Skocz do zawartości
  • 0

Windy kotwiczne f-my TRAC

PiECIA

Pytanie

Witam,

Winda kotwiczna TRAC Fisherman 2

Czy ktoś z forumowiczów używa bądź zna jakieś opinie na temat tego urządzenia? Cena dosyć przystępna, dostępność w kraju bezproblemowa. Z zalet jakie ja widzę to suche ręce i rękawiczki podczas późnojesiennych łowów. Z minusów maksymalny ciężar kotwicy to 9,1kg. Niestety bywają sytuacje, że muszę używać 14-tki. No i ciekawe jaki ma toto apetyt na prąd...

Edytka: Zauważyłem, że są również mocniejsze obsługujące kotwice do 13,6kg:)

Edytowane przez mario

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na tej kotwicy na Żarnowcu przy wietrze 4-6 m/a łódź 4.6 metra szła prawie 2 km/h. Potrzeba długiej liny lub innego dna. Najlepiej mieć dwie kotwice, tę river i inny kształt ale na pewno nie zwykły walec, cos np z patentowanych kotwic, lub np ostatni metr liny zastąpić łańcuchem

• 0

Panowie mam problem z windą Trac,winda jest nowa,zamontowałem na łodzi podłączyłem przewody  i lipa nie chce ruszyć dzieje się coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=OaXhEkUv-QY&feature=youtu.be ktoś miał może podobny przypadek,lub wie co może być przyczyną ?. 

• 0

Atana  dziękuję jesteś WIELKI.

Akumulator umarł i to była przyczyna problemu,co prawda sprawdzałem  woltomierzem i pokazywał 12,9 V ale przy załączeniu czegokolwiek na łódce zaraz spadało do 9,5 v coś mu się stało przez zimę,chyba go dopadł  covid-19  :)

Po zmianie akumulatora wszystko działa bez zarzutu,jeszcze raz dziękuję.

• 0

Panowie pytanie !

Czy zdejmujecie  wasze wyciągarki z łodzi na przykład w okresie zimowym kiedy łódź stoi pod chmurką przykryta plandeką ?

U mnie sprawa wygląda w ten sposób że w sezonie łódź stoi w garażu a kiedy sezon się kończy odkręcam silnik ,wyciągam akumulator i łódka wędruje pod plandekę,stoi tak aż do wiosny.

Wyciągarkę też powinienem zdjąć ? Szczerze mówiąc nie chciał  bym tego robić ponieważ jest bardzo kiepskie dojście do śrub. 

• 0

Panowie pytanie !

Czy zdejmujecie  wasze wyciągarki z łodzi na przykład w okresie zimowym kiedy łódź stoi pod chmurką przykryta plandeką ?

U mnie sprawa wygląda w ten sposób że w sezonie łódź stoi w garażu a kiedy sezon się kończy odkręcam silnik ,wyciągam akumulator i łódka wędruje pod plandekę,stoi tak aż do wiosny.

Wyciągarkę też powinienem zdjąć ? Szczerze mówiąc nie chciał  bym tego robić ponieważ jest bardzo kiepskie dojście do śrub. 

w jakim celu zdejmować wyciągarkę??

rozumiem, że aku do ciepłego ok, ale wyciągarkę? 

Moja jest na łódce w garażu, odpalam na wiosne i jest ok.

Pamiętajcie tylko aby kabel od windy nie był zwinięty w pętlę, bo u mnie winda czasem odmawiała posłuszeństwa (dowiedziałem się o tym z serwisu Atana)

• 0

Wyciągarka może śmiało zimować pod plandeką. Mieliśmy tylko dwa dziwne przypadki, oba identyczne, wyciągarki zimowały w łódce, zamontowane w schowku ale bez plandeki. Wpadł jakiś listek albo coś takiego, zatkał odpływ i tak przez jesień cały schowek wypełnił się wodą a potem to zamarzło. Cała winda była pod wodą i cała zamarzła. I tak sobie to stało do wiosny. O dziwo, wyciągarka, po rozmrożeniu, rozkręceniu i przeserwisowaniu, zadziałała i pewnie działa do dziś. Oczywiście nie polecam, ale pod plandeką pewnie nie będzie takiej przygody. I przypilnujcie to co napisał Pulos1. Z tymi kablami to tyczy się również echosond. Na zwiniętym oryginalnym kablu w przenośnej sondzie, miałem 1V spadku, niby niewiele ale jak spadło jeszcze o 0,5V to sonda się wyłączała. Efekt był taki że sonda pracowała ok 2h na akumulatorze na który powinna dziłać przez 6-8h.

• 0

Czy ktoś z użytkowników odkręcał rolkę prowadzącą...? Bo odkręciłem w celu wyczyszczenia no i jest tam taka sprężyna w środku w rolce na przestrzał na jednym końcu wystaje dłuższy drut (który zapiera o taki drut w konstrukcji przed rolką) na drugim tylko taki mały kawałeczek który jest naciskany obejmą...no i złóżyłem to po wyczyszczeniu ale teraz wydaje mi się że ten cały czarny uchwyt/obejma kotwicy tam gdzie wchodzi trzon grzybka jest luźniejszy niż był (chyba że mi się tylko tak wydaje)...po naciśnięciu palcem góra dół sprężynuje ale chyba za lekko. Czy jakoś się naciąga tą sprężynę?

• 0

Pobór masz 6-8A samej windy, zależy ile potrzebuje echo. Sprawdź w dokumentacji echosondy pobór, przemnoż przez godziny na wodzie i będziesz miał dane, jesli echo pobiera 1.5A to w czasie 12 godzin wędkowania zużyjesz 18A, do tego godzina uzywania windy to 8A i masz razem 26Ah co wg mnie jest zostawia bezpieczny margines. Gdyby wychodziło.Ci wieksze zużycie to bierz większy akumulator aby zawsze mieć zapas prądu

• Like 1