Skocz do zawartości

TROUT fishing ...fascynacja

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Pstragi nadal odpuszczamy . Za to Tomek Flytier byl wczoraj i na muszkie skusil kilkanascie pieknych zrodlanych czyli Brook Trout . Pomalutku o kilka stopni nocki chlodnieja , nadchodzi koniec sierpnia i jeszcze mamy caly wrzesien na smyczenie .

Rybki sie obudzily i wspaniale reaguja na imitacje konika polnego. Przedwczoraj kilkanascie zrodlakow, dzisiaj kilkanascie potokowcow i kilka zrodlakow. Spadek temperatury zrobil swoje.

Ponizej samiec zrodlaka sprzed 2 dni-juz w szacie godowej.

http://img42.imageshack.us/img42/5293/img0165z.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam,

Tomek

W sobote poszykowalem sprzet i czekalem . Do wieczora mialem narysowane dwie mapki na nowe odcinki Yokozuna Creek . Pogoda od srody , kiedy byl Flaytier i polowil , zdecydowanie sie pogorszala . To pogorszenie to powrot goraca i parowy . Poniewaz prognoza pokazala na niedziele 30C i 70% wilgotnosci dalem na luz . Innym razem ...jak bedzie chlodniej ... :D

Dzis w srode temperatura spadla do 24C i mamy 37% wilgotnosci ...jest idealnie na wyprawy....ale co z tego skoro idziemy do pracy . Na weekend wraca 30C i ? wilgotnosci....

......i tak jest co tydzien przez cale wakacje ...na weekend albo burze albo pieklo :unsure:

cale szczescie my mamy jeszcze wrzesien aby pstragi smyczyc B)

Dzis w srode temperatura spadla do 24C i mamy 37% wilgotnosci ...jest idealnie na wyprawy....ale co z tego skoro idziemy do pracy . Na weekend wraca 30C i ? wilgotnosci....

......i tak jest co tydzien przez cale wakacje ...na weekend albo burze albo pieklo :unsure:

cale szczescie my mamy jeszcze wrzesien aby pstragi smyczyc B)

Ja wykorzystalem chwilowe ochlodzenie i pojechalem dzisiaj na pstragi. Zlowilem ich troche ponad 20 a kilkanascie mi spadlo. Wszystko na nimfy. Pogoda cudowna-lekki wiaterek, slonecznie. Pstragi przestaly brac okolo poludnia.

Pozdrawiam,

Tomek

Tak jak zaplanowalem zrobilem ...chociaz nie do konca bo zaplanowalem dwa dni ale zakonczylem po sobocie . Postanowilem ostatni weekend sierpnia posmyczyc z Wami w Polsce za pstragami ale korenspondecyjnie . Wy sezon konczycie . My mamy jeszcze caaaaly wrzesien ...to mile :mellow: . Juz tradycyjnie w srodku tygodnia ochlodzenie i piekna pogoda ktora sprzyja zerowaniu pstragow . Flaytier znowu byl i znowu polowil o czym pisal . Jak zwykle na weekend temperatura zaczela rosnac ale mimo to wiedzialem ze wyrusze . Musialem tam pojechac bo bym umarl . W tygodniu zaplanowalem ze zbadam nowe odcinki Yokozuna Creek . Rozrysowalem sobie mapki z satelity Googla , reszta sprzetu czekala juz trzeci tydzien i piszczala :mellow: . Nawinalem jedynie nowa plecionke a wrocilem do Pover Pro 10 green dark . Byla jeszcze jedna zmiana a mianowicie ... przez wszystkie wyprawy uszczuplalem pudelka z przynetami zeby ograniczyc bagaz i metlik wyboru ...teraz wrocilem do podstaw ...trzy zaladowane po brzegi pudelka ; 3 wahadelka T. Buoyanta , 8 wirowek i ze 60 woblerow . Stara prawda wedkarska mowi - jak biero to na wszystko ...jak nie biero to na nic - ...i mozesz se kombinowac :lol: . No i zaczalem nosic podbierak ...

Tadek byl juz zajety inna wyprawa , Jacek w weekendy pracuje ...co za kara :mellow: ...wiec musialem jechac sam . Wyruszylem w sobote o 5.30 z ranca jeszcze zeskiego . Troche smutno sie tak samemu jedzie , towarzysza mi tylko stare kawalki dobrego rocka w radio . Okolo 10 jestem na miejscu . Zaczynam badac obraz z satelity i moich mapek z rzeczywistoscia . Rzeczywistosc jest brutalna bo przy mostku z ktorego chce zaczac jest Privaty Propereites po obu stronach i -no parking full time- . Jade wiec do nastepnego odcinka ktory wiem ze jest oznaczony jako fishing area . Jednoczesnie wiem ze ze taki odcinek ma presje . Zajezdrzam wiec i ogladam Strumien Yokozuny . Ostatnio gdy tu bylem bylo po burzach i woda wychodzila na laki w ktorych brodzilem . Teraz po 3-tygodniach slonecznych zastaje wode po lydki i krystalicznie czysta . Strumien jest tu szeroki , plytki z otoczakami w wodzie . Rzeka jest tu wybitnie na muche . Nie widze szansy zebym cos spiningiem tu zwojowal ale postanawiam przejsc kawalek zeby wiedziec jak strumien tu wyglada . Zaczynam od wobkow SS Slawka Szuszkiewicza z CF ktore wlasnie dotarly . W pudeleczkach czeka cale stado Salmiakow , Foxy od Foxy , Lily Marasa , Caster i Siudemka Slawka , Kapitan Miodek , Foxinusy z CF, Patyczek od Wiktora , Hektor5 Glooga i wiele innych smyczurow . Idac strumieniem staralem sie wypatrywac typowych miejscowek a wiec zawalonego pnia i podmycia , glebszego rowka przy burcie lub zakrecie . Niski poziom spowodowal ze te miejscowki byly splycone a krysztal wody powodowal ze jezeli byly tam ryby to ostrozne . Nic mi nie wyszlo z zadnego takiego miejsca jedynie setki malych rybek o ktorych myslalem ze to pstrazki . Woblery prowadzone w tej wodzie praktycznie zaciekawialy a nastepnie ploszyly wszystko . Zalozylem wiec wirowke a mialem tylko 9 Martina Panthera ktora juz z twisterkiem jest nieco za duza . I za nia mialem wyjscia takich ze 20-25 cm pstragow ale bez brania . Na wirowke zaczely mi tez wychodzic te male ze stadek i o dziwo zaczely brac . Niestety okazalo sie ze to nie pstrazki tylko Creek Chub cos podobnego do klenia ale wielkosci kielbia . Tego Chubby w strumienu bylo mnostwo . Strumien w wielu miejscach plynal wolno i leniwie rozlany szeroko . Duze partie brzegowe zamulone co stwierdzilem gdy chcialem podejsc blizej a tu sie zapadam po kolana . Doszlem w koncu do momentu ze postanowilem tu zakonczyc i wrocic do samochodu . Wrocilem wygodnie droga obok . Kawalek kielbasy goralskiej podsuszanej i dwie pajdy razowca postawil mnie na nogi . Zaczalem sie zastanawiac co dalej robic jesli taka jest plytka cala rzeczka . Poniewaz jechalem tu dosc dlugi kawal drogi wiec szkoda mi bylo odpuscic . Udalem sie wiec w gore strumienia tam gdzie bylem ostatnio . Zajechalem wiec na mostek gdzie pierwszy raz zobaczylem Strumyk Yokozuny . Strumien tu idzie przez gesty las i laki . Zeby sobie ulatwic postanowilem ze najpierw pojde przez ten las zeby gdzies tam zaczac i wracac w strone samochodu , pod prad . W lesie jak to w lesie napadly mnie moskito , musialem sie spryskac ta poskudna chemia . Mimo to co jakis czas kamikadze mnie sondowal . Doszedlem w koncu do jakiegos zakretu na strumieniu w srodku tego lasu i zaczalem skradaczki brzegowe . Strumien tu byl jak w bajce , czysty i z dywanami roslin . Wobler przy kazdej probie poprowadzenia cos zaczepial . Oczywiscie bylo za plytko mimo wielu wglebien wzdluz dywanow roslin gdzie bylo moze z metr miejsca wolnego od traw . Wrocilem do wirowki i staralem sie poprowadzic lekko pod powierzchnia . Z tych wglebien z pod grzyw falujacych roslin co jakis czas wychodzil maly pstrag , czasami dwa ale bez zobowiazan . Zadnej ryby tu nie wyholowalem a jedynie zrobilem kilka zdiec . Bylo to juz sloneczne poludnie i gorac lal sie z nieba . Ani pora ani poziom wody nie na spining i nie wrozyl nic dobrego . Do samochodu dotarlem przegrzany i sfustrowany ...zaczalem sie studzic mineralna Naleczowianka i dochodzic do siebie . Plusem wszystkiego bylo tylko rozpoznanie tych dwoch odcinkow na przyszlosc . Z tym ze ten ostatni lesny mi jedynie pasowal ale dopiero jak poziom wody bedzie z pol metra wiekszy . Gdy juz przelknalem porazke zauwazylem ze jest 15.00 i do zachodu slonca zostalo mi 5 godzin . Daje wiec strzale czyli azymut w kierunku Herbacianego Strumienia . Gdy tam docieram na nasz mostecek zostaje mi 3,5 godziny . Wykonuje dla ciekawosci pierwsze rzuty pod mostek i o dziwo zagryza mi pstrag okolo 35-38 ale zaraz spada . Ucieszylo mnie to jako dobry zaczatek . Ide wiec lakami i lasem pod Dom Baby Yagi i zaczynam wedrowke strumieniem w kierunku samochodu . Po kolei zaliczam wszystkie miejsca gdzie z Tadkiem mielismy jakiekolwiek kontakty z pstragami . Mam kilka wyjsc glownie do Minnowa i Teno . Tu tez jest za plytko ale jest kilka miejsc glebszych i je bardzo dokladnie obrzucam zmieniajac przynety . Kilka wyjsc i 4 spady nieduzych pstragow to wszystko co mnie spotkalo . Moskito tu jakies wscieklejsze bo twarz mam mimo pryskania pogryziona . Gdy dotarlem do samochodu marzylem tylko o prysznicu . Obolaly , pokasany , podrapany , przegrzany i majacy na dzis serdecznie dosc postanowilem nie szukac motelu i nie zostawac na niedziele tylko jechac do domu . Dzis piszac to wiem zem slusznie uczynil ...jest poludnie , na zewnatrz 33C w cieniu i parowa na pewno bym tam padl ...i potem Tadek z Jackiem by tylko znalezli moje pudelka z przynetami ...nie moglem do tego dopuscic :lol: . Zostaje wiec kazdy weekend wrzesnia i modlitwa ...zeby sie schlodzilo :D B)

Jerry schładzaj się bo to przyjemne :D. Gdyby nie te komary to w sumie część naszych wypraw ma podobne działanie na organizm jak sauna. Gdy na zewnątrz gorąco a my w śpiochach i ubrani po szyję pot spływa po nas wszelkimi możliwymi drogami.

Masz jeszcze miesiąc. Zazdroszczę, choć w sumie to pora zacząć zajmować się innymi drapieżnikami i czekać na styczeń (który tak lubię).

Łam kija na następnych wyprawach - czekamy na kolejną część powieści w odcinkach :D

Ten strumien przy tej krysztal wodzie i tych warunkach -sie prosi sie- zeby cos polozyc cichym lotem ...czyli sucharka . Spining na tym etapie cech tej wody to kompletna demolka . Bassy ja nie lowie na muche i bede czekal az wody troche przybedzie . Nawet nie chce myslec co tu sie dzieje na wiosne gdy wszystko zre po zimie :huh: . W tym tygodniu ma padac , ida sztormy jakies ...zobaczymy ile doleje ?...i bedziemy czujni B)

Zapomnialem napisac ze podczas tej wyprawy nie spotkalem zadnego wedkarza ...