Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.youtube.com/watch?v=fVEUMfDZV2c nie wiedziałem gdzie to wrzucić,czy do działu z kawałami,śmiesznymi filmami,czy tu.Filmik ,jak smarować kołowrotek.Bardzo pouczający :lol:

Mnie filmik rozbroił,spojrzałem na stelkę i aż ciarki przeszły,jak pomyślałem o jej serwisowaniu w tym stylu :huh:

Kiedyś Zorro pisał,że często smarowane maszynki można smarować kocim smalcem,ale ktoś to wziął za bardzo serio <_<

To ja tu mobility,oliwki,imbuski i śrubokręty wykupuje,patrzę co by ryski nie zrobić na politurze,znaczę przekładni i się pierniczę,a wystarczy wkrętarka i masło B)

Hmmmmm.... No spryciarz jakich mało :unsure: Chyba średniowieczne zabawy w obcinanie rąk, to nie był taki głupi wynalazek... :lol:

Ożesz! Ale się uśmiałem :D Polecam Kasię do pieczenia, łatwo się jej nie zmyje.

Wracając do poważnych rzeczy. Czy smarując przekładnie wewnątrz kołowrotka Mobilitem, dodajecie oliwki i rozcieńczacie ten smar ? Czy zostawiacie tak jak jest.

Wracając do poważnych rzeczy. Czy smarując przekładnie wewnątrz kołowrotka Mobilitem, dodajecie oliwki i rozcieńczacie ten smar ? Czy zostawiacie tak jak jest.

I tak, i tak, w zależności od pory roku... :D Robimy sobie w jakim naczynku taki rozrzedzony, a potem sobie takim smarujemy... :D

instruktażowy film, jest bardziej profesjonalny od poprzedniego, na wschód od naszej granicy, znaczą położenie przekładni w kołowrotku.

Obejrzane...

A ja tam temu Panu jakoś nie dałbym żadnego swojego kołowrotka... <_<

instruktażowy film, jest bardziej profesjonalny od poprzedniego, na wschód od naszej granicy, znaczą położenie przekładni w kołowrotku.

Obejrzane...

A ja tam temu Panu jakoś nie dałbym żadnego swojego kołowrotka... <_<

Tomaszu, Ty nie potrzebujesz dawać komukolwiek kołowrotków do przesmarowania, i nie jeden Ci tego zazdrości <_<.

• 6 miesięcy temu...

Obecnie coś takiego:

http://www.orlenoil.pl/oleje/smary-litowe,GREASEN-SYNTEX-HT- 2,54,305.html

ale tylko dlatego, że ojciec to przywiózł do starego Ursusa i coś tam smarował. Olej przekładniowy dodałem platinium coś tam, też orlen. Mineralne też stosowałem, biorę to co akurat stoi na półce w warsztacie. Minerala mieszałem, z oliwką castrola, taką uniwersalną. :D

Nie bardzo znam się na smarach. Mam w domowym warsztacie różne smarowidła i próbuje. Dla mnie zależność jest tylko taka, żeby wyszło dobre masło. Do przekładni głównych robię trochę gęstsze, ale i tak rzadsze niż to z puszki, a np. elementów takich jak ślimak wodzika w multiku albo do rolka kabłąka robię dosyć rzadkie. :D