Skocz do zawartości

Zabezpieczenie plecionki.

misiek116p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj rano było -5°C. I jak co roku gdy pojawiają się przymrozki nasuwa mi się pytanie... Jak zabezpieczyć plecionkę przed wchłanianiem wody i co za tym idzie zamarzaniem? Może macie jakieś patenty by temu zapobiec?

bo nic innego i z sensem nie przychodzi mi do glowy :)  plecionka to nic innego jak technologicznie zaawansowany sznurek, zaimpregnowac na stale sie jej nie da, wiec w efekcie koncowym bedzie nabierala wody i niestety zamarzala ... a nawet jezeli plecionka nie bedzie nabierala duzo wody, to na jej powierzchni zbierze sie wystarczajaco gruby film wodny, ktory zamarznie i usztywni wyraznie linke ... ja dzis tez bylem pare godzin nad woda i moja plecionka tez niestety zamarzala, bez roznicy, czy byl to kawalek wyblakly i bez coatingu, czy tez jeszcze ten w fabrycznej powloce ochronnej :)

• Like 1

Ja mam pewien sposób jest to olej spożywczy, kilka kropel na szpule i przez jakiś czas da się łowić, do temperatury max - 5. Plecionka wchłania olej i dzięki temu nie nabiera wody, tylko po takim zabiegu pletka jest do wywalenia. A ja szukam czegoś co nie spowoduje straty linki.

W aptece można kupić Siol 350 F jeżeli dobrze pamiętam nazwę. W spraju lub w płynie. Miałem płyn. Po nasączeniu suchej plecionki na szpuli kołowrotka można łowić kilka godzin w minusowej temperaturze. W ubiegłym roku używałem czeskiego  silikonu w spraju do uszczelek samochodowych i plecionka nie marzła przy -15. Następnego dnia przed wyjściem nowe pryskanie.Plecionki absolutnie nie niszczy.

Edytowane przez januszche

tak się zastanawiam...i przetestuje , przypon z fluorocarbonu długości dwa razy większej niż głębokość łowiska, żeby plecionka w miare możliwości nie miała kontaktu z wodą, co o tym myślicie ? chodzi mi o łowienie z opadu.

Słabo to widzę. Wilgoć nad wodą jest wszechobecna więc plecionka tak czy siak dostanie wody. Kolejną sprawą jest to, że przy długim rzucie nachylenie linki jest takie, że powierzchnia styku z wodą może być większa, niż dwukrotna głębokość łowiska.

Stosowałem naście lat temu na bugu w zimowe mroźne dni . Skuteczny i sprawdzony sposób powiedzmy do -5 ;)  Pindzelkiem na plećkę , trza trochę ( godzinkę lub dwie ) odczekać niech sie wchłonie , później poprawka . Ogarnie cały krótki dzionek wędkowania . Smarowałem tym te pierwsze sznurki dostepne w pl i..... zero problemów lub.... nie pamietam jak to było :lol:  Używałem  polskiego olejku z apteki ,  to z foto też powinno dać radę , chyba ?

post-50013-0-99191400-1386157625_thumb.jpg

Słyszałem że najelpeiej delikatnie skropić plecionkę na kołowrotku, płynem do spryskiwaczy z wodą, roztwór 50:50 ale nie moge tego osobiście potwierdzić gdyż nie praktykowałem tego...

Takie wpisy "lubię" najbardziej ^_^.

Nie mam, nie próbowałem, coś tam słyszałem - ale polecam.

@staszek123, rozumiem że liczysz na to że ktoś to za Ciebie sprawdzi ?

A tak poważnie, Panowie w czym wam przeszkadza żyłka w okresie zimowym ?

Ja rozumiem, że niektórym pletka na stałe przyrosła do kołowrotka/multika, ale gdybym miał zajmować sobie czas nad wodą myślami czy aby na pewno za 1h plecionka mi nie zamarznie, bo zmieniły się warunki pogodowe, siąpi deszczyk i temperatura spada, to ja mimo wszystko daruję sobie takie "emocje".

Z drugiej strony jak się mają te wszystkie środki "wspomagająco-nasączające" (masła, oleje, wd40, silikony ... itd) na brania ryb, odstraszają ryby zapachem czy zachęcają ?

Edytowane przez Zwierzu

Takie wpisy lubię najbardziej ^_^.

Nie mam, nie próbowałem, coś tam słyszałem - ale polecam.

@staszek123, rozumiem że liczysz na to że ktoś to za Ciebie sprawdzi ?

A tak poważnie, Panowie w czym wam przeszkadza żyłka w okresie zimowym ?

Ja rozumiem, że niektórym pletka na stałe przyrosła do kołowrotka/multika, ale gdybym miał zajmować sobie czas nad wodą myślami czy aby na pewno za 1h plecionka mi nie zamarznie, bo zmieniły się warunki pogodowe, siąpi deszczyk i temperatura spada, to ja mimo wszystko daruję sobie takie "emocje".

Z drugiej strony jak się mają te wszystkie środki "wspomagająco-nasączające" (masła, oleje, wd40, silikony ... itd) na brania ryb, odstraszają ryby zapachem czy zachęcają ?

Jak już jest na prawdę zimno i nie ma innego wyjścia oczywiscie że zmiana na żyłkę i jest nieunikniona. A olej spożywczy nie wplywa na brania w negatywny sposób.

Dobrze, że nie nacieracie plecionek trutką na szczury :P Nasze rzeki są w większości zanieczyszczone, jednak czy warto wprowadzać do nich kolejne "chemikalia" niekoniecznie mające pozytywny wpływ na zdrowie ryb?

Moj sposób jest jsk najbardziej eko( olej spożywczy).