Skocz do zawartości
  • 0

Windy kotwiczne f-my TRAC

PiECIA

Pytanie

Witam,

Winda kotwiczna TRAC Fisherman 2

Czy ktoś z forumowiczów używa bądź zna jakieś opinie na temat tego urządzenia? Cena dosyć przystępna, dostępność w kraju bezproblemowa. Z zalet jakie ja widzę to suche ręce i rękawiczki podczas późnojesiennych łowów. Z minusów maksymalny ciężar kotwicy to 9,1kg. Niestety bywają sytuacje, że muszę używać 14-tki. No i ciekawe jaki ma toto apetyt na prąd...

Edytka: Zauważyłem, że są również mocniejsze obsługujące kotwice do 13,6kg:)

Edytowane przez mario

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jeszcze raz powtórzę, wiele zależy od rodzaju dna i typu kotwicy, jak kotwica ma pazury/łapy lub inne wystające elementy i ma się o co zaczepić- wtedy to wystarczy 3,5  kg z Julii  . Wielokrotnie w Szwecji używałem tej z Julii i dawała rade bo były skały o które się zaczepiała. Grzybek to dobra kotwica na muliste i miękkie dno - do poczytania o typach kotwic  względem rodzajów dna

https://zefir.sklep.pl/content/9-jak-dobrac-kotwice

jeśli nie wieje i nie ma fal to mniejszy problem, jak jest to lub stoisz na rzece z uciągiem to musi coś Cie trzymać za dno, masa kotwicy to za mało, zamiast grzybka używałbym, kotwicy typu River lub innej  o bardziej "zaczepnym kształcie".

• 0

Robiliśmy różne testy z kotwicami i wyniki są następujące:

Łódź użyta - CAST 482, 800 kg wyposażona, ok 1T z załogą

Akweny - Zegrze i Wisła

Kotwice: Ciężarki, River i Grzybek

1. Kotwica Grzybek, przy tej samej wadze, trzyma lepiej niż RIVER, ale TYLKO na miękkim mulistym dnie - Zegrze.

Wychodzi na to, że na Zegrzu, Grzybek 25 trzyma tak samo jak River 30. 

Kotwica RIVER działa lepiej na wszystkich innych podłożach

2. RIVER, trzyma mniej więcej tak samo jak dwu-krotność swojej masy w zwykłym ciężarku. Czyli RIVER 30 (13,5 kg) trzyma lepiej niż ciężarek 25 kg.

Co więcej, wypuszczanie więcej liny kotwicznej poprawia sprawność kotwicy a niewiele zmienia dla ciężarka.

3. RIVER 20, na łodzi testowej sprawdza się  w 80%-90%,  czasem trzeba wypuścić więcej liny, ale działa.

4. Grzybek ma „daszek” o mniejszej średnicy niż RIVER, dlatego jak River obija o łódkę przy schodzeniu, to grzybek nie będzie.

Kotwice, jachtowe mają zupełnie inny sposób działania. Wymagają dociążenia na linie. Potrzebne jest do prawidłowego ułożenia kotwicy na dnie i utrzymania jej tam w poziomie. Do tego, „balon” który utworzy się z liny/łańcucha jest doskonałym amortyzatorem, tak żeby łódź na falach nie szarpała za kotwicę.

• 0

Stukała przy wyciąganiu. Po kilku wyjazdach zaterkotała przekładnia i potem było słychać stukanie co obrót. Za drugim razem to samo. Teraz założyłem do niej kotwicę o 10 lb cięższa bo mam większą łódź i na razie jest ok.

• 0

Stukała przy wyciąganiu. Po kilku wyjazdach zaterkotała przekładnia i potem było słychać stukanie co obrót. Za drugim razem to samo. Teraz założyłem do niej kotwicę o 10 lb cięższa bo mam większą łódź i na razie jest ok.

Jaki masz model Traca i ciężar kotwicy?