Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście że się nada, do rowerów, hulajnóg, łyżworolek i na siodło od ciągnika, jak również na zawiasy w oborze.

Powstrzymam się od komentarza. Nie chce dostać bana.

Może wypowie się ktoś kto zna się na płynach eksploatacyjnych a nie na drzwiach od obory...

• Like 1

Powstrzymam się od komentarza. Nie chce dostać bana.

Może wypowie się ktoś kto zna się na płynach eksploatacyjnych a nie na drzwiach od obory...

w tym temacie już padły nazwy co najmniej dziesięciu smarów nadających się do kołowrotków, zostały również opisane ich właściwości i zastosowania....więc po co drążyć wynalazki ? nic lepszego nikt już nie wymyśli w tym wieku...

Wiesz Radek ,może jesli byś trochę się wysilił  i napisał co chcesz tym smarować, ew. zapytał czy ktoś używał ,używa takiego smarka , to nie dostałbyś takiej odpowiedzi .

I staż nie ma tu nic do rzeczy .

By nie trolowac to ja zapytam .Czym można przesmarować kołowrotki używane do łowienia w zimę spod lodu ,czyli male i używane przy minusowych temp.

Robert np. Ardentem bo minus 40 stopni raczej nie będzie.

Radek nie wiem czy ten co pokazany przez Ciebie będzie się nadawał do kołowrotków jeśli myślisz by tym je smarować bo praca łańcucha w rowerze czy nawet łożysk jest zgoła inna niż w kołowrotku. Potrzebujesz smaru o dobrej przyczepności, właściwym utrzymaniu smarności elementów współpracujących ze sobą a łożyska w kołowrotku masz wysokoobrotowe, zdaje się o innej charakterystyce pracy niż u roweru.

Osobiście serwisowane zaubery smaruję Ardentem, kupię też Penna bo są tacy co chcą właśnie tym smarem mieć posmarowane kołowrotki.

Wiesz Radek ,może jesli byś trochę się wysilił  i napisał co chcesz tym smarować, ew. zapytał czy ktoś używał ,używa takiego smarka , to nie dostałbyś takiej odpowiedzi .

By nie trolowac to ja zapytam .Czym można przesmarować kołowrotki używane do łowienia w zimę spod lodu ,czyli male i używane przy minusowych temp.

zdecydowanie niebieski penn , najdelikatniejszy z całej ferajny do lodowych maszyn idealny (nie mylić z paniami przy trasach)

A jednak niebieski ,a ja go widze   jako zielony ;)  coś ze mną nie teges ,znaczy z oczyma .OK a oliwkę jaka polecicie .

Najbardziej mnie wkurza jak kreciol na  mrozie słabo kabłąk zamyka 

to może za dużo nakitowane smalcu w gniazda mocowania kabłąka albo w panel ze sprężyną i mechanizmem zbijaka, oliwka tak naprawdę każda poza quantumowską ;) ja tego smaru penna zużywam od zaje.... :D i jakbym nie patrzył jest dla mnie niebieski, w sumie kolor nieistotny ;) grunt że smar jest pierwsza klasa do pewnych zastosowań.

Ok. Chciałbym smarować tylko i wyłącznie bebechy kołowrotka: duże koło, małe koło, przekładnie ślimakową. Pytam o ten smar bo znajomy bardzo go zachwala, a jest ślusarzem. Jest to jego nr. 1 do kołowrotków. Chcąc się upewnić że ma facet rację zacząłem szukać info w sieci i trafiłem tu :-). 

Jeśli nie doczekam się opinii o tym tytanowym smarze to Quantum Hot Sauce i fajnie.

Dzięki,

R.

ślusarze używają towotu i też go chwalą :P jak również dedykowanych smarów

jakby ktoś znowu pytał a nie czytał wątku to można smarować i oliwić do woli:

- smary firm: IOS, Ardent, Daiwa, Penn, Shimano, Quantum, ABU, Molykote itp

- oliwki firm: Ardent, Penn, Alchemy oil (Hedgehog), IOS, ABU itp

• Like 1

ślusarze używają towotu i też go chwalą :P jak również dedykowanych smarów

jakby ktoś znowu pytał a nie czytał wątku to można smarować i oliwić do woli:

- smary firm: IOS, Ardent, Daiwa, Penn, Shimano, Quantum, ABU, Molykote itp

- oliwki firm: Ardent, Penn, Alchemy oil (Hedgehog), IOS, ABU itp

Dodał bym do tego zestawu:

- smar Shimano Drag Grease. Niedrogi i bardzo dobry na okładziny i koła zębate.

- oliwka Quantum Hot Sauce - dość gęsta. Świetna na ośki główne. Oczywiście do lżejszych zastosowań. Do sprzętu sumowego itp. na oś tylko smar. 

Dzieki w takim razie nic innego nie dokupuje bo wszystko mam -))

Ale zapytam jeszcze czym mogę czyścic bebechy .kreciolkow, bez obawy o powłoki obudów ,elementy plastikowe ,gumowe .itp

benzyną ekstrakcyjną.

Benzynka jest taka sobie,zostawia naloty.  Najlepiej zastosować alkohol izopropylowy.Koszt serwisu niestety będzie wyższy ze względu na cenę tego specyfiku  ;)

Benzynka jest taka sobie,zostawia naloty.  Najlepiej zastosować alkohol izopropylowy.Koszt serwisu niestety będzie wyższy ze względu na cenę tego specyfiku  ;)

Panie Józefie nie taki drogi ;)  http://allegro.pl/izopropanol-alkohol-izopropylowy-ipa-1l-ag-1000ml-i4823627543.html

Faktycznie. Ale od niektórych producentów zdecydowanie mniejszy nalot. Przetestowałem przez lata kilka rodzajów.

Największy problem jest z czarnuchami typu Super X.

Dodał bym do tego zestawu:

- smar Shimano Drag Grease. Niedrogi i bardzo dobry na okładziny i koła zębate.

- oliwka Quantum Hot Sauce - dość gęsta. Świetna na ośki główne. Oczywiście do lżejszych zastosowań. Do sprzętu sumowego itp. na oś tylko smar. 

racja o Quantum mi się zapomniało wpisać a do okładzin nie podałem bo nie wiem czy w ogóle go ktoś stosuje na szerszą skalę. Ja na szczęście mam 2 wersje :P

Edytowane przez ROOS