Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Eliptyczna przekładnia w kołowrotku??????????

Podasz jakiś przykład?

Natomiast - "trzeba składać tak jak były" - odnosi się do tego , że zęby które ze sobą współpracowały - wzajemnie się dotarły - dopasowały krzywizny styku. Przestawienie zębów spowoduje, że niejako od nowa będą się musiały docierać(dopasować)

Tak, dokładnie, chodziło mi o koło odpowiadające za posuw osi. Zębatka na osi przekładni też wtedy jest eliptyczna, nie koło główne.

Stare czerwone Catany mają taką zębatkę posuwu i wiele Okum, które rozbierałem też takie miały. I tu nie da się złożyć kołowrotka w innej pozycji niż umożliwiająca pracę.

A jaki macie sposób na znaczenie przekładni? Ja tego nie robię nigdy. Jakiś czas później, 2, 3 wypady i zęby się uspokajają.

post-63714-0-18965600-1586716903_thumb.jpg

Tak, dokładnie, chodziło mi o koło odpowiadające za posuw osi. Zębatka na osi przekładni też wtedy jest eliptyczna, nie koło główne.

Stare czerwone Catany mają taką zębatkę posuwu i wiele Okum, które rozbierałem też takie miały. I tu nie da się złożyć kołowrotka w innej pozycji niż umożliwiająca pracę.

A jaki macie sposób na znaczenie przekładni? Ja tego nie robię nigdy. Jakiś czas później, 2, 3 wypady i zęby się uspokajają.

Ja bardzo lubiłem okume alumine i szkoda , ze jej juz nie robią . one miały przekładnie znaczona

• Like 1

<...> 
Multik Daiwa Tatula 100HSL rozkręcony, po 3 latach nie widać w środku żadnego brudu, jakiś smar na poszczególnych częściach wygląda jak nowy. Jest sens dać ponownie trochę olejku/smaru ? Skoro wszystko w środku wygląda jak nowe to czemu teraz słychać podczas rzutu, zwijania że jednak coś tam mu do końca nie pasuje ? Czytałem temat ale jest tam tyle różnych modeli itd., że już sam nie wiem co kupić. 

Edytowane przez Jano

Zamówiłem już olej i smar i będę kombinować. Główny hałas powodują te 2 zębatki. Aby dojść do tego miejsca napotkałem na 1 łożysko, które znajdowało się w obudowie multika na tej śrubie, która wchodzi w zębatki. Kręcę samym łożyskiem wydaje się, że jest okey. Gdyby było rozwalone pewnie wydawało by jakiś dźwięk, byłby problem z zakręceniem, a chodzi płynnie. ?????

post-61136-0-02552900-1588680035_thumb.jpg

Edytowane przez mickeN

… ,, wygląda, jak nowy", można dodać klasykę z innej bajki, ,, Niemiec jak sprzedawał, to płakał", koniec cytatu. Zilliona wykąpałem w benzynie jakiś czas temu,  to sporo ,, żużlu" zostało na dnie plastikowej kuwety. Kolego, kąpiel, masaż i okłady ze świeżych smarów. Nie jestem wirachą w serwisie, będzie lepiej. Wedle powiedzenia sprzęt nieużywany zanika lub rdzewieje... pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

wyczyścić, odsączyć zgniatając silnie przez papier toaletowy np., nasmarować kilkoma kroplami oliwy niezbyt suchej lub oszczędnie bardzo lekkim smarem, np. shimano dg-1, oczyścić całe gniazdo hamulca i poprawnie złożyć, będzie śmigać. Dać oczywiście trochę smaru pomiędzy tarczami hamulca, a pokrętłem.

• 2 tygodnie później...

Proszę o poradę kolegów. Jaki smar lub oliwkę użyć do rolki prowadzącej w Red Arc spro?

Ostatnio przeczyściłem benzynką eks. i nasmarowałem smarem mitchel do łożysk.

no i niestety strasznie charczy,  :wacko: jaki smar i olej zakupić do konserwacji całego kołowrotka? Proszę o pomoc . :(

Edytowane przez grey

Proszę o poradę kolegów. Jaki smar lub oliwkę użyć do rolki prowadzącej w Red Arc spro?

Ostatnio przeczyściłem benzynką eks. i nasmarowałem smarem mitchel do łożysk.

no i niestety strasznie charczy,  :wacko: Proszę o pomoc . :(

Prawdopodobnie łożysko jest do wymiany ,benzyna dostała się do wewnątrz łożyska i po zabawie , Ja nie myje łożyska tylko je przecieram ręcznikiem papierowym który bardzo minimalnie można nasączyć, pozostałe elementy benzynką potraktować ,nasmarować hot sulencem i sezon będzie śmigać

Prawdopodobnie łożysko jest do wymiany ,benzyna dostała się do wewnątrz łożyska i po zabawie , Ja nie myje łożyska tylko je przecieram ręcznikiem papierowym który bardzo minimalnie można nasączyć, pozostałe elementy benzynką potraktować ,nasmarować hot sulencem i sezon będzie śmigać.

Proszę o podpowiedź kolegę coś bliżej na temat  hot sulencem.

No i gdzie mogę dokupić takie lożysko?
Edytowane przez grey

To kołowrotków tego typu wystarczy łożysko np. ZEN. Miałem wielokrotnie, dają radę. Można dostać za ok. 6-7 zł. Polecam sprawdzinych hurtowników łożysk np. Albeco czy Metnar. Na Allegro też można kupić. Raczej nie warto ryzykować z najtańszymi po 2,50 bo czasem szumią od nowości.

Hot Sauce ok do rolki.

• Like 1