Skocz do zawartości

TROUT fishing ...fascynacja

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

No i -sie zaczelo sie- ...udalo nam sie wyruszyc i rozpoczac sezon pomimo klod pod nogi . Najpierw zmany pogodowe , potem grafiki w pracy . Jadac w mrozny ranek do Jacka wiedzialem ze On spi dopiero godzine jak wrocil o 5 nad ranem z trasy . Archie z kolei tak samo tylko jeszcze gorzej bo z -imprezki- . Sadzilem wiec ze mi przypadnie wiezc te zwloki do Krainy Pstraga ...Labiryntu . O dziwo Jacura przywital mnie kawa prezentujac niezla forme , za chwile dojechal Archie i juz sie pakowalismy . Pierwotnie jeszcze podczas pelni zimy planowalismy aby te pierwsza wyprawe odbyc w wiekszym gronie zbierajac Dr Steel Hamera , Papura i Archiego jako ostanich Przyjaciol Tadka . Archie juz znal pierwsze sekrety strumieni a Dr SH i Papur mieliby je poznac . Chodzilo generalnie o pokazanie kierunku ...byc moze w przyszlosci czegos wiecej . Wszystko TO zalezy od tego jaka postawe zaprezentuja :mellow: . Z tego pomyslu tylko Archie sie zalapal na dzis , Papur byl w ten weekend w Arkansas z kolegami na tamtejszych pstruniach gdzie ladnie polowili , a Dr SH cwiczyl Tajemna Tadka w Indianie z dobrym jak zwykle skutkiem . Ja , Jacek i Archie stanowilismy wiec pelny stan Pathfindera i nic wiecej by sie juz w nim nie zmiescilo . Jadac przez Iliinois nad nami przewalaja sie ciezkie chmury a termometr pokazuje ponizej zera . Ja i Jacek mamy tylko nawiniete plecionki wiec budzi to nasz niepokoj . I tak jadac probujemy nawijac rozne tematy ale... wspomnienia o Tadku wracaja za kazdym razem i zapada cisza a oczy wilgotnieja ... o tu Muskie zebral kaczke w Silver lake , zawsze zbieral jak je mijalismy :mellow: , a tu dostal mandat bo zagadalismy sie i bylo 85 mil na liczniku , a tu stanelismy bo chcial kilka piorek z bazanta potraconego przez samochod :mellow: i tak kazda mila niosla wspomnienia ... Na masce lezy Tadkowa czapka Salmo z metalowymi rybami ; Steelhead i Muskie ...jego ukochane fishe...

Wjezdrzajac do pieknego Wisconsin Niebo sie otwiera i wita nas slonce , temperatura nadal ponizej 0 . Wjezdrzamy w Labirynt 800 strumieni i strumykow :mellow: . Mijajac wiele z nich docieramy nad mostecek nad Choinowa gdzie kiedys sie zaczela Przygoda . Tu chcielismy zaczac ale poniewaz mamy tylko 6 godzin rezygnujemy bo to odcinek na caly dlugi letni dzien . Wybierami inny krotszy w gore strumienia . Gdy samochod w koncu zatrzymuje sie i wychodzimy z samochodu nad nami ogrom niebieskosci i powietrze jak wata ...ktora jem calymi plucami , to moje najlepsze lakarstwo po pol roku oparow wdychanych w galwanizerii . Jest okolo 11.00 , slonce wysoko juz ogrzalo ziemie , temperaturka minimum na plusie . Zaczynamy sie przebierac zeby zejsc nad strumien . Daje Archiemu pudeleczko z Kenartami z wystawy od Kuby , jedna Gebale i jedna Tadkowa Cwikowke ...Salmiaki juz trzymam tylko dla siebie :lol:... Archie bedac w Pensylwani ostatni tydzien zgubil tam pudeleczko z przynetami . Tradycyjnie jemy po kielbasce z musztarda i buleczce co by miec sily wedrowac . Schodzimy nad Choinkowa ...

Woda w Choinkowej jest srednio klarowna . Ta rzeczka jest bardzo czula i szybko sie brudzi oraz dlugo sie klaruje . Plynie wzdluz pastwisk i pol ornych o ciemnej mulkowatej glebie . Brzegi sa jeszcze pozamarzane z czapami i jezorami sniegu wiec mamy szanse na w miare dobra przejrzystosc . Spotykalem juz Choinkowa bardzo czysta ale tez brudna nie do lowienia . Jacek lowi naszym Fenwickiem 7,7 i zaczal od Cwikowek . Archie ma jakis swierzy kij ze sklepu niedrogi i zwykly a zaczyna od Meppsikow zlota 2 ktore mu w zeszlym roku sie sprawdzily . Ja mam nowy kij Okumy Kokanee 7,6 L 4-10 lb , 1/8-3/4 oz i zaczynam od Meppsa XD3 z jednym hakiem kolor Trout ..te wedke ochrzcilem jako -kokaina- :lol: . Wszyscy skupieni i staranni ze az smieszno :lol: . Po chwili Jacek ma puk.puk i cisza . Za chwile Archie tylko skubniecie . Gdy zrobilismy jakies 50 metrow dzwoni moj telefon . Zastanawiam sie czy odebrac , no i mam go zakopanego pod gaciami . W koncu dogrzebuje sie i slysze glos Remka ...dzwoni Kiciunia z Polski i pyta -czy my w akcji- ?...potwierdzam ze my juz nad strumieniem . Nagle rozlega sie glos Misia Archiego i plosza sie jelenie az po Dakote ...jest pierwszy pstrag . W prawej trzymam telefon i na goraco raportuje Remkowi a lewa wyciagam aparat i robie kilka zdiec Archiemu . Pstrag zagryzl Meppsika zlotego 2 , nie jest duzy ale pierwszy wiec cieszy bo zaczelo sie . Remek rozumie powage sytuacji i zegnamy sie wymieniajac pozdrowienia z chlopakami . Cale szczescie ze odebralem ten telefon ...jaki Swiat jest maly :mellow: . Po chwili Jacek wyciaga swojego pierwszego w tym roku na Cwikowke Tadkowa , podlatuje robie zdiecie , ...a ja kiedy ? ...se mysle se... :unsure:

Pstragi na razie nie powalaja wielkoscia ale ciesza bo to przeciez poczatki sezonu . Archie zmienia Meppsika na jednego z Kenartow Artura Janoszki i juz po chwili wyciaga grubaska 38 , nadal to ponizej 40 cm czyli granicy Jerkbaita . Ja nadal smycze wirowka Meppsa 3 XD ale zmieniam kolor z T na Gold blaszka a Black korpusik i...mam piekne przygiecie Kokainy :lol: . Stoje na skarpce i musze pstraga wyjac na klate , Kokaina jest laight wiec wygina sie w palak ale daje rade ...ja juz wiem ze nie zastapi Fenwicka . Mysle ze Kokaina jest dobra na lodz gdzie ladujemy z podbierakiem lub gdy sie stoi w wodzie i laduje rybe do dloni . Moj Pstrag jest juz grubiutki , troszke srebrny z mala iloscia kropek i ma 42 cm zdiatko i do wody . Jestesmy na odcinku gdzie mieszka Krol z Pod Drzewa i z wielka ciekawoscia odwiedzam to miejsce . W zeszlym roku bylem tu tylko raz i Bartek wtedy tu wyciagnal ale mniejszego pstraga . Dzis po kilku rzutach cisza , miejsce jest minimalnie zmienione i na pewno jest dobre dla duzej ryby . Jacek sumiennie czesze Cwikowka i po kilku malych trafia 42cm grubaska juz troche ciemniejszego . Idziemy wiec w pieknym sloneczku , wymieniamy uwagi i raz biero a raz cisza :lol: . W koncu Archie zaklada Cwikowke ktora mu podarowalem , po ktoryms rzucie w miejscu ktore my ominelismy na odcinku lakowym wyciaga pstraga 44,5 . Kilka zdiec i do wody . Kilka nastepnych rzutow i Cwikowka grzeznie w zaczepie na srodku Choinkowej . Niestety nikt z nas nie mial uwalniacza Groma i po wielu probach Archie rwie Cwikowke :( . Niestety jest tu gleboko i nie ma szans na wejscie dzis w strumien ...moze w lecie jak patelnia obnizy poziom . W koncu konczymy ten odcinek i zabieramy sie za resztki jedzenia . Mamy jakies 3 godziny wiec decydujemy podjechac wyzej i zrobic maly odcinek ktory znamy . Ja rezygnuje z Meppsow i tu mam zamiar uzyc woblerow ktore juz naszykowalem z bezzadziorowymi kotwiczkami . Na pierwszy strzal idzie Strzebelka Slawka Szuszkiewicza kolor seledynek . Woblerek tonacy i migoczacy drobno . Nadchodze pien lezacy w wodzie z kilkoma rozgalezieniami . Rzucam w widelki ale modle sie zeby nie wzial :lol: ...no i wymodlilem wyszedl z pod klody i zagryzl no i pod te widelki . Kokaina za krotka mimo ze niebezpiecznie sie ze skarpki nachylilem . Zawolalem Jacka na pomoc i On przytrzymal wedke a ja z podbierakiem cudem go sieglem . Bestyjka ma 40 cm szybko kilka zdiec i pod konarek . Nastepny rzut w kolejna miejscowke i Strzebelka zawiesza mi sie nad srodkiem Choinkowej na galeziach ...najpierw Cwikowka Archiego po pstragu a teraz Strzebelka tez po rybie . Niestety nie ma szans tam wejsc dzis . Ciagne wiec na sile i urywam 8 lb plecionke Spidera Invisit[biala] . Strzebelka wisi na galazce . Jacek juz wczesniej zmienil Cwikowke na Kapitana Miodka czyli Pomorskiego i zaczal nas przeganiac , pstragi nadal pizduny . Koniec tego odcinka zaowocowal jeszcze jednym 40taczkiem na Kapitana Miodka i zmeczeni musimy konczyc . Slonce zaczelo szarzec i momentalnie zaczelo mrozic . Przez ten dzien zaliczylismy okolo 25 sztuk i tych kilka 40taczkow . Oceniam to jako dobry wynik na poczatek sezonu . Wazne ze udalo sie pojechac i zaczac ...przed nami 4 godziny jazdy do domu ... B)

na Kenarcika ...

post-30-1348915255,5207_thumb.jpg

post-30-1348915255,6518_thumb.jpg

Ach jak się cieszę z tego że w końcu ruszyliście na pstrągowe łowy.

Jerry weselej na duszy się robi mogąc poczytać o waszej wyprawie, całe napięcie z tego tygodnia mi uszło i już jestem optymistycznie nastawiony na weekend.

Dzięki Jerry.

Mam tak samo jak czytam o Irlandyji , Patagonii , Zelandyji oraz North Kanadzie :mellow: . Tez jestem pozytywnie nastawiony na weekend tylko nie mam kija na moje pstrunie . Kokaina to nie to i kilka innych ktore tu na mnie patrzy z szafy :lol: . W kregu zainteresowan jest znany Fenwick 7,7 i Avidek 8,6 musze cos tu pokombinowac . Plecionka 8 lb Spidera Invisit jest troszke sztywna , druciana i rzucanie lzejszym kalibrem nie wychodzi . Power Pro jest lepsza bo wiotka ale ma ciemne kolory w wyborze . Chcialbym tu podziekowac wielu ludziom ...Mistrzom Rekodziela w Polsce od ktorych mam przynety . Jest tego ogromna ilosc i prosze o wyrozumialosc ...na kazda przyjdzie czas i miejsce ... i prosze pamietajcie zem -niedzielny wedkarz- a nie zaden -Mistrz-... B)

Zdiecia sa robione nowym aparatem ktory dostalem na gwiazdke od synow . Jest to wodoszczelny Pentax W90 12.1MP ...za okolo 200$ . Kupiony specjalnie na ciezkie warunki pogodowe oraz przytopienia ...co mi sie zdazalo juz :lol: . Aparat cala zime byl testowany i ustawiany aby zlapac maxa i w tym czasie bylem pelen obaw ze zdiecia wychodza slabe . Zdiecia z wyprawy pokazuja ze jest okey :mellow:

Trasa ktora robilismy jeszcze w zaspach sniegu pokazala ze nikt przed nami nie chodzil ...i to jest najpiekniejsze :mellow:

Jakie wielkie pstragi moga plywac w Labiryncie ?.... zastanawialem sie od kiedy zaczalem . Widzialem juz b.duzego i mialem na kiju troszke mniejszego ...prosze obejrzec zdiecie na www.mepps.com w dziale z gatunkami ryb ...Trout Brown ...ostatni na tej liscie jest Zach Lawson ktory lowi w Labiryncie chodzac swoimi sciezkami ... B)