Tomy Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 ...no i przyszla sniezna zamiec ...To może Głowatka dziabnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 ...no i przyszla sniezna zamiec ...To może Głowatka dziabnie dobre ...dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Panowie, to w ten weekend, który był zaczynaliście na swoich strumieniach? Kiedy będą wieści, i piękne fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 tak...wczoraj w niedziele ...na dniach opisze start i wstawie zdiecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Jerry, czekam z niecierpliwością! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 No w końcu się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 No i -sie zaczelo sie- ...udalo nam sie wyruszyc i rozpoczac sezon pomimo klod pod nogi . Najpierw zmany pogodowe , potem grafiki w pracy . Jadac w mrozny ranek do Jacka wiedzialem ze On spi dopiero godzine jak wrocil o 5 nad ranem z trasy . Archie z kolei tak samo tylko jeszcze gorzej bo z -imprezki- . Sadzilem wiec ze mi przypadnie wiezc te zwloki do Krainy Pstraga ...Labiryntu . O dziwo Jacura przywital mnie kawa prezentujac niezla forme , za chwile dojechal Archie i juz sie pakowalismy . Pierwotnie jeszcze podczas pelni zimy planowalismy aby te pierwsza wyprawe odbyc w wiekszym gronie zbierajac Dr Steel Hamera , Papura i Archiego jako ostanich Przyjaciol Tadka . Archie juz znal pierwsze sekrety strumieni a Dr SH i Papur mieliby je poznac . Chodzilo generalnie o pokazanie kierunku ...byc moze w przyszlosci czegos wiecej . Wszystko TO zalezy od tego jaka postawe zaprezentuja . Z tego pomyslu tylko Archie sie zalapal na dzis , Papur byl w ten weekend w Arkansas z kolegami na tamtejszych pstruniach gdzie ladnie polowili , a Dr SH cwiczyl Tajemna Tadka w Indianie z dobrym jak zwykle skutkiem . Ja , Jacek i Archie stanowilismy wiec pelny stan Pathfindera i nic wiecej by sie juz w nim nie zmiescilo . Jadac przez Iliinois nad nami przewalaja sie ciezkie chmury a termometr pokazuje ponizej zera . Ja i Jacek mamy tylko nawiniete plecionki wiec budzi to nasz niepokoj . I tak jadac probujemy nawijac rozne tematy ale... wspomnienia o Tadku wracaja za kazdym razem i zapada cisza a oczy wilgotnieja ... o tu Muskie zebral kaczke w Silver lake , zawsze zbieral jak je mijalismy , a tu dostal mandat bo zagadalismy sie i bylo 85 mil na liczniku , a tu stanelismy bo chcial kilka piorek z bazanta potraconego przez samochod i tak kazda mila niosla wspomnienia ... Na masce lezy Tadkowa czapka Salmo z metalowymi rybami ; Steelhead i Muskie ...jego ukochane fishe...Wjezdrzajac do pieknego Wisconsin Niebo sie otwiera i wita nas slonce , temperatura nadal ponizej 0 . Wjezdrzamy w Labirynt 800 strumieni i strumykow . Mijajac wiele z nich docieramy nad mostecek nad Choinowa gdzie kiedys sie zaczela Przygoda . Tu chcielismy zaczac ale poniewaz mamy tylko 6 godzin rezygnujemy bo to odcinek na caly dlugi letni dzien . Wybierami inny krotszy w gore strumienia . Gdy samochod w koncu zatrzymuje sie i wychodzimy z samochodu nad nami ogrom niebieskosci i powietrze jak wata ...ktora jem calymi plucami , to moje najlepsze lakarstwo po pol roku oparow wdychanych w galwanizerii . Jest okolo 11.00 , slonce wysoko juz ogrzalo ziemie , temperaturka minimum na plusie . Zaczynamy sie przebierac zeby zejsc nad strumien . Daje Archiemu pudeleczko z Kenartami z wystawy od Kuby , jedna Gebale i jedna Tadkowa Cwikowke ...Salmiaki juz trzymam tylko dla siebie ... Archie bedac w Pensylwani ostatni tydzien zgubil tam pudeleczko z przynetami . Tradycyjnie jemy po kielbasce z musztarda i buleczce co by miec sily wedrowac . Schodzimy nad Choinkowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Mamy tu trzy wazne rzeczy ; ... ulubiona czapka Salmo Tadka , piora orla jako prezent od Indian z North Dakoty dla Bialego Brata Jacury ...no i paczka Marllboro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ja jadlem ten nieba blekit ...a oni sie przebieraja i przebieraja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Pierwszy rzut Archiego w Choinkowa River... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Woda w Choinkowej jest srednio klarowna . Ta rzeczka jest bardzo czula i szybko sie brudzi oraz dlugo sie klaruje . Plynie wzdluz pastwisk i pol ornych o ciemnej mulkowatej glebie . Brzegi sa jeszcze pozamarzane z czapami i jezorami sniegu wiec mamy szanse na w miare dobra przejrzystosc . Spotykalem juz Choinkowa bardzo czysta ale tez brudna nie do lowienia . Jacek lowi naszym Fenwickiem 7,7 i zaczal od Cwikowek . Archie ma jakis swierzy kij ze sklepu niedrogi i zwykly a zaczyna od Meppsikow zlota 2 ktore mu w zeszlym roku sie sprawdzily . Ja mam nowy kij Okumy Kokanee 7,6 L 4-10 lb , 1/8-3/4 oz i zaczynam od Meppsa XD3 z jednym hakiem kolor Trout ..te wedke ochrzcilem jako -kokaina- . Wszyscy skupieni i staranni ze az smieszno . Po chwili Jacek ma puk.puk i cisza . Za chwile Archie tylko skubniecie . Gdy zrobilismy jakies 50 metrow dzwoni moj telefon . Zastanawiam sie czy odebrac , no i mam go zakopanego pod gaciami . W koncu dogrzebuje sie i slysze glos Remka ...dzwoni Kiciunia z Polski i pyta -czy my w akcji- ?...potwierdzam ze my juz nad strumieniem . Nagle rozlega sie glos Misia Archiego i plosza sie jelenie az po Dakote ...jest pierwszy pstrag . W prawej trzymam telefon i na goraco raportuje Remkowi a lewa wyciagam aparat i robie kilka zdiec Archiemu . Pstrag zagryzl Meppsika zlotego 2 , nie jest duzy ale pierwszy wiec cieszy bo zaczelo sie . Remek rozumie powage sytuacji i zegnamy sie wymieniajac pozdrowienia z chlopakami . Cale szczescie ze odebralem ten telefon ...jaki Swiat jest maly . Po chwili Jacek wyciaga swojego pierwszego w tym roku na Cwikowke Tadkowa , podlatuje robie zdiecie , ...a ja kiedy ? ...se mysle se... Pstragi na razie nie powalaja wielkoscia ale ciesza bo to przeciez poczatki sezonu . Archie zmienia Meppsika na jednego z Kenartow Artura Janoszki i juz po chwili wyciaga grubaska 38 , nadal to ponizej 40 cm czyli granicy Jerkbaita . Ja nadal smycze wirowka Meppsa 3 XD ale zmieniam kolor z T na Gold blaszka a Black korpusik i...mam piekne przygiecie Kokainy . Stoje na skarpce i musze pstraga wyjac na klate , Kokaina jest laight wiec wygina sie w palak ale daje rade ...ja juz wiem ze nie zastapi Fenwicka . Mysle ze Kokaina jest dobra na lodz gdzie ladujemy z podbierakiem lub gdy sie stoi w wodzie i laduje rybe do dloni . Moj Pstrag jest juz grubiutki , troszke srebrny z mala iloscia kropek i ma 42 cm zdiatko i do wody . Jestesmy na odcinku gdzie mieszka Krol z Pod Drzewa i z wielka ciekawoscia odwiedzam to miejsce . W zeszlym roku bylem tu tylko raz i Bartek wtedy tu wyciagnal ale mniejszego pstraga . Dzis po kilku rzutach cisza , miejsce jest minimalnie zmienione i na pewno jest dobre dla duzej ryby . Jacek sumiennie czesze Cwikowka i po kilku malych trafia 42cm grubaska juz troche ciemniejszego . Idziemy wiec w pieknym sloneczku , wymieniamy uwagi i raz biero a raz cisza . W koncu Archie zaklada Cwikowke ktora mu podarowalem , po ktoryms rzucie w miejscu ktore my ominelismy na odcinku lakowym wyciaga pstraga 44,5 . Kilka zdiec i do wody . Kilka nastepnych rzutow i Cwikowka grzeznie w zaczepie na srodku Choinkowej . Niestety nikt z nas nie mial uwalniacza Groma i po wielu probach Archie rwie Cwikowke . Niestety jest tu gleboko i nie ma szans na wejscie dzis w strumien ...moze w lecie jak patelnia obnizy poziom . W koncu konczymy ten odcinek i zabieramy sie za resztki jedzenia . Mamy jakies 3 godziny wiec decydujemy podjechac wyzej i zrobic maly odcinek ktory znamy . Ja rezygnuje z Meppsow i tu mam zamiar uzyc woblerow ktore juz naszykowalem z bezzadziorowymi kotwiczkami . Na pierwszy strzal idzie Strzebelka Slawka Szuszkiewicza kolor seledynek . Woblerek tonacy i migoczacy drobno . Nadchodze pien lezacy w wodzie z kilkoma rozgalezieniami . Rzucam w widelki ale modle sie zeby nie wzial ...no i wymodlilem wyszedl z pod klody i zagryzl no i pod te widelki . Kokaina za krotka mimo ze niebezpiecznie sie ze skarpki nachylilem . Zawolalem Jacka na pomoc i On przytrzymal wedke a ja z podbierakiem cudem go sieglem . Bestyjka ma 40 cm szybko kilka zdiec i pod konarek . Nastepny rzut w kolejna miejscowke i Strzebelka zawiesza mi sie nad srodkiem Choinkowej na galeziach ...najpierw Cwikowka Archiego po pstragu a teraz Strzebelka tez po rybie . Niestety nie ma szans tam wejsc dzis . Ciagne wiec na sile i urywam 8 lb plecionke Spidera Invisit[biala] . Strzebelka wisi na galazce . Jacek juz wczesniej zmienil Cwikowke na Kapitana Miodka czyli Pomorskiego i zaczal nas przeganiac , pstragi nadal pizduny . Koniec tego odcinka zaowocowal jeszcze jednym 40taczkiem na Kapitana Miodka i zmeczeni musimy konczyc . Slonce zaczelo szarzec i momentalnie zaczelo mrozic . Przez ten dzien zaliczylismy okolo 25 sztuk i tych kilka 40taczkow . Oceniam to jako dobry wynik na poczatek sezonu . Wazne ze udalo sie pojechac i zaczac ...przed nami 4 godziny jazdy do domu ... na Kenarcika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 ta kiciunia zagryzla Cwikoweczke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 na dzis chodzi sie elegancko ...ale to -se zmeni- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 C & R.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Na seledynowa Strzebelke SS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ach jak się cieszę z tego że w końcu ruszyliście na pstrągowe łowy.Jerry weselej na duszy się robi mogąc poczytać o waszej wyprawie, całe napięcie z tego tygodnia mi uszło i już jestem optymistycznie nastawiony na weekend.Dzięki Jerry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Mam tak samo jak czytam o Irlandyji , Patagonii , Zelandyji oraz North Kanadzie . Tez jestem pozytywnie nastawiony na weekend tylko nie mam kija na moje pstrunie . Kokaina to nie to i kilka innych ktore tu na mnie patrzy z szafy . W kregu zainteresowan jest znany Fenwick 7,7 i Avidek 8,6 musze cos tu pokombinowac . Plecionka 8 lb Spidera Invisit jest troszke sztywna , druciana i rzucanie lzejszym kalibrem nie wychodzi . Power Pro jest lepsza bo wiotka ale ma ciemne kolory w wyborze . Chcialbym tu podziekowac wielu ludziom ...Mistrzom Rekodziela w Polsce od ktorych mam przynety . Jest tego ogromna ilosc i prosze o wyrozumialosc ...na kazda przyjdzie czas i miejsce ... i prosze pamietajcie zem -niedzielny wedkarz- a nie zaden -Mistrz-... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 No ja też ciągle trzymam kciuki byś Jerry z ekipą był jak najczęściej na pstrągach - bo miło się czyta.Kolejny raz dziękuję i czekam na cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Slawku ja bym bardzo chcial co tydzien tam zawitac ...ale kasa , kasa , kasa ...paliwo zapieprza do gory ...czas pokaze ...dobrze ze pracuje chociaz te 4 dni w tygodniu i jakos sie wyrabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Czytam ten watek od zawsze,ale praktycznie nigdy nie wiadomo co powiedzieć po twoich relacjach,normalnie jak bym tam był,fotki klimacik wszystko pięknie dziko,rybnie czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Pięknie. Jurek, tam nie ma śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Zdiecia sa robione nowym aparatem ktory dostalem na gwiazdke od synow . Jest to wodoszczelny Pentax W90 12.1MP ...za okolo 200$ . Kupiony specjalnie na ciezkie warunki pogodowe oraz przytopienia ...co mi sie zdazalo juz . Aparat cala zime byl testowany i ustawiany aby zlapac maxa i w tym czasie bylem pelen obaw ze zdiecia wychodza slabe . Zdiecia z wyprawy pokazuja ze jest okey Trasa ktora robilismy jeszcze w zaspach sniegu pokazala ze nikt przed nami nie chodzil ...i to jest najpiekniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 No właśnie miałem spytać czy masz nowy aparat bo zdjęcia jakieś takieś inne, bardziej kolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Jakie wielkie pstragi moga plywac w Labiryncie ?.... zastanawialem sie od kiedy zaczalem . Widzialem juz b.duzego i mialem na kiju troszke mniejszego ...prosze obejrzec zdiecie na www.mepps.com w dziale z gatunkami ryb ...Trout Brown ...ostatni na tej liscie jest Zach Lawson ktory lowi w Labiryncie chodzac swoimi sciezkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papur Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 elegancko panowie, szkoda ze nie moglem byc z Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi