Kadi Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Od kilku lat serwsuję sam swoje jak i kolegów kołowrotki, zaczynałem od eksperymentów a raczej ich powielania od innych którzy byli to zachwyceni różnego rodzaju smarami efekt był taki że tych smarów miałem tyle że mogłem posmarować większość drzwi w okolicy co by nie skrzypiały podczas ich zamykania ,a kołowrotki nimi przesmarowane jedne już po złożeniu pracowały słabo inne po 2/3 wyjazdach na ryby inne niewiele dłużej, ale efekt końcowy zawsze taki sam .W końcu kupiłem Ardenta i później iOS Factory do tego dobra oliwka, na rolkę prowadzącą Hot Sauce Grease - Quantum i nagle problem przestał istnieć a kołowrotki pracują wyśmienicie bez konieczności grzebania w nich niepotrzebnie kilka razy w sezonie ,dobry jest jeszcze Abu Garcia siliconte PTFE (kolor smaru biały ).Czy któryś z wymienionych smarów istnieje w gramaturach większych niż 15 czy 30g? I nie wyszarpie mi z portfela zbyt wiele. Mam swoich kołowrotków kilkanaście plus młynki kolegów i taki smar znika w moment. Dlatego szukam alternatyw co by były dobrze nasmarowane na sezon a na kolejny znowu się rozbierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Czy któryś z wymienionych smarów istnieje w gramaturach większych niż 15 czy 30g? I nie wyszarpie mi z portfela zbyt wiele. Mam swoich kołowrotków kilkanaście plus młynki kolegów i taki smar znika w moment. Dlatego szukam alternatyw co by były dobrze nasmarowane na sezon a na kolejny znowu się rozbierze.Niestety to jest jedyna wada tych smarów że zawartość opakowań nie jest zbyt duża, ale jak koledzy się dołożą nie powinno być tragedii, mimo niezbyt bogatej zawartości opakowań można nasmarować kilkanaście kołowrotków bez problemu tylko trzeba nakładać smar łyżeczką a nie łyżką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Niestety to jest jedyna wada tych smarów że zawartość opakowań nie jest zbyt duża, ale jak koledzy się dołożą nie powinno być tragedii, mimo niezbyt bogatej zawartości opakowań można nasmarować kilkanaście kołowrotków bez problemu tylko trzeba nakładać smar łyżeczką a nie łyżkąNie mogę znaleźć tego iOS Factory nigdzie. Najtańszy z tych dedykowanych to chyba Penn. Mam ochotę kupić jakiś specjalistyczny i posmarować drugi młynek i po sezonie sprawdzić co w środku piszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Nie mogę znaleźć tego iOS Factory nigdzie. Najtańszy z tych dedykowanych to chyba Penn. Mam ochotę kupić jakiś specjalistyczny i posmarować drugi młynek i po sezonie sprawdzić co w środku piszczy.IOS trzeba sprowadzać z zagranicy tak jak i Abu Garcia, Penn słaby jest ,jedynie Ardent jest łatwo dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Podstawą jest zawsze solidne oczyszczenie a żaden smar nie sprawi cudu jak kołowrotek jest w stanie agonalnym ,może tylko odłożyć w czasie jego zgon .Ja wcześniej też testowałem co tylko przełożyło się na uczczuplenie portfela bez żadnego wymiernego efektu a i jeszcze strata czasu który wolę spożytkować w inny sposób, stosuję z powodzeniem smary które wcześniej wymieniłem, bywa że rozbieram nowe kołowrotki i po serwisie pracują wyczuwalne lepiej ,już nie szukam bo to strata czasu i pieniędzy. Mariusz fakt, że Ty już nie szukasz i dałeś sobie z tym spokój jest dla mnie oczywiście całkiem zrozumiały jednakże ja absolutnie nie zamierzam poprzestać na jedynym słusznym i polecanym środku smarnym, który jest oczywiście na pewno bardzo dobry. Tym bardziej, że czynię to na jednej jedynej przeznaczonej do testów smarnych tatuli jak już pisałem. A może jutro czy pojutrze odkryję złotego grala ... ? Tego nie wiem ... Na pewno jednak nie zamierzam ograniczać się do wyborów rekomendowanych i jedynych słusznych bo jak już jeden z moich przedmówców napisał silnik samochodowy robi o wiele większy przebieg i pacz pan daje radę np. na oleju Lotosa podczas gdy dla wielu ten jeden jedyny i rekomendowany to Castrol czy np. Millers Peace kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Nie mogę znaleźć tego iOS Factory nigdzie. Najtańszy z tych dedykowanych to chyba Penn. Mam ochotę kupić jakiś specjalistyczny i posmarować drugi młynek i po sezonie sprawdzić co w środku piszczy. Od ręki masz dostępne bardzo dobre i polecane smary shimano np. tu na forum u MefistoFishing. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Znalazłem u siebie smar Ryobi, planuje przesmarować Ultegrę, czy się nada czy lepiej szukać czegoś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 18 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Mariusz fakt, że Ty już nie szukasz i dałeś sobie z tym spokój jest dla mnie oczywiście całkiem zrozumiały jednakże ja absolutnie nie zamierzam poprzestać na jedynym słusznym i polecanym środku smarnym, który jest oczywiście na pewno bardzo dobry. Tym bardziej, że czynię to na jednej jedynej przeznaczonej do testów smarnych tatuli jak już pisałem. A może jutro czy pojutrze odkryję złotego grala ... ? Tego nie wiem ... Na pewno jednak nie zamierzam ograniczać się do wyborów rekomendowanych i jedynych słusznych bo jak już jeden z moich przedmówców napisał silnik samochodowy robi o wiele większy przebieg i pacz pan daje radę np. na oleju Lotosa podczas gdy dla wielu ten jeden jedyny i rekomendowany to Castrol czy np. Millers Peace kolego Co nie zmienia faktu że bańka nawet tego super oleju kosztuje w porywach 500 pln ? Czyli jakieś śmieszne kwoty za gram w porównaniu do smaru do młynka / a porównać koszt młynka do auta ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 A skąd pewność że się nadawał? Bo chyba nie cena przekonała Cię do tego stwierdzenia? Nadawał się bo mam go w domu i używam do bardziej zużytych konstrukcji gdzie wycisza pracę i daje na pewno więcej masła w maśle jak tu piszą co niektórzy. Konsystencja jest jak w smarze Shimano Star Drag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Witam. Czy ktoś z kolegów smarował kołowrotki smarem molykote? Ja po dokładnym wyczyszczeniu właśnie przesmarowałem ww smarem Ryobi Zaubera CF i mam wrażenie że kołowrotek nie chodzi za dobrze. Słychać pod obciążeniem przekładnie i w dodatku coś tam sobie piszczy czasami. Po rozebraniu kołowrotka w niektórych miejscach smar biały zrobił się ciemny. Co sądzicie o smarze schimano permalub 10050? Stosuje ktoś bo właśnie taki zamówiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Witam. Czy ktoś z kolegów smarował kołowrotki smarem molykote? Ja po dokładnym wyczyszczeniu właśnie przesmarowałem ww smarem Ryobi Zaubera CF i mam wrażenie że kołowrotek nie chodzi za dobrze. Słychać pod obciążeniem przekładnie i w dodatku coś tam sobie piszczy czasami. Po rozebraniu kołowrotka w niektórych miejscach smar biały zrobił się ciemny. Co sądzicie o smarze schimano permalub 10050? Stosuje ktoś bo właśnie taki zamówiłem?no i dobrze zrobiles z tym zamowieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Dobry smar do przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 A do pozostałych elementów jaki smar polecacie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) DG-6,-worm shaft,rolka,ramiona kablaka,lozyska,(tarcze hamulca)DG-01-tarcze hamulca Edytowane 20 Maja 2019 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 DG-6,-worm shaft,rolka,ramiona kablaka,lozyska,(tarcze hamulca)DG-01-tarcze hamulcaChodzi kolego o ten smar https://allegro.pl/oferta/smar-do-kolowrotkow-shimano-dg06-30g-serwisowy-7646997260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 W takim razie DG06 też zamawiam. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Kolego Radku. Element zaznaczony strzałką czym smarujemy? Jest to ryobi zauber cf 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 po ogladnieciu zdjecia proponuje zapoznanie sie z tematem ilosci srodka smarnego i ogolnego serwisu,tu masz strone https://www.youtube.com/channel/UCXc61FPXWAnvYsb4byKsbuAa nie otworzyles mlynek i pytasz sie co i gdzie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Na bogato smar został zapodany ,samo pozbycie się go teraz zajmie dłuższą chwilkę ,jeżeli smar nie jest odpowiedni to nic to nie da jak go nakładziemy łyżką . Taką ilością można by przesmarować kilka kołowrotków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Kolego Radku. Element zaznaczony strzałką czym smarujemy? Jest to ryobi zauber cf 3000 Wyczyść wszystko do czysta.(benzyna ekstrakcyjna,lub alkohol izopropanol) smaru nakładaj niewiele.Zaubera czym byś nie nasmarował stellą nie będzie:D wałek posuwu lepkim rzadszym smarem (shimano DG06,quantum hot souce przykładowo) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Wyczyść wszystko do czysta.(benzyna ekstrakcyjna,lub alkohol izopropanol) smaru nakładaj niewiele.Zaubera czym byś nie nasmarował stellą nie będzie:D wałek posuwu lepkim rzadszym smarem (shimano DG06,quantum hot souce przykładowo)Dzięki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 po ogladnieciu zdjecia proponuje zapoznanie sie z tematem ilosci srodka smarnego i ogolnego serwisu,tu masz strone https://www.youtube.com/channel/UCXc61FPXWAnvYsb4byKsbuAa nie otworzyles mlynek i pytasz sie co i gdzieKolego, forum jest po to aby sobie pomagać co przykładem jest np Radek. Jak masz takie głupie teksty pisać to lepiej nie pisz bo na pewno w ten sposób mi ani nikomu nie pomożesz. A zdjęcie Zaubera to nie jest fotka mojego kręciołka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Kolego, forum jest po to aby sobie pomagać co przykładem jest np Radek. Jak masz takie głupie teksty pisać to lepiej nie pisz bo na pewno w ten sposób mi ani nikomu nie pomożesz. A zdjęcie Zaubera to nie jest fotka mojego kręciołka Forum kolego jest też od tego aby z niego korzystać czyli przeglądać i czytać to nad czym inni się napracowali i tutaj już napisali ... I wyobraź sobie, że odpowiedzi na Twoje pytania są od dawna, nie musiałeś ich zadawać kolejny raz ... Ba ... nawet specjalny wątek zauberowatym jest poświęcony ... Zatem zanim zaczniesz pouczać innych może zacznij od siebie ... Bo skoro inni poświecili tak pi razy drzwi kilkadziesiąt godzin na lekturę to czemu nie miałbyś zrobić tego Ty ... ? Edytowane 21 Maja 2019 przez Sławek Nikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Kolego, forum jest po to aby sobie pomagać co przykładem jest np Radek. Jak masz takie głupie teksty pisać to lepiej nie pisz bo na pewno w ten sposób mi ani nikomu nie pomożesz. A zdjęcie Zaubera to nie jest fotka mojego kręciołkaZadajesz to samo pytanie w 3 tematach a w każdym z nich jest już dawno napisanych po kilka odpowiedzi na nurtujące Cię zagadnienie. Tylko po co poświęcić chwilę i poczytać? Lepiej iść na łatwiznę a później w tym pierdzielniku pytań już nic znaleźć nie można. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi