Skocz do zawartości

Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba mamy problem :)

Dostępność smarów Shimano w Polsce robi się mocno ograniczona. Podobno Shimano wycofało się ze sprzedaży Smarów do kołowrotków w tubkach. Prawdopodobnie celem eliminacji nieautoryzowanych serwisów. Szukałem DG04 i DG06 i powiem że jak już jest to cena 70zł+wysyłka za 30g trochę zaczyna niepokoić.

• Like 1

To podziel się tą tajemną wiedzą [emoji6]

Pozdrawiam Piotrek S.

To nie jest żadna tajemna wiedza tylko subiektywna, podkreślam bardzo subiektywna ocena czyli to co pasuje mi niekoniecznie będzie pasować Tobie ... Dlatego jak wyżej czyli slp104 jest naprawdę dobrym smarem.

Edytowane przez Sławek Nikt

To nie jest żadna tajemna wiedza tylko subiektywna, podkreślam bardzo subiektywna ocena czyli to co pasuje mi niekoniecznie będzie pasować Tobie ... Dlatego jak wyżej czyli slp104 jest naprawdę dobrym smarem.

Co do SLP nie mam wątpliwości. Ciekawią mnie inne.

Pozdrawiam Piotrek S.

Orientuje się ktoś (nie mam jak zmierzyć) o jakich wymiarach łożysko pasuje pod knob w kołowrotkach shimano (np. Stradic FL 4000 czy TP 4000). Może mace zaufany sklep skąd kupujecie? Ewentualnie jeszcze łożysko pod szpulę (tak gdzie podkładki).

4x7x2,5, takie jak do rolki. Do knobika polecę ZEN, dobrze i niedrogo, ok. 7 zł/szt. Znajdziesz na Allegro. Do rolki bałbym raczej EZO, ale pod knob starczy ZEN. Najtańszych, za 2,5-3 zł nie kupuj, często szumią i chroboczą od nowości.

• Like 2

• 5 tygodni później...

https://www.youtube.com/watch?v=27kuZOD_ptM&t=1100s

Co na to nasi   forumowi  znawcy towotu ?

Jak dla mnie bardzo dobra robota. Nowy kołowrotek, dobrze spasowany, to i smaru jak kitu nie potrzebuje. Są kołowrotki, które same w sobie nie lubią dużo smaru. Nic nadzwyczajnego na tym filmie nie zrobił :) Smar biały, jeżeli Shimano to może DG13. A co do rolki, bardzo dobrze, że dał smaru. Sam mam  rzadki smar do "robotyki" i w zależności od konstrukcji rolki aplikuję go tam i nie muszę do kilka wypadów tego czyścić i zakraplać oliwki.

• Like 1

https://www.youtube.com/watch?v=27kuZOD_ptM&t=1100s

Co na to nasi forumowi znawcy towotu ?

Pewnie smar rozprowadzi się po całym obwodzie, a może i nie.

Pytam się, co złego się stanie jak damy cienką warstwę smaru na wszystkie zęby. Będzie chociaż pewność że smarowidło jest na całym kole zębatym.

Nic się nie stanie czy dasz tak czy tak smar.Gość ma taką technikę.Przekładnia i tak pracuje więc smar się rozchodzi.Dodatkowo pinion posmarował, więc jeden pies czy nasmarujesz całe koło czy położysz placki. Ja smaruje pędzelkiem zawsze pełne koło plus pinion.

• Like 1

Ja też. Placki też się pewnie rozprowadzą, ale zawsze to grubszy kleks i coś poza zęby też poleci. Lepsza cienka warstwa dokładnie pędzelkiem po obwodzie i starczy. Zwłaszcza, jak stosuje się najlepsze, drogie smary typu IOS albo rolkowy dg-18 - mały, precyzyjny pędzelek i myk.

• 3 tygodnie później...

No tak po prawdzie ujemne temperatury, na jakie można było w ostatnich latach liczyć, to raptem -5-7•C. Każdy jakoś tam da kręcić młynkiem. Przy -20 już mogłoby być różnue, ale wtedy to już ogólnie spinningowanie to ciężka walka.

• 3 tygodnie później...