Edytowane przez Hunter_pike

Przemek opisz swoje spostrzeżenia po zakończeniu konserwacji młynków. Jestem ciekawy czy zmiana na EZO młynek  będzie ciszej i lżej kręcił.

Oczywiście że opiszę i jeśli moje założenia się potwierdzą to kupię sobie drugiego zaubera, również w nim wszystkie łożyska wymienię, przesmaruję ardentem i w duszę z myśleniem o TP czy Stelli, to ma przyjemnie, lekko kręcić ale na kiju ma być i bez obaw o ryski mam sobie to użytkować a nie w fotelu poodtykać kręcąc dla fantazji i uwielbienia że mam stelkę. Cena za młynek z tuningiem też wychodzi kilka razy niższa. 

ja również tam zakupiłem dwa dni temu,a dzisiaj już drożej o 2 zł - niby nie dużo...

bo nowa dostawa i mimo że drożej będziemy mieli już z tej nowej dostawy po starej cenie, rozmawiałem osobiście z Mariuszem. W dniu zamawiania tj. w poniedziałek nie mieli na stanie tzn. oczekiwali na dostawę ale na sklepie zamawiać można było. Widać też im podwyższyli cenę skoro sami podnieśli w sklepie.

bo nowa dostawa i mimo że drożej będziemy mieli już z tej nowej dostawy po starej cenie, rozmawiałem osobiście z Mariuszem. W dniu zamawiania tj. w poniedziałek nie mieli na stanie tzn. oczekiwali na dostawę ale na sklepie zamawiać można było. Widać też im podwyższyli cenę skoro sami podnieśli w sklepie.

Z przesyłką ponad 60zł za 30g, tanio nie jest, ale jak się nie ma co się lubi... Cena wyższa pewnie przez $ który nieco ponad 4zł kosztuje...

smar ardent chociazby w porownaniu z tym ktorego wczesniej wymienilem ,jest cienki,baaaardzo cienki

Cienki to może być serwisujący tym smarem skoro tak twierdzi. Jest to jeden z najlepszych dostępnych smarów. Większość zajechanych kołowrotków ma taką specyfikę że jaki by tam smar włożyć na czele z IOS-em,to po kilkudziesięciu obrotach i tak zrobi się czarny. Ardent do zajechanego kołowrotka się nie nadaje,bo go szkoda .W tych staruchach można ładować Mobilithy i inne "szajsy".  Proszę sobie posmarować Ardentem z zachowaniem wszystkich reguł serwisowych Stellę lub TP SW i wiele innych kołowrotków w stanie b.dobrym i nie otwierać ich przez dwa lata,a nawet trzy przy dość mocnej eksploatacji. Zobaczy Pan wtedy co to jest Ardent. Smar to nie jest panaceum na bolączki kołowrotka i nawet najlepszy nie odmłodzi staruszka.

Zapomniałem dodać że istnieje też oliwka Ardent którą należy się wspomagać.W szczególności na "main shaft" w warstwie tytanu.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Panowie mam do was pytanie, mam zamiar zakupić smar Penn precision reel grease (ten niebieski) oraz olej Hot Sauce Quantum. Czy te dwa smarowidła nie będą się ze sobą ''gryźć'' ?

Nie będą się gryźć.

Pamiętaj, że smary są produkowane na bazie oleju...

Dla przykładu podgrzej jakikolwiek smar i zobacz co będzie się z nim dziać. ;-)

Nie jestem tego pewien . Specjalistą nie jestem. Ale pewnie zależy to od tego na jakiej bazie robiony jest smar i czy to syntetyk, półsynyetyk czy mineralny.

Cienki to może być serwisujący tym smarem skoro tak twierdzi. Jest to jeden z najlepszych dostępnych smarów. Większość zajechanych kołowrotków ma taką specyfikę że jaki by tam smar włożyć na czele z IOS-em,to po kilkudziesięciu obrotach i tak zrobi się czarny. Ardent do zajechanego kołowrotka się nie nadaje,bo go szkoda .W tych staruchach można ładować Mobilithy i inne "szajsy".  Proszę sobie posmarować Ardentem z zachowaniem wszystkich reguł serwisowych Stellę lub TP SW i wiele innych kołowrotków w stanie b.dobrym i nie otwierać ich przez dwa lata,a nawet trzy przy dość mocnej eksploatacji. Zobaczy Pan wtedy co to jest Ardent. Smar to nie jest panaceum na bolączki kołowrotka i nawet najlepszy nie odmłodzi staruszka.

Zapomniałem dodać że istnieje też oliwka Ardent którą należy się wspomagać.W szczególności na "main shaft" w warstwie tytanu.

nie bede sie tu sprzeczal kto i jakim servisantem ,bo i po co ?

kup pan,sprawdz i napisz pan co i jak

tyle w temacie

Jakby ktoś jeszcze się zastanawiał, czy Quantum Hot Sauce da radę w niskich temperaturach... Wsadziłem przesmarowanego wczoraj tym smarem Spro Passiona do zamrażarki i przypomniałem sobie o nim po 5 godzinach. Po takim leżakowaniu w -15 stopniach kołowrotek kręcił z nieco tylko większym oporem. W sumie to nawet fajniej i tak jakby dostojniej niż w temperaturze pokojowej;)