zorro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 http://www.youtube.com/watch?v=fVEUMfDZV2c nie wiedziałem gdzie to wrzucić,czy do działu z kawałami,śmiesznymi filmami,czy tu.Filmik ,jak smarować kołowrotek.Bardzo pouczający Mnie filmik rozbroił,spojrzałem na stelkę i aż ciarki przeszły,jak pomyślałem o jej serwisowaniu w tym stylu Kiedyś Zorro pisał,że często smarowane maszynki można smarować kocim smalcem,ale ktoś to wziął za bardzo serio <_< To ja tu mobility,oliwki,imbuski i śrubokręty wykupuje,patrzę co by ryski nie zrobić na politurze,znaczę przekładni i się pierniczę,a wystarczy wkrętarka i masło Hmmmmm.... No spryciarz jakich mało Chyba średniowieczne zabawy w obcinanie rąk, to nie był taki głupi wynalazek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Oj mi już dawno ręce opadły jak to kiedyś tam znalazłem w necie,nadzieja tylko że nikt normalny nie zastosuje się do porad tego szpeca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kurde nie wiem teraz czy wystarczy oselkowe czy mix olejowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ożesz! Ale się uśmiałem Polecam Kasię do pieczenia, łatwo się jej nie zmyje. Wracając do poważnych rzeczy. Czy smarując przekładnie wewnątrz kołowrotka Mobilitem, dodajecie oliwki i rozcieńczacie ten smar ? Czy zostawiacie tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Wracając do poważnych rzeczy. Czy smarując przekładnie wewnątrz kołowrotka Mobilitem, dodajecie oliwki i rozcieńczacie ten smar ? Czy zostawiacie tak jak jest. I tak, i tak, w zależności od pory roku... Robimy sobie w jakim naczynku taki rozrzedzony, a potem sobie takim smarujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Mi dobrze klei sie do części rozrzedzony castrolem magnatec na wałek posuwu szpuli jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Będziesz uprzejmy podać proporcję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Nie wiem jak Pan Przemek Hasiorkowski bełta, ale ja tam walę na łoko, tak z grubsza, to od 1:10 do 1:5-4 (jak mają być łowy w arktyce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 No ja strzykawką dokładnie 1:5,1:6 ale zima taka wiosenna że spoko do 10 można dać jak zorro zapodaje ogólnie metoda prób najprzyjemniej kręci się 1:6,jak ktoś nie lubi stukotania na listku i wałku posuwu,to można gęstszego dać w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Czyli na 1 część oliwki przypadka 6 części smaru Dotychczas dawałem sam smar, ale zobaczymy jak to będzie teraz wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 instruktażowy film, jest bardziej profesjonalny od poprzedniego, na wschód od naszej granicy, znaczą położenie przekładni w kołowrotku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 instruktażowy film, jest bardziej profesjonalny od poprzedniego, na wschód od naszej granicy, znaczą położenie przekładni w kołowrotku.Obejrzane...A ja tam temu Panu jakoś nie dałbym żadnego swojego kołowrotka... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 instruktażowy film, jest bardziej profesjonalny od poprzedniego, na wschód od naszej granicy, znaczą położenie przekładni w kołowrotku.Obejrzane...A ja tam temu Panu jakoś nie dałbym żadnego swojego kołowrotka... <_< Tomaszu, Ty nie potrzebujesz dawać komukolwiek kołowrotków do przesmarowania, i nie jeden Ci tego zazdrości <_<. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Może i tak... No ale też i niejeden łeb by mi tasakiem urąbał, a w dziurę jeszcze soli nasypał żeby bardziej szczypało...<_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Panie Tomaszku wyrozumiałości trochę .Chłop delfinem kręcił a teraz mu stellę dano, pogubił się za skomplikowane toto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witam Myślicie że nada się taki smar do kolowrotków ?? : http://www.elektro-czesci.com.pl/509,smar-do-przekladni-elek tronarzedzi-%28zielony-160ml%29-smr.62.html Dzięki z góry za pomoc . Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Prawdopodobnie się nada . Osobiście wolę syntetyk bo akurat mam pod ręką . W weekend zrobiłem serwis 4rech mlynkow i mieszalem smar z olejem przekladnniowym . Wyszło najlepsze masło jakie widziałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 A jaki smar stosujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Obecnie coś takiego: http://www.orlenoil.pl/oleje/smary-litowe,GREASEN-SYNTEX-HT- 2,54,305.html ale tylko dlatego, że ojciec to przywiózł do starego Ursusa i coś tam smarował. Olej przekładniowy dodałem platinium coś tam, też orlen. Mineralne też stosowałem, biorę to co akurat stoi na półce w warsztacie. Minerala mieszałem, z oliwką castrola, taką uniwersalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 A powiedz mi wszystkie smary mozna mieszac z oliwka ? jest jaka zaleznosc na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Nie bardzo znam się na smarach. Mam w domowym warsztacie różne smarowidła i próbuje. Dla mnie zależność jest tylko taka, żeby wyszło dobre masło. Do przekładni głównych robię trochę gęstsze, ale i tak rzadsze niż to z puszki, a np. elementów takich jak ślimak wodzika w multiku albo do rolka kabłąka robię dosyć rzadkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Czyli rolke smarujesz rzadkim smarem a nie sama oliwka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Czyli rolke smarujesz rzadkim smarem a nie sama oliwka ? Jeśli obiecasz, że będziesz to robił 2-3 razy w czasie każdego wędkowania, to pozwolimy Ci lać samą oliwę.. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Raczej ciężkie do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ja smaruję Quantum Hot Sauce ale po demontażu kołowrotka wydaje mi się że jego przyczepność do zębów koła napędowego jest zbyt mała. Chyba przejdę na Shimano Drag Grease który jest gęstszy i bardziej czepliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi