Skocz do zawartości
  • 0

Windy kotwiczne f-my TRAC

PiECIA

Pytanie

Witam,

Winda kotwiczna TRAC Fisherman 2

Czy ktoś z forumowiczów używa bądź zna jakieś opinie na temat tego urządzenia? Cena dosyć przystępna, dostępność w kraju bezproblemowa. Z zalet jakie ja widzę to suche ręce i rękawiczki podczas późnojesiennych łowów. Z minusów maksymalny ciężar kotwicy to 9,1kg. Niestety bywają sytuacje, że muszę używać 14-tki. No i ciekawe jaki ma toto apetyt na prąd...

Edytka: Zauważyłem, że są również mocniejsze obsługujące kotwice do 13,6kg:)

Edytowane przez mario

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@lexi

zapraszam do kontaktu, jeżeli jest głośna to nie bez powodu. Może jej po prostu brakować prądu.

@Małkociniak

Zaczynając od końca to internet umożliwia klientowi zakupienie czego chce i gdzie chce.

A co do cen, to nie są regulacje. Nie znam w tej branży ani jednej zmowy lub regulacji. To jest zwykła ekonomia która istnieje wszędzie na świecie ponieważ ludzie zachowują się jak ludzie. Dla przykładu:

Jeżeli jakaś firma, jest tylko fabryką i sprzedaje swoje wyroby do sklepów, a sklepy mają własną politykę cenową, to klienci zdecydują gdzie kupują a sklepy się dostosują i bez jakiejkolwiek komunikacji między nimi w tym zakresie. Zasady Popyt/Podaż i tyle. Niektóre sklepy odpadną, inne dojdą ale wszyscy się zrównają z ceną. Takie eksperymenty można sobie wykonać we własnym zakresie, proste założenia cen i możliwości, kilkanaście osób przy stole i w 30 min "jakimś cudem" jest jedna jedyna cena u wszystkich. Bez względu na to jaka i za co.

I tą cenę można również wyliczyć

Problem jest tylko w przypadku monopolu, ale jak już będą co najmniej 2 firmy oferujące taki sam produkt, to obniżenie ceny lub dodanie możliwości będzie walką pomiędzy tymi dwiema fabrykami/producentami. I to oni powinni walczyć żeby produkt był jak najlepszy. I dopiero jak te dwie fabryki się dogadają, to tutaj mamy zmowę cenową.

Dodam tylko że pisząc "Fabryka", mam na myśli instytucję która jest jedyna produkująca dany przedmiot lub usługę. I w zmowie cenowej musi wziąć udział "fabryka" 

Edytowane przez Atana

• 0

off topic:

Kilkanaście lat świadczyłem usługę prowadzenia stcji paliw pewnego koncernu i wiem co to jest zmowa cenowa na poziomie obrębu miasta, byli też w mieście  tacy którzy zadawalali się marżą na poziomie 3-5% zarabiali za to obrotem. 

Kupowałem żarówki H-7  znanego świtowego producenta oswietlenia samochodowego, importer dawał mi 30% upustu od ceny "katalogowej" ja zadawalałem się 15% marżą nikt niczego mi nie narzucał, oferowałem najtańszą markową żarówkę.

Znalazłem windę Track na Ebay'u i prawdopodobnie zlece zakup koledze, no chyba że któryś sprzedawca wyłamie się z układu i zaoferuje mi fajne aku do windy w kosztach, tak jak to zrobił sprzedawca echa, bo ceny nie mógł opuścić no bo wie Pan......

Edytowane przez Małkociniak
  • Like 1

• 0

Branża paliwowa, to zupełnie inna bajka. Na samym szczycie jest taki OPEC, organizacja zrzeszająca producentów ropy z Azji i Afryki. Celem tej organizacji jest tworzenie i utrzymanie zmowy cenowej. Oczywiście poprzez regulację podaży, żeby nie było tak bezpośrednio.

Edytowane przez Atana

• 0

To przecież oczywiste że nie ma ;) tylko przykład idący z góry. Żeby w naszej branży istniała zmowa, to na przykład producenci, Suzuki, Yamaha, Evirude, Mercury i reszta musieli by się dogadać co do cen = zmowa cenowa. Jeżeli każdy z nich ustali sobie cene detaliczną a dealerzy się tego trzymają to żadna zmowa. Ale chyba już mocno odjechaliśmy od tematu wątku :)

• 0

Co by nie pisał to nasi handlowcy biją  na łeb swoimi marżami wszystkich z UE i nie tylko a nasze wysprzedaże  towaru to kpina .

Ja za silnik  nowy z 2017 w Norwegii Mercury 9,9  KM z nietypową po 22,5 calową   kolumną zapłaciłem 5 ,5 tys PLN .

Były Yamahy po 6,5 tyś pln a z krótka stopą . Teraz proszę sobie porównać  zarobki Norwega i Polaka  żyjemy w trzecim świecie .

Jakie cyrki miałem z rejestracją  w systemie Mercurego mojego silnika żeby mieć gwarancję 5 lat to już inna bajka . 

Ratują  nas takie sklepy jak Ebay ,Aliexpres , Hobby King , Amazon , ale nie  ma co sie łudzić i tak nam ukrócą zakupy .

W Lublinie  powstał oddział celno-pocztowy paczek z Chin trzeba z czegoś utrzymać gryzipiórków  z UE .

Kolego Atana czy jest możliwość zakupić windę ale bez łoża na którym leży   kotwica . Po prostu łoże  już sobie zrobiłem na dziób i rufę .

Uważam że te produkowane są  za krótkie  pod 12 kg kotwice .

Gdzie można kupić  części to wind TRAC

• 0

@Tabor

Windy bez rolki o której piszesz są tylko duże modele jak Big Water 2 czy Titany

Wszystkie pozostałe,poza Deckboat 40 mają rolkę jako osobny element w pudełku. Wystarczy jej nie wykorzystać lub wykorzystać samo kółko i ucho które utrzymuje kotwicę. Np tak jak to:

Rolka-kotwiczna-SS316.png

Co do części to wykaz niektórych jest na stronie producenta jak kolega wyżej podał.

Tutaj jest kilka zdjęć, również niektórych części.

http://www.trac.net.pl/czesci-zamienne-2/

Zasadniczo mamy większość części u na miejscu, najlepiej nam napisać na sklep@atana.pl o którą chodzi, można opisać co się stało to dobierzemy odpowiednią, lub opisać o którą część chodzi lub podać jej Nr, z ostatniej strony instrukcji. Albo wysłać nam wciągarkę. Warto też zdiagnozować dlaczego coś się zepsuło.

Edytowane przez Atana

• 0

Zmowy cenowe mogą powstawać na różnych etapach produkcji/dystrybucji. Ze zmową cenową na poziomie miejscowości OPEC ma niewiele wspólnego;)

No własnie jestem na etapie tworzenia prezentacji w powerponit spróbuje zainetresować UOKiK, może śię uda  :D nie bede słał do OPEC'u ;) wysle do Wa-wy

• 0

@szczupak, na ebay to jest wciągarka"REFURB" z ang. "REFURBRISHMENT" - u nas mówi się na to regeneracja. Czyli winda która z jakiegoś powodu wróciła do sprzedawcy, on ją zregenerował i sprzedaje taniej bo to używka.

Co do Strongerów to nie mam zdania bo nigdy nie widziałem ani nie słyszałem jak pracują na żywo, nie porównywał bym ich z TRAC lub Minnkota bo wyglądają na chałupniczą robotę. Ten link który podałeś do sklepu "anmur" - tam też sprzedają TRAC'a może mogą uczciwie porównać.

Na wszystkich "wschodnich" filmikach odnośnie wind (i nie tylko) oszukują, wyciszają to czym handlują albo co akurat podrabiają. Albo porównują Minnkotę Deckhand 40 (napęd ślimakowy - 2 zębatki) z TRAC Big Water 45 (kilkanaście zębatek z wolnym opadem). Z jakiegoś powodu nie porównali z TRAC Deckboat 40 z identycznym napędem jak Minnkota. Mistrzami świata są jednak w trochę innej dziedzinie, tj. porównywania napędów w samochodach zimą. Jeden samochód na kolcach, drugi nie i porównują napęd ;)

Tak pracuje TRAC Srike ZONE 25:

https://www.youtube.com/watch?v=KahwBlR7_kU

Kamera to gopro, stojąca na łodzi, tuż obok windy. Te puknięcia na początku filmu to kotwica uderzająca w kadłub bo rolka jest za mało wysunięta. filmik wrzucony na YT bez żadnej edycji.

@siarq, cierpliwości, winda z wolnym opadem i opadem elektrycznym z krańcówką będzie dostępna...

Co do automatu do podnoszenia, jak na razie nic się nie sprawdziło. Nic nie działa dłużej niż 2 tygodnie. Do tego jest bardzo niebezpieczne. Poza tym to dochodzi kwestia mycia kotwicy. Najlepiej przed ostatecznym dociągnięciem kotwicy na rolkę, przepłynąć się trochę z kotwicą pod wodą tak żeby ją umyć.

Windy montuje się na platformie na wygłuszeniu z materiału podobnego do pianki i wtedy tak nie stuka i łódź nie działa jak pudło rezonansowe. Pokaże jak zamontuje swoją na wiosnę. Pozdrawiam.

• 0

o tym mówisz?

Za ile można to wyrwać na Ukrainie nie wiesz ?

Chyba wciaga nosem te amerykanskie cuda.

https://anmur.eu/Wyciagarka-do-kotwicy-STRONGER-STEEL-HANDS-35-p47918

https://www.youtube.com/watch?v=kXZiWFyeKMA

Fajne ceny tych Strongerów są na UA w polsce rosną o 100% 

• 0

Dasz namiar 

Proszę:http://kapitan.ua/category/jakornye-lebedki/stronger/

Od tej ceny detalicznej mozliwy jest jeszcze upust.

Panowie, które windy mają grawitacyjny, swobodny opad?

No właśnie Stronger'y nają swobodny opad, solidne wykonianie i cichą pracę.

Edytowane przez Małkociniak

• 0

......

No właśnie Stronger'y nają swobodny opad, solidne wykonianie i cichą pracę.

..na ich stronie nie ma nic na temat "wolnego" opadu, wszystkie te wciągarki (za wyjątkiem Minnkoty) wyglądają jakby byly stworzone przez jedne male żółte rączki - PODEJRZEWAM ze będą się różniły jedynie detalami i oczywiście "dekoracjami" bo to różnice które nie wymagają poniesienia specjalnych kosztów. Stworzenie mechanizmu swobodnego opadu (zapewne jakieś sprzęgło ?) musiało by ten koszt znacznie podnieść. 

• 0

<p>http://kapitan.ua/category/jakornye-lebedki/stronger/ </p>

<p>Jakoś podejrzanie tanio te windy sprzedają.</p>

czy ja wiem czy tanio...przykład z brzegu - firma Ningbo Jianlong Electric sprzedaje takie windy w hurcie (>100szt) po ~55$-FOB (oczywiście do negocjacji) do tego koszta transportu clą i obsługi celnej na koniec vat i wychodzi "normalnie"  ;)

• 0

Jak chcesz kupić prywatnie to 100 sztuk Ci nie będzie potrzebne. Jak masz firmę, to musisz dać gwarancje i rękojmię - 2 lata. Dajmy na to, że sprowadzisz 100 sztuk, z VAT, cłem i przesyłka wyjdzie ok. 500 zł sztuka. 20 sztuk odłożysz na naprawy gwarancyjne (szybka wymiana Klientowi, aby nie czekał aż wyślesz do Chin bo po 14 dniach i tak może zrezygnować). masz 80 sztuk w cenie 600 zł, aby zarobić musisz dodać marzę, minimum 30%, mniej się nie opłaci. Czyli cena detaliczna wyjdzie 860 zł.  A cena Strike 25 w Atanie wynosi 980 zł. - Szach i mat

To wszystko pod warunkiem, ze masz odpowiedni magazyn i inne zasoby aby to ogarnąć (np kasa na zakup i zapłacenia innych opłat), i inne źródło dochodu, bo jak to ma być to jedyna to przy takiej marży wystarczy ci na jeden miesiąc życia pod warunkiem, że sprzedasz te 80 sztuk w jeden miesiąc, no może w dwa.

• 0

Jak chcesz kupić prywatnie to 100 sztuk Ci nie będzie potrzebne. Jak masz firmę, to musisz dać gwarancje i rękojmię - 2 lata. Dajmy na to, że sprowadzisz 100 sztuk, z VAT, cłem i przesyłka wyjdzie ok. 500 zł sztuka. 20 sztuk odłożysz na naprawy gwarancyjne (szybka wymiana Klientowi, aby nie czekał aż wyślesz do Chin bo po 14 dniach i tak może zrezygnować). masz 80 sztuk w cenie 600 zł, aby zarobić musisz dodać marzę, minimum 30%, mniej się nie opłaci. Czyli cena detaliczna wyjdzie 860 zł.  A cena Strike 25 w Atanie wynosi 980 zł. - Szach i mat

To wszystko pod warunkiem, ze masz odpowiedni magazyn i inne zasoby aby to ogarnąć (np kasa na zakup i zapłacenia innych opłat), i inne źródło dochodu, bo jak to ma być to jedyna to przy takiej marży wystarczy ci na jeden miesiąc życia pod warunkiem, że sprzedasz te 80 sztuk w jeden miesiąc, no może w dwa.

..dokładnie - nie ma "garbatych aniołków".. czysta matematyka - dołożę jeszcze ze w o wszystko jeszcze trzeba włożyć parę złotych które "poleży"- windy to nie bułki