Skocz do zawartości

TROUT fishing ...fascynacja

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Z poczatkiem sierpnia w pierwsza niedziele pojechalismy z Tadkiem aby znowu sprobowac posmyczyc za pstragami . Jechalismy niezwykle ciekawi co zastaniemy po miesiecznej przerwie . Skierowalismy sie nad Choinkowa bo tak nam dyktowalo serce . Wode zastajemy niska , nawet bardzo niska . Pelno wyplycen i bardzo czytelny obraz dna . Ryby pochowane po dziurach . Tu zaraz na starcie Tadek ma pstrykniecie ale nie trafione . Ja po kilku rzutach mam branie na Minnowa 7F RR i wyciagam pstraga takiego 37 cm z pod burty brzegowej . To nas bardzo zachecilo do dalszych poszukiwan . Przekornie okazalo sie ze byl to jedyny moj pstragi . Tadek zlowil dwa rowniez sredniaczki . Wyjsc mozna bylo policzyc na palcach reki , ja dokladnie mialem 5 wyjsc . W poludnie postanawiamy zmienic Choinkowa na Strumien Troli . Tu rowniez na samym poczatku spotyka nas ciekawa niespodziania . Mam na pierwszym zakrecie niesamowite branie , przygina mi bardzo mocno wedke , widze szeroki , tlusty grzbiet i bok ryby ... jestem przekonany ze mam swojego Krola . Gdy Tadek juz podszedl z aparatem i asystuje przy holu oczom naszym ukazuje sie duzy smallmouth bass , mierze go ma 42 cm . To jest sredna wielkosc ogolnie patrzac ale na tym siurku to olbrzym . No coz robimy zdiecia i mimo radosci mam niedosyt . Za chwile Tadek ma rowniez smallmoutha bassa troszke mniejszego ale pieknie marmurkowo ubarwionego ...wzial na wirowke MP z dopalaczem . To byly jedyne ryby jakie wziely nam na Strumieniu Troli . Poznym popoludniem zakonczylismy i pozostalo tylko wracac przedzierajac sie przez kukurydze ktora urosla do 3 metrow . Szlo sie wygodniej przez te szpalery niz przedzierajac sie przez laki . Na razie wiec pstragi sa w sferze marzen , czekamy na dalsze sierpniowe dni i ochlodzenia .

No ze my dostajemy popalic to nawet nie wspominam ...najgorsze to to ze trzeba te wodery zakladac ...bardzo ciezko sie zastanawiam czy nie chodzic w samych tenisowkach nawet je moczac ...potem w samochodzie trzeba miec druga pare na zmiane plus oczywiscie spodnie i koszulke .

Dziekuje Darku za wtawienie zdiec :mellow: Mimo ze temat o fascynacji pstragiem pozwolilem sobie na te dwa zdiecia bo ...w sumie przez dwa lata smyczenia po tych siurkach trafilismy 5 bassow malogebowych i 1 suckera ...reszta to juz tylko pstragi . Wyobrazcie sobie co sie ze mna dzialo gdy ten bass na zdieciu wygial mi wedeczke ...Remku pamietasz jak biora i walcza bassy ? ...moj rekord pstraga wisial w powietrzu :wacko: . Za chwile Tadek piec metrow ponizej wyciaga tego drugiego marmurkowego :mellow:

Zaczalem o 8.00 skonczylem przed 17.00 . Zrobilem kawal wody brnac przez laki i zakrzaczone lasy . Juz na poczatku lunal deszcz ktory kompletnie mnie zmoczyl . Nie mialem kurtki bo chcialem jak najlzej przejsc saygon . Slonce ktore w koncu wyszlo wysuszylo mnie z czasem ale ruszyly sie tez plemiona moskito . Woda w Strumieniu Troli nadal niska , te opady sa ostatni tydzien dosc czeste ale symboliczne . Pstragi nadal siedza po dziorach i nie sa skore do wyjsc . Mialem cztery wyjscia w tym trzy na minnowa 7 o kolorze pearl blue ...wszystkie pstragi mi spadly ...nie wiem co one widzialy w tym kolorze ja na ich miejscu wogole bym go nie akceptowal :unsure: ...wycholowalem jednego na wirowke MP ale pizduna i jak zwykle zagryzl gleboko ...cale szczescie udalo mi sie nowymi szczypeczkami go uwolnic ...zaczynam nielubiec wirowek z tego powodu . W miedzy czasie zadzwonil Tadek , potem Jacek i skutecznie namowili mnie do powrotu . Przyneta na mnie okazaly sie steki na grillu :mellow: .

Co dalej z pstragami ? ...mam nadzieje ze zaczna zerowac ...my mamy okres polowu do konca wrzesnia i jest jeszcze duzo szans aby podnies poprzeczke ....jerry hzs B)

ps napotkalem w lesie pieknego byka jelenia z juz srednim pororzem ...oczywiscie nie zdazylem zrobic zdiecia zanim wyciaglem aparat z kieszeni i woreczka foliowego ...jelen skokami ponad trawami zniknal w gestwinie ....

Tak ...sa to naturalne problemy okresu jaki obecnie panuje ; niska woda i ostroznosc pstragow , zarosniete brzegi , trudnosci w przemieszczaniu i podejsciu do kryjowek , ograniczone rzuty , komary ktore tna akurat w tym jedynym momencie ...no ale nic nie ma bez wysilku . Wyprawy warto robic bo mozna dokladnie poogladac dno i jego uksztaltowanie , warto tez poznawac nowe rewiry ktore kiedys zaplaca :D B) .

Slawku to samo mi Tadek juz wczesniej mowil . Wtedy na wiosne i poczatek lata szukaly kryjowek , zerowaly i byly wszedzie w rzece . Teraz juz maja kryjowki , sa ostrozne , wybredne i bardzo czujne . W pozne lato i wczesna jesien powiny znowu zerowac i byc grubsze ...zobaczymy bo bedziemy nad woda .

Te zdiecia tylko trzy zrobilem jak lalo i stalem pod drzewem ...tu jeden grubasek zagryzl minnowa PB i niestety sie spial .

• 2 tygodnie później...

Wczoraj spedzilem niedziele nad Strumieniem Troli . Zaczalem o 9 rano a zakonczylem o 18.00 pod wieczor . Stan wody nadal niski . Nawet jak spadnie deszcz to laki i zielen wszystko wchlania . Pstragi ostrozne i nieskore do zaczepek . Udalo mi sie przejsc od mostku do mostku strumien lowiac 6 sztuk , wszystko ponizej 40 cm . Poniewaz bylem sam wiec nie robilem zdiec pstragom . Kilka mi spadlo pod nogami i kilka wyszlo sie przywitac ...bylo ciekawie . Sama wedrowka ciezka ... laki nadal niezwykle geste i trudne do przebycia krzaczory . Lowienie , rzuty i podchodzenie niezwykle upierdliwe . Cale szczescie malo komarow bo mamy obecnie juz zimne nocki i niskie temperatury jak na koniec sierpnia . Za przyklad dam Vermilion w Minnesocie gdzie rok temu lowilismy w sloncu z poczatkiem wrzesnia z Remkiem a obecnie jest tam -1 w nocy . Wracajac do pstragow niestety urwalem trzy minnowy ale tylko odczepiaczowi ktory mi Yoko podeslal udalo mi sie 6 razy woblery uwolnic z zaczepow pod woda . Te 3 minnow stracilem na galeziach drzew na dugim brzegu . Wracajac wieczorem do domu zadzwonil Jacek ...urodzil mu sie synek ...bedzie wedkarzem to pewne . Potem zadzwonil Tadek ..wracal z Indiany ..dwa steelheady skusil znowu Executor . Pogadalem tez z Archie ktory na Pike River mial niezla rybe ale zlamala groty przy probie podebrania ...minal ciekawy dzien . A muskie na Vermilionie piszcza ..... B)

Darku bo to Strumien Troli jest B) ......To pierwsze zdiecie przedstawia podmyte zakole az do Strasznego Drzewa jest to Zakret Siedmiu Ksieciuniow to tu kiedys Tadek 6 sztuk a ja jeszcze 7go na koncu w pol godzinki . Nie moglismy uwierzyc ze tyle ich tam siedzi . W niedziele tylko jeden wyszedl i zostal wyjety i wypuszczony oczywiscie jak zawsze .... :mellow: