pepe9328 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Ja użyłem smaru Penn Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Eliptyczna przekładnia w kołowrotku??????????Podasz jakiś przykład? Natomiast - "trzeba składać tak jak były" - odnosi się do tego , że zęby które ze sobą współpracowały - wzajemnie się dotarły - dopasowały krzywizny styku. Przestawienie zębów spowoduje, że niejako od nowa będą się musiały docierać(dopasować)Tak, dokładnie, chodziło mi o koło odpowiadające za posuw osi. Zębatka na osi przekładni też wtedy jest eliptyczna, nie koło główne.Stare czerwone Catany mają taką zębatkę posuwu i wiele Okum, które rozbierałem też takie miały. I tu nie da się złożyć kołowrotka w innej pozycji niż umożliwiająca pracę. A jaki macie sposób na znaczenie przekładni? Ja tego nie robię nigdy. Jakiś czas później, 2, 3 wypady i zęby się uspokajają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Tak, dokładnie, chodziło mi o koło odpowiadające za posuw osi. Zębatka na osi przekładni też wtedy jest eliptyczna, nie koło główne.Stare czerwone Catany mają taką zębatkę posuwu i wiele Okum, które rozbierałem też takie miały. I tu nie da się złożyć kołowrotka w innej pozycji niż umożliwiająca pracę. A jaki macie sposób na znaczenie przekładni? Ja tego nie robię nigdy. Jakiś czas później, 2, 3 wypady i zęby się uspokajają.Ja bardzo lubiłem okume alumine i szkoda , ze jej juz nie robią . one miały przekładnie znaczona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Ja rozbierałem Okumę Helios i miała znaczniki oraz otworek. Światło przez otwór musi padać na znacznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Ja rozbierałem Okumę Helios i miała znaczniki oraz otworek. Światło przez otwór musi padać na znacznik.Dziś miałem na stole Ceymara c40 i też miał tak. Czyli pewnie większość Okum takie rozwiązanie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe9328 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo, przyczyną tego wszystkiego było za dużo smaru na ośce posówu, smar wytarłem do czysta i dałem oliwkę i działa wszystko jak przedtem, no może minimalnie ciężej ale jest ok. Jeszcze raz dzięki. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Wie ktos kto w Polsce dobrze przygotuje do sezonu kołowrotek tica talisman 2500.Wiem ze pan Lesniak robi takie rzeczy ale moze kogos jeszcze mozecie polecic.Jestem z okolic Krakowa.?Prosze info na priw jesli ktos by sie zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Witam mam sprawę dzisiaj zauber zaliczył kompiel 10-15 min był pod wodą???? więc może zna ktoś kogoś z Warszawy który by się podjoł jego leczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickeN Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) <...> Multik Daiwa Tatula 100HSL rozkręcony, po 3 latach nie widać w środku żadnego brudu, jakiś smar na poszczególnych częściach wygląda jak nowy. Jest sens dać ponownie trochę olejku/smaru ? Skoro wszystko w środku wygląda jak nowe to czemu teraz słychać podczas rzutu, zwijania że jednak coś tam mu do końca nie pasuje ? Czytałem temat ale jest tam tyle różnych modeli itd., że już sam nie wiem co kupić. Edytowane 3 Maja 2020 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Może same łożyska dają o sobie znać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickeN Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Zamówiłem już olej i smar i będę kombinować. Główny hałas powodują te 2 zębatki. Aby dojść do tego miejsca napotkałem na 1 łożysko, które znajdowało się w obudowie multika na tej śrubie, która wchodzi w zębatki. Kręcę samym łożyskiem wydaje się, że jest okey. Gdyby było rozwalone pewnie wydawało by jakiś dźwięk, byłby problem z zakręceniem, a chodzi płynnie. ????? Edytowane 5 Maja 2020 przez mickeN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Marne zdjęcie, ale ja tam suchość widzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 … ,, wygląda, jak nowy", można dodać klasykę z innej bajki, ,, Niemiec jak sprzedawał, to płakał", koniec cytatu. Zilliona wykąpałem w benzynie jakiś czas temu, to sporo ,, żużlu" zostało na dnie plastikowej kuwety. Kolego, kąpiel, masaż i okłady ze świeżych smarów. Nie jestem wirachą w serwisie, będzie lepiej. Wedle powiedzenia sprzęt nieużywany zanika lub rdzewieje... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickeN Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Tatule rozebrałem prawie do 0, wyczyściłem, smar i olej tam gdzie trzeba, działa prawie jak nowa Myślę, że na pierwszym wypadzie jak trochę porzucam/pokręcę wszystko ładnie się rozejdzie i będzie jak nówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Panowie, pytanie laika. Smary i oliwki inne do multiplikatorów BFS ( mam daiwe ss air) niż do pozostałych ( mam tatule200) czy są jakieś uniwersalne ? Edytowane 15 Lipca 2020 przez Mateo90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 nie ma różnicy,czy jest to ss air czy tatula 200 smar ten sam na obu przekładniachprzy tatuli 200 możesz dać gęstsza oliwkę na łożyska szpuli lub jakiś rzadki smar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Panowie, czy te plastikowe koła zębate też smarujemy czy nie ? I co dać na tarczkę cierną hamulca, oliwkę czy smar ? I czym to wyczyścić , po prostu ręcznikiem papierowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 wyczyścić, odsączyć zgniatając silnie przez papier toaletowy np., nasmarować kilkoma kroplami oliwy niezbyt suchej lub oszczędnie bardzo lekkim smarem, np. shimano dg-1, oczyścić całe gniazdo hamulca i poprawnie złożyć, będzie śmigać. Dać oczywiście trochę smaru pomiędzy tarczami hamulca, a pokrętłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Proszę o poradę kolegów. Jaki smar lub oliwkę użyć do rolki prowadzącej w Red Arc spro?Ostatnio przeczyściłem benzynką eks. i nasmarowałem smarem mitchel do łożysk.no i niestety strasznie charczy, jaki smar i olej zakupić do konserwacji całego kołowrotka? Proszę o pomoc . Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Proszę o poradę kolegów. Jaki smar lub oliwkę użyć do rolki prowadzącej w Red Arc spro?Ostatnio przeczyściłem benzynką eks. i nasmarowałem smarem mitchel do łożysk.no i niestety strasznie charczy, Proszę o pomoc . Prawdopodobnie łożysko jest do wymiany ,benzyna dostała się do wewnątrz łożyska i po zabawie , Ja nie myje łożyska tylko je przecieram ręcznikiem papierowym który bardzo minimalnie można nasączyć, pozostałe elementy benzynką potraktować ,nasmarować hot sulencem i sezon będzie śmigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tresor Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Poszukuję korbki do DAM Quick 2000 Retro. Wedle papierowego katalogu to 9152288 Handle assy ale google milczy w tym temacie. Ktoś podpowie gdzie szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Prawdopodobnie łożysko jest do wymiany ,benzyna dostała się do wewnątrz łożyska i po zabawie , Ja nie myje łożyska tylko je przecieram ręcznikiem papierowym który bardzo minimalnie można nasączyć, pozostałe elementy benzynką potraktować ,nasmarować hot sulencem i sezon będzie śmigać. Proszę o podpowiedź kolegę coś bliżej na temat hot sulencem. No i gdzie mogę dokupić takie lożysko? Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Łożysko możesz kupić nawet w sklepie motoryzacyjnym np.ezo Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 To kołowrotków tego typu wystarczy łożysko np. ZEN. Miałem wielokrotnie, dają radę. Można dostać za ok. 6-7 zł. Polecam sprawdzinych hurtowników łożysk np. Albeco czy Metnar. Na Allegro też można kupić. Raczej nie warto ryzykować z najtańszymi po 2,50 bo czasem szumią od nowości. Hot Sauce ok do rolki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 No i po to jest to forum. Bardzo dziękuję kolegom.Odezwę się jak zrobię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi