admin Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Popper widziałem przejazdem jedną z takich rzeczek i wyglądała tak jakby do niej worek z cementem wrzucili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Barwa wody jest rozna w roznych strumieniach . Niektore sa krysztalowe bo maja silne zrodla , dno piaskowo zwirowe . Wiekszosc jednak ma brzegi z mulkow i sasiedztwo pol ornych . Teraz w maju gwaltowne burze powoduje rozmycie i potem strumienie dlugo dochodza do siebie . Zarowno Choinkowa jak i Strumien Troli to zyzne wody i z duzymi pstragami dlatego tam najczesciej wedrujemy nawet gdy zamulone . Nam sie trafial zwykly ciagly deszczyk i w pierwszej fazie pstragi swietnie braly . Najgorsze sa gwaltowne opady a takie taraz przechodza ...majowe thunderstormy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Panowie....odkrylismy Herbaciany Strumien ...najpiekniejszy z poznanych ...zaplacil juz pstragami ...opisze to w najblizszych dniach [brak czasu].... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Jurku, a skąd ta nazwa - herbaciany? Czekam na opis i zdjęcia. pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Remku bo ma kolor starej dobrej whisky ...ale wole zeby to byl Herbaciany Strumien bo na stare lata tylko herbata pozostala ...chyba ze spotkam sie z Przyjacielem w pelnym tego slowa znaczeniu ...wtedy moge szklaneczke walnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Nastala niedziela 13 czerwca . Jedziemy z Tadkiem w Labirynt , Jacura pracuje i nie moze byc z nami...jest nam smutno . Jedziemy pelni pytan jakie stany wod . Przechodza potezne burze przez srodkowe USA , tak jest co roku . Wisconsin River mocno wezbrana i zabeltana gasi nas . Dajemy wiec strzale mocno na polnoc mijajac wszystkie strumyki po drodze . Tam czeka creek do ktorego przymierzamy sie juz rok . Wiemy ze obtoczony farmami jest niedostepny ale liczymy ze jakis odcinek uda sie przejsc . Gdy dojezdrzamy do jednej z farm spotykamy goscia ktory grabi trawe na lace pod domem . Decyzja jest jedna , lamana angielszczyzna mowimy ze -ajlowiu trout- ze crrek jest -bjutifol- ze -wisconsin pipol jest wery god pipol - Mr Dawe , tak ma na imie , sie usmiecha i pozwala nam wejsc . Przebieramy sie szybko dziekujac Bogu ze sa jeszcze dobrzy ludzie na tym swiecie . Ja spryskuje sie areozolem przeciw komarom , Tadek tez mimo ze ma te zabaweczke elektroniczna . Schodzimy w strumien ktory ma wyjatkowy kolor mocnej herbaty . Wkolo piekne laki z trawami po uszy i nieliczne duze drzewa . Strumien jest tu plytki , dno z piaseczkiem i roslinnoscia . Woda jest czysta a my idziemy z pradem . Wszystko co byc moze jest w wodzie widzi nas zanim machniemy weda . Tadkowi cos puklo gdy jest schowany za burta obrosnieta kepa traw ale ryba sie nie zaczepia . Postanawiamy wiec ze najpierw przejdziemy strumien bokiem a potem bedziemy juz wracac pod prad tak jak nalezy to robic aby podchodzic pstragi od ogona . Zaczyna sie las , las z poteznymi drzewami iglastymi i lisciastymi ...takie lasy pamietam z Polski . Idziemy wiec przez ten las raz po igliwiu raz przedzierajac sie przez gaszcz krzakow . Ploszymy sarny i ptactwo . Nie ma tu nikogo , nie ma sladow ludzi ...czy moze byc cos piekniejszego niz odkrywanie dziewiczych terenow . Bokiem caly czas widzimy Herbaciany Creek , w koncu stwierdzamy ze od tego debu zaczniemy . Zawsze zaczynajac jest problem ...co zalozyc na pierwszy strzal ? . Patrzac na te herbaciana wode tylko kolor RR Minowa mi pasowal . Jestesmy w miejscu gdzie drzewa nad woda i w wodzie , wymarzona miejscowka a za nia nastepna . Powoli wiec zaczynami poznawac ten klejnot . Moge dzis napisac ze jest to najpiekniejszy strumien nad jakim sie znalazlem ...to jest Skarb Puszcza nad Herbacianym Strumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Tu Tadkowi odpiela sie blaszka i szuka jej w tej herbacie ...ja w tym czasie rzucam pod pyszczek pierwszemu pstragowi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Ta prze... miejscowka nie dala ryby ...ale da jak przyjdzie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Czysty Herbaciany Strumien ...to jest Basn ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Sarnie dziecie czyli Bambi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 A gdzie ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Slawku jutro , nie dam dzis rady wszystko pyknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papur Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Tak ...super Herbaciany Strumien ...caly czas o nim mysle i analizuje odcinki na satelicie Googla ...Dziekuje Jacku ze mnie wciagnales w Te Pstragi trzy lata temu ...chorym nieuleczalnie i dobrze ze na stare lata mnie takie Szczescie spotkalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papur Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 hi Jerry cieszymy sie Twoim szczesciem, choroba jak sie patrzy hahapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Jurku,Oj pięknie! Pierwsze co zrobiłem to popatrzyłem na zdjęcia i zauważyłem, że ten strumień jest inny, a i zwróciłem uwagę na lasy, prawie jak nasze Kolor wody ciekawy. Czekam na kolejne zdjęcia i dalszy ciąg opisu. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Jurku,Oj pięknie! Pierwsze co zrobiłem to popatrzyłem na zdjęcia i zauważyłem, że ten strumień jest inny, a i zwróciłem uwagę na lasy, prawie jak nasze Kolor wody ciekawy. Czekam na kolejne zdjęcia i dalszy ciąg opisu. PozdrawiamRemekSkąd Ty Remku znasz ten kolor? Chyba w tym roku nieczęsto go widzisz? Niestety... mam nadzieję na razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Jurku,Oj pięknie! Pierwsze co zrobiłem to popatrzyłem na zdjęcia i zauważyłem, że ten strumień jest inny, a i zwróciłem uwagę na lasy, prawie jak nasze Kolor wody ciekawy. Czekam na kolejne zdjęcia i dalszy ciąg opisu. PozdrawiamRemekSkąd Ty Remku znasz ten kolor? Chyba w tym roku nieczęsto go widzisz? Niestety... mam nadzieję na razie... Sławku to zależy o co pytasz, bo nie napisałem, że go znam - chyba, że pytasz o herbatę albo ... whyski PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Idziemy wiec w gore strumienia pod prad i obrzucamy napotkane miejscowki . Ciekawosc jest wielka ..jakie ryby czyli kolor i wielkosc ? , ile ich napotkamy ? . Tadkowi cos puka ale nic nie zacina . Dochodzimy do drzewa ktore lezy w poprzek jak grzebien . Tadek obrzuca za nim a ja przed nim . W koncu ma zaczep i sciaga zestaw z rozpieta agrafka , Blaszka zostala w tym grzebieniu . Gdy wchodzi po pas zeby wirowke odzyskac ja zaprzestaje rzutow w to miejsce i posylam daleko w gore strumienia pod prad zupelnie bez emocji i w polowie sciagana Minnowa zagryza w koncu pierwszy pstrag z Herbacianego Strumienia . Spokojny hol i ryba w reku . Tadek juz z aparatem aby go uwiecznic . Jest piekny , nie mierze go bo wiem ze to jeszcze nie ta dlugosc . Wypuszczenie i przybicie lapki na pierwsza rybe . Teraz juz wiemy ...One tu sa . Tadek mnie pyta czy mam agrafki bo jego sie odpina a nie ma przy sobie . Okazuje sie ze ja rowniez nie mam . Mimo ze zawsze przed wyprawa wkladam i do kamizelki i do pudeleczka z przynetami ...tak w razie czego jakby sie zapomnialo . Dzis jestesmy o jednej agrawce na caly dzien . Nie jest to problem bo woblery mozna wiazac bezposrednio ...idziemy wiec dalej . Dochodzimy do pieknego podmycia i znowu Tadek obrzuca pod prad przed a ja za wpuszczam Minnowa tak zeby go wciaglo pod nawis . Robie to kilka razy bez rezultatu . Juz zupelnie rozproszony slucham co Tadek mowi gdy do sciaganego Minnowa pod nogami wychodzi bestyjka ale nie trafia . Mnie za to trafia , ponawiam wypuszczenie woblera i tym razem zagryza . Walczy silniej od pierwszego , widac po chwili ze jest wiekszy i grubszy . Tadek juz jest obok i robi zdiecia . Nie moge pstraga opanowac i juz na brzegu mota mi sie w trawe . Chcac go umyc do zdiecia nachylam sie nad strumieniem a on wyslizguje sie i umyka ... po sesji ...nie ma problemu to dalej nie ta dlugosc . Tadek znowu daje mi lapke i ...zaklada Minnowa 7 RR . Poniewaz juz mial pukniecia i cos mu tam spadlo wiec jest zly bo zawsze jak tak zapoczatkuje to mowi ze bedzie niefart . Okazuje sie ze ten niefart zostanie dzis skutecznie obalony . Podobnie jak to ze dzis jest 13 , bo ta 13 okazala sie wyjatkowa szczesliwa . Za chwile na prostce siada Tadkowi sredni pstrag , potem nastepny i wszystko wraca do normy . I tu zdarza sie cos co pokazuje potencjal Herbacianego Strumienia . Tadek zacina poteznego lorbasa , ktory wygina wedke by po chwili wyskoczyc do gory , uwolnic sie i chlasnac w nurt . Jest to pstrag powyzej pol metra ktory pokazal co o nas mysli . Dla mnie to piekna lekcja . Tadek nie moze przebolec przegranej i znowu wraca temat fatum . Strumien raz ma prostki plytkie gdzie tylko pod burta i nawisem brzegowym cos moze siedziec . A raz sa to takie zakrety i podmycia z powalonymi drzewami ze az dech zapiera . Mi pokazuja sie tu dwa male pizduny , Tadek rowniez ma wyjscia i kilka wyciaga . Pomalu puszcza sie konczy i wracamy na lake pod dom Dawe . I tu Tadek pamietajac pukniecie z poczatku wedrowki rzuca Minnowa teraz pod prad by za chwile cieszyc sie samiczka gruba jak kielbasa krakowska 44 cm . Stala pod samym brzegiem na tej plytkiej plani ale miala dobry schowek bo trawy tam zrobily piekny dlugi pochylony szpaler . Zostalo nam okolo 30 metrow strumienia do drogi i ostatnie ciekawe miejsce . Gleboczek na calej szerokosci strumienia powstaly za mostkiem przy tej drodze . Po trzecim rzucie mam mocne przygiecie , Ryba idzie w lewo , prawo i nie moge jej zobaczyc . Pelen nadziei czuje ze w koncu mam lorbaska czyli cos ponad 50 ...taka tego moc . Za chwile ukazuje sie zielony piekny smallmouth bass i przezywam zawod jak kiedys na Strumieniu Troli . Jest to jednak piekne zakonczenie tego odcinka . Pstrykamy zdiecia w pelnym sloncu i kiciunia wraca do wody . My musimy cos zjesc wiec robimy przerwe przy samochodzie . Jestesmy zajebiscie [co za paskudne slowo ale oddaje nasze emocje] naladowani ...wiemy ze odkrylismy Klejnot Labiryntu . Nie spotkalismy nikogo , nie pogryzly nas komary mimo tego ze to najlepszy okres dla tych plemion nastal . Jemy wiec kanapki , pijemy nektary i zastanawiamy sie co robic dalej ... Pierwszy pstrag z Herbacianego Strumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 To jest pierwszy pstrag Tadka z Herbacianego Strumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 I nastepny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Smallmouth bass mieszkaniec dolka z pod mostku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 No Jerry zazdroszczę wam takiej nowej rzeczki.Naprawdę bardzo urokliwa ta Herbaciana. Gratuluję połowów Tobie i Tropicielowi.Teraz pewnie większość wyjazdów będzie pod hasłem jedziemy na herbatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 tak bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo26 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Pierwsze spojrzenie na fotki i refleksja podobna do Remka.Jak w domu. Rzeczka i cała otoczka, jak nad moimi pomorskimi ciurkami. Tylko jest pewnie różnica w zasobność w rybki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi