przemow Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Polecamy Jaxon w tubce za 3.5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Polecamy Jaxon w tubce za 3.5 zł.A ja nie polecam. Tragedia. Rzadki i wodnisty.Chyba że zmienili dostawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Andrzej to żart był :-) Edytowane 24 Września 2016 przez przemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Andrzej to żart był :-)Przemek ma dobry humor po imprezce ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 W trakcie he he he :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) A tak na poważnie to od około 3 miesięcy testuje dość fajny smar Ryobi, od około miesiąca jest też dostępny u nas np na allegro za cenę poniżej 10 zł za tubkę.Gdyby co to są dwa rodzaje tych smarów do przekładni i do łożysk. Edytowane 24 Września 2016 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Ja używam teraz tego,świetny smar na przekładnię,bardzo podobny do IOS Factory. http://www.ebay.com/itm/331696836499?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT ...oraz tego,jest ciutkę innej konsytencji,świetny do hamulca czy wormshafta... http://www.ebay.com/itm/331707677567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeK Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Panowie mieliście styczność z niebieskim smarem Daiwy "Space Age", jak z jego lepkością ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remi Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Ten jest dużo lepszy https://www.amazon.com/Super-Lube-21030-Synthetic-Grease/dp/B000XBH9HINie polecam Super Lube. MOze i jest dobry do suchych przekladni ale jak dostanie sie do niego woda to robi sie emulsja.Starczy zrobic test i zobaczyc jak sie pieknie laczy z woda. Nasmarowalem kiedys x2 Shimano Sustain i po zalaniu slodka wodapo kilku rzutach ledwie krecil, pozniej dla testu zalalem woda z kranu drugi i bylo to samo. Najlepsze smary te co sie nie lacza z woda. Polece za to Daiwa Molybdenum grease i Hot Sauce. Tu macie generalnie dobre smary: http://www.alanhawk.com/blog/care.html Edytowane 17 Października 2016 przez remi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 DAIWA Grease 555 może ma ktoś nadmiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Ja do shimano używam ardenta oliwy i smaru, a do innych Quantum Hot Sauce oliwka i smarek. Dla mnie obie firmy nr 1. Oliwkę czasem tez abu, mam jeszcze ze starych zapasów, smar zszedł. Edytowane 23 Października 2016 przez norbertkrakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja do shimano używam ardenta oliwy i smaru, a do innych Quantum Hot Sauce oliwka i smarek. Dla mnie obie firmy nr 1. Oliwkę czasem tez abu, mam jeszcze ze starych zapasów, smar zszedł.Potwierdzam masło ardent bardzo ładnie smaruje a oliwka też jest dość gęsta i do łożysk idealna wręcz.Smaruje shimano tym zestawem i kręcą maślanie po tym.Quantuma też nasmarowałem ardentem i też pięknie kręci.Mimo iż posiadam też hot souce ardent bardziej nadaje sie na przekładnie.Co ciekawe orginalnie młynek Quantuma jest smarowany jakimś jasno-żółtym smarowidłem ale na pewno nie jest to ardent.Ciekawe czym smaruja ale widać że to dobre smarowidło bo bardzo dobrze przylega na częściach.Jest dosyć gęste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Łożyska się smaruje a nie oliwi, fabrycznie są smarowane i nakrapianie w nie oliwki powoduje wypłukanie smaru fabrycznego. Oliwka z czasem wypłynie z łożyska i kulki w koronce trą a nie pracują jak w smarze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Łożyska się smaruje a nie oliwi, fabrycznie są smarowane i nakrapianie w nie oliwki powoduje wypłukanie smaru fabrycznego. Oliwka z czasem wypłynie z łożyska i kulki w koronce trą a nie pracują jak w smarze.właśnie 99% posiadaczy multiplikatorów strzela sobie w kolano z żalu ,że od lat zakrapiają oliwkę w łożyska w szpulach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 właśnie 99% posiadaczy multiplikatorów strzela sobie w kolano z żalu ,że od lat zakrapiają oliwkę w łożyska w szpulach.nie prościej raz w roku je posmarować smarem np DG01, myślę że lepsza praca takiego łożyska będzie niż kropiąc oliwką po kilka razy w sezonie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 nie prościej raz w roku je posmarować smarem np DG01, myślę że lepsza praca takiego łożyska będzie niż kropiąc oliwką po kilka razy w sezonie.? tak super sprawa do łożysk w szpulach multiplikatorów, zapewne wiesz co piszesz więc się nie kłócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 tak super sprawa do łożysk w szpulach multiplikatorów, zapewne wiesz co piszesz więc się nie kłócę.nie znam się na specyfice pracy multików, jak widzisz postawiłem na końcu swojego zdania znak zapytania. Nie było też we wcześniejszym wpisie o kropleniu łożysk oliwką, że to konkretnie łożyska z multika stąd mój wpis o smarowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 A co powiecie o Starplex EP ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Może dodam 2 grosze bo parę latek byłem w usa i troszkę multików przerobiłem.Faktycznei do multika na szpuleczkę tylko oliwka ale musi być naprawdę wysokiej jakości. Ja używałem IOS czy jak mu tam,właśnie specjalna do multików.A do zwykłych łożysk oczywiście smar i tyle. Co tu się naprężać, nie ma po co. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Łożysk zamnietych i tak w środku nie nasmarujesz...chyba że rozbierzesz.Co do oliwki ardenta jest ona nadwyraz mocno gesta i wręcz oblepia a nie spływa.Nie jest taka jak oliwka shimano czy daiwa.Sadze że była stworzona pod łożyska.Zgadzam sie z teoria wypłukiwania smaru z łozysk ale oliwa ardenta raczej tworzy film a nizeli wypłukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Łożysk zamnietych i tak w środku nie nasmarujesz...chyba że rozbierzesz.Co do oliwki ardenta jest ona nadwyraz mocno gesta i wręcz oblepia a nie spływa.Nie jest taka jak oliwka shimano czy daiwa.Sadze że była stworzona pod łożyska.Zgadzam sie z teoria wypłukiwania smaru z łozysk ale oliwa ardenta raczej tworzy film a nizeli wypłukuje.oczywiście że do smarowania trzeba zamknięte rozebrać a to nie problem nawet przy łożyskach w rozmiarze 3x6x2,5. Oliwkę ardenta mam,fakt jest gęstsza, bardziej lepka niż oliwka shimano czy Penn ale zakraplając nią nasmarowane łożyska również powoduje że smar się rozrzedza i wypływa z łożyska, sprawdziłem osobiście. Być może jak piszż koledzy w multikach do smarowania łożyska szpuli była by ok jak co jakiś czas się zakrapla, w młynkach z korbą nie zda egzaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Ja tam daje oliwke ardenta do łożysk wewnatrz kołowrotka od ponad roku i nic sie nie dzieje.Kryte rozbieram daje krople ardenta składam i hula jak ta lala.Nic im sie nie dzieje.Natomiast łożysko rolki po rozebraniu smaruje hot souce uważam ze jest idealny do łożyska rolki.Jak to mówia każdy ma swoje techniki a tak naprawde jak sie serwisuje kołowrotek to bedzie chodził.A jak coś sie zużyje to trzeba wymienić nic nie trwa wiecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Ja tam daje oliwke ardenta do łożysk wewnatrz kołowrotka od ponad roku i nic sie nie dzieje.Kryte rozbieram daje krople ardenta składam i hula jak ta lala.Nic im sie nie dzieje.Natomiast łożysko rolki po rozebraniu smaruje hot souce uważam ze jest idealny do łożyska rolki.Jak to mówia każdy ma swoje techniki a tak naprawde jak sie serwisuje kołowrotek to bedzie chodził.A jak coś sie zużyje to trzeba wymienić nic nie trwa wiecznie...pewnie każdy ma swoje sposoby, ja uważam że łożyska wewnątrz młynka lepiej pracują w dobrym smarze niż na oliwce, w rolce łożyska nigdy nie smaruję zawsze zakładam nowe, no chyba że właściciel młynka sobie życzy mieć smarowane a nie wymienione na ezo smr nierdzewne to robię z wolą właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Smr ezo(nierdzewne) bardzo dobre .Także je stosuje jeśli robię upgrade młynka.Dla mnie serwis 1raz na rok lub na 2 lata w zależności od użytkowania kołowrotka wystarcza.Jak to mówia nie świeżbią mnie łabska i nie jestem nadgorliwy w tej materii gdyż nie koniecznie częste smarowanie dobrze wpływa na kołowrotek.Staram sie stoować do tej operacji dobry produkt(smar).Wiadomo dobrze dobrany smar wydłuża żywotność komponentów w kołowrotku ale nic nie trwa wiecznie i w końcu coś się wytrze.W tedy tylko wymiana lub zmiana młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Smarować jeśli używa się sprzętu maszerując pieszo po rzece powinno się po każdym sezonie, na jeziorku z łodzi wystarczy raz na 2 latka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi