Skocz do zawartości
  • 0

Windy kotwiczne f-my TRAC

PiECIA

Pytanie

Witam,

Winda kotwiczna TRAC Fisherman 2

Czy ktoś z forumowiczów używa bądź zna jakieś opinie na temat tego urządzenia? Cena dosyć przystępna, dostępność w kraju bezproblemowa. Z zalet jakie ja widzę to suche ręce i rękawiczki podczas późnojesiennych łowów. Z minusów maksymalny ciężar kotwicy to 9,1kg. Niestety bywają sytuacje, że muszę używać 14-tki. No i ciekawe jaki ma toto apetyt na prąd...

Edytka: Zauważyłem, że są również mocniejsze obsługujące kotwice do 13,6kg:)

Edytowane przez mario

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Ona poradzi sobie i z 14 kg ...tyle, że nie polecę tego sprzętu.

Podstawową wadą jest bardzo głośna praca ...wszystko ucieka.   Co gorsze ona nie ma czujnika i jak kotwica jest już na dnie i nie wyłączysz obrotów to potrafi zamiast odwijać nawinąć linę w drugą stronę i trzeba rozbierać pokrywę, żeby to rozplątać.  Raz zamontowałem ją przegubowo i pod spód wstawiłem wyłącznik krańcowy nawet to działało.

Deckhand minn koty ma czujnik opadnięcia kotwicy i jest trochą cichszy.

• 0

No tak, brak czujników położenia kotwicy to spora niedogodność. Nie pomyślałem też o hałasie, cenna uwaga. Bardzo za nie dziękuję. Deckhand wydawał mi się kilkukrotnie droższy, ale widzę, że nie jest tak źle. No i oprócz tego, że eliminuje wady powyższego ustrojstwa, jest sporo silniejszy i...ładniejszy:)

Edytowane przez PiECIA

• 0

Mam kota 40 ale nie mam oryginalnej kotwicy. Niestety lekka jest do dupy bo nie potrafi pokonać oporu wyłącznika krańcowego.

Miałem przez troche 7,5 kg pługową( gabaryty powalają ( :( ) ,ale w wyniku mojej kombinatoryki się urwała i teraz zdobi dno(a taka błyszcząca była :P )

No i teraz patrz w strone oryginalnej ale ta cena :(

Generalnie polecam. Jest na alexrogo gościu co sprzedaje za 1300 zł. Lub ebay ale trzeba sie liczyć z cłem

• 0

Wyczytałem, że maksimum zalecane to 18kg, minimum zaś 9kg. Oprócz Alledrogo można je w kraju kupić w innych miejscach, jednak troszkę drożej(1600-1900zł). Jeżeli do wiosny nie znajdę żadnej ciekawszej alternatywy, zanabędę.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Minn+kota+wciągarka&search_scope=wszystkie+działy

• 0

A czym to sie rozni od minnkoty ? Pliot wireless tylko? Bo minn kota tez ma wyl krancowy

tylko pilot w minn kocie jest na kabel; dla mnie to lepsze rozwiązanie bo nie muszę pamiętać o bateriach.

Edytowane przez wilk325

• 0

Witam,

rzeczywiście temat odrodził się na  Święta :)

Odnośnie różnic z minnkotą to są następujące:

TRAC ma metalowe zębatki

TRAC pracuje dużo ciszej

Osobiście miałem kiedyś deckhand 40 i miała plastikowe zębatki oraz była głośniejsza, zaznaczę że to było ok 2-3 lata temu więc może się coś zmieniło

Dodatkowo my mamy 8 modeli, na słone, na słodkie akweny, małe, duże, 3 typy opadu, a firma TRAC produkuje i sprzedaje nieporównywalnie więcej wind niż minnkota co się przekłada na cenę. i to dość znacząco.

Odnośnie pilota to Angler 25 w zestawie ma guziki na obudowie oraz pilota bezprzewodowego, oczywiście do każdej windy można dokupić wyłącznik na kablu lub pilota jeżeli go nie ma w komplecie.

Oprócz tego to nie pamiętam czy minnkota może sama się rozwijać co jakiś czas i pozwolić nam łowić w dryfie ale osobiście używam tego żeby obrzucać jakąś zatoczkę i sprawdza się świetnie i uważam że to najfajniejsza funkcja tej windy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Atana

• 0

Witam,

Model Angler 25 uniesie kotwice do 11kg, to kwestia silnika nie zębatek, za chwile (ok końca stycznia) będzie nowy model tej windy, z udźwigiem do 18 kg. Metalowe zębatki przeniosą dużo większy ciężar a główny cel używania ich przez producenta był fakt że obciążenie to jedno a rzeczywistość jest taka że razem z kotwicą mogą z wody wyjść, gałęzie, rowery, opony itd, dodatkowo czasem jest konieczność "oderwania" kotwicy od dna za pomocą silnika w łodzi i wstecznego biegu.

Aktualnie są windy z udźwigiem 20kg, np. Big Water 45 ale nie ma funkcji "aoutodeploy". W marcu będzie kolejny nowy model, raczej już z ograniczonym zastosowaniem dla wędkarzy bo będzie udźwig ok 150kg, no i urządzenie będzie też sporo większe.

Pozdrawiam