Skocz do zawartości

TROUT fishing ...fascynacja

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym ten opis poswiecic Remowi i Slawkowi ktorzy juz zapomniali jak wyglada ...Rzeka , Wedka i Pstragi...

Powinienem zaczac ...ze po dlugiej , snieznej i mroznej zimie rozpoczalem sezon pstragowy...ale...zima ktora minela byla najdelikatniejsza z tych 18tu co tu przezylem . Snieg spadl ze cztery razy ledwo dajac zarobic odsniezarkom . Caly luty to juz byla wiosna , tylko minimalne temperatury przy 0 nie pozwalaly wybuchnac pekom roslin i ptasim swiergotom . Patrzac na przyrode juz wyobrazalem sobie jak skradam sie po miekkiej jesiennej trawie wzdluz strumienia . W pierwszy weekend marca czyli 3ciego w sobote nadszedl dlugo wyczekiwany moment -ze mozna- . Jeszcze na jesien umawialismy sie z Jacura i Krzysiem ze postaramy sie spotkac i razem przesmyczyc ktorys strumyk Labiryntu na otwarcie . Bylo to planowane na wyrost bo wiele przeciwnosci po drodze ; praca lub jej brak , pieniadze ktorych zawsze brak , zdrowie brak , Rodzina , czas . Nasz wyjazd wisial wiec doslownie do ostatniej minuty z realizacja , Jackowi odwolali w ten weekend ostatnie zawody na lodzie w Michigen z powodu slabej pokrywy lodowej co spowodowalo ze mol pojechac z nami . Na przekor nam pogoda rowniez zaskoczyla powrotem zimy akurat w piatek kiedy zbieralismy sie do wyjazdu . Trzeba tu zaznaczyc ze piatek po poludniu to pora traficow , wszyscy wracaja z czekami po pracy do domu . Krotko mowiac z domu wyjechalem o 15,30 zeby po drodze zabrac Jacure i dojechac juz spozniony do Krzysia . U Krzysia pakowanie do jego Chewy i juz w zadymie snieznej strzala a polnoc ...to byla zlamana strzala bo wleklismy sie w tabunie samochodow mila po mili . Na Rancho dotarlismy okolo 23.00 , snieg caly czas padal i tu w Wisconsin jestesmy w warunkach zimowych , w nocy -10 C . Szybko wypakowujemy prowiant i sprzeta do domku . Pierwsza rzecz to napalenie w zeliwniaku ...druga to wypicie po malym z pieknej butelki Crown Royal , Jacura oczywiscie to smieszne piwo . Musze powiedziec ze zmeczenie droga i jazda w tych ciezkich warunkach zimowych , niepewnosc do konca naszego wyjazdu przymulilo mnie okropnie . Kilkanascie swiezych wdechow mroznego powietrza Wisconsin , zapach drzewa z piecyka , kilka kropel canadyjskiej dobrej whisky naprawde przywrocilo mnie do zycia . Zrobilismy szybka kolacje i zaczely sie dlugie Polakow rozmowy . Wszyscy mamy dobre serca wiec promile powoduja ze zaczynamy sie dzielic zawartoscia naszych przepastnych pudelek . Tak jest zawsze gdy gdzies kotwiczymy . Do mnie na dwie godziny przed wyjazdem z domu dotarla paczuszka Fedex od Yoko w ktorej bylo mase przynet ...tylko i wylacznie pstragowych . Wiedzac z gory ze serce mi zmieknie wzialem z niej tylko Foxinusy w nowym kolorze i Klasyczne Pomorskie 7...co by reszte z paczki uchronic ha,ha ..bo by mi oclili . Po czwartej szklaneczce [ 1 cm od dna zeby nie bylo ] nastapilo ogolne zmeczenie i pora snu , rano trzeba wstac i postawic pewna noge w Labiryncie . Pieknie sie zasypia sluchajac jak drzewo sie pali w piecyku , jego zapach unosi sie w calym domku , jest cieplo , przytulnie i milo ...na dworze zawieja i mroz ...co to bedzie ? , co to bedzie ? ...zamiec wszedzie ...jestem w Domu w Labiryncie wsrod Przyjaciol i tylko TO sie liczy . Zasypiajac prosze Manitou zeby dal jeszcze jeden sezon co bym mogl tu smyczyc , na drugi rok bede sie modlil o nastepny i moze znowu sie uda .....

Jacunia ...palacz pokladowy...zeliwniak to zajebista rzecz...

post-30-1348916686,4869_thumb.jpg

post-30-1348916686,5981_thumb.jpg

Nadciagnela zimowa noc . Spalo sie mi bardzo dobrze co nie zawsze ma miejsce na nowej miescowce . Piecyk trzymal cieplo do samego rana . Poranek byl bardzo spokojny i leniwy , nie bylo potrzeby sie spieszyc . Zaplanowalismy tak zeby o 9.00 postawic nozke nad strumieniem . Standartowo mycie poranne w zimnej wodzie . Sniadanko to kielbasa Krakowska , zolty ser i kawa . Od razu przebralismy sie w wedkarskie ciuchy tak zeby ino wyjsc z samochodu . W naszym planie od samego poczatku bylo rozpoczecie sezonu od Herbacianego Strumienia , zaczynajac od domu Waltera i w gore poprzez Zlota Mile . Grzecznosc nakazywala zeby sie z Walterem przywitac i zyskac jego aprobate na nastepny rok . Zeby to wspomoc wzialem druga butelke Crown Royala dla niego . Jacek to nazywa -perkalik i koraliki- ale ten wspomagacz jest mily dla wszystkich hihi ...i dziala . Jadac do Waltera analizujemy pogode . Caly czas lekko sypie i zawiewa , mrozik przy -1C , gdy slonce sie pojawia od razu przyjemniej , gdy chowa od razu szczypie . Gdy dojezdrzamy dzwonie , Walter pozwala nam zaparkowac na rancho ale mowi ze spotkamy sie po wyprawie jak juz bedziemy wracac . No to wyskakujemy z samochodu , sprawdzamy caly ekwipunek i poprzez ogrod przechodzimy nad Herbaciany . Pierwszy widok i serce drzy ...znowu tu jestem ...wrocilem . W tym miejscu Walter ma palenisko i grilla nad samym strumieniem ...jest tu pieknie . Tu zakladamy przynety i zaczynamy smyczenie . Ja zakladam perlowego twistera ktorego Yoko mi uzbroil , mam tez ze dwa woblery w ktorych wczesniej zaginalem groty w kotwiczkach . Zrobilem to ale okazalo sie ze w tym sezonie pozwolili lowic normalnie juz od poczatku sezonu . Juz na poczatku wedrowki napotykamy nowe miejscowki bo polamalo dwa potezne drzewa i lezac w wodzie inaczej ulozylo nurt . Automatycznie powstaly naturalne oslony i podmycia . Pod tymi choinami mozna skusic pstraga gdy wyjdzie , jezeli nie wyjdzie jest calkowicie schowany i nie ma szans zeby tam przynete wpuscic . Wszyscy czekamy kto bedzie pierwszym , komu zagryzie ? . Krzysiu ma pierwszy zaczep i wchodzi do wody , sprawdza w tym momencie nowe wodery ...wobek uwolniony , woderki szczelne ...i oby tak dalej . Ja testuje rzuty twisterkiem i jest dobrze , mysle jednak ze wobler ma wiecej technik poprowadzenia . Jacek pierwszy melduje pstraga , On lowi tym Klasycznym Miodkiem 5 ktoremu kiedys domalowalem kropki i skrzela . Lecimy z aparatami robimy zdiecia . Herbaciany Strumien ma niski poziom wody co jest odbiciem suchej zimy i malych opadow . Woda jest czysta a pstragi niezwykle czujne ...to bedzie miec odbicie w naszych wynikach . Jacka technika rzutowa pozwala mu zapodac wobka idealnie w cel i poprowadzic . Ja z Krzysiem trafiamy czesto w krzaki , brzeg i odczepianie ploszy wszystko w wodzie na 50 yardow . Zawsze sadzilem ze glownie wzrok pstraga go obroni ale widze ze kazda zlamana galazka i trzask powoduje ze ryby daja strzale we wszystkich kierunkach . No i idziemy ...Jacek lowi ...my ploszymy i partaczamy . Najgorsze ze zaczyna liczyc 3,4,5 potem 6,7,8 w tym kilka powyzej 40tu z najdluzszym 46 i cudne kolory ...znacie to uczucie bezradnosci gdy ktos lowi a Ty nie . Krzysiu zalicza w koncu pierwszego w sezonie , jest to maluch ale cieszy . Ja nadal nic . W polowie strumienia z daleka slychac ze zbliza sie ktos quadem . Obawiamy sie ze nasze glosy przyciagly kogos kto ma tu kawalek dzialki . Ja z Krzysiem chowamy sie w las odsuwajac od strumienia . Jacek w tym momencie jest po tej stronie gdzie quad dojezdrza , mysle ze jak go lapna to sie wytlumaczy zna jezyk i ma gadane hihi . Quad przejezdrza i nawraca i w koncu staje . My z Krzysiem slyszymy to z daleka ale las i krzaki nas zaslaniaja wiec nic nie widzimy . Chwile to trwa gdy wychodzimy z lasu i stojac juz nad strumieniem cicho nasluchujemy i czekamy co to bedzie . Krzysiu mowi ze jak by slyszal ze ktos tam mowi moje imie -jerry- . Po dluzszej chwili gdy juz zaczelismy gwizdac i wyc jak wilki dajac znaki Jackowi ze tu czekamy quad odjezdrza i po chwili wynurza sie Jacek . Okazuje sie ze to Walter z zona nas szukali zeby sie przywitac . Jacek ich w ten sposob poznal i pogadal . Gdy bedziemy wracac to sie spotkamy . Druga polowa odcinka to dalsza dominacja Jacka i destrukcja nas ...Jacek lowi kolejne i kolejne ...my nic . Gdy konczymy odcinek Jacek ma 12 sztuk i puszy jakby wygral zawody Ice Mana . Wychodzimy na droge i trzeba z powrotem wracac do samochodu . Poniewaz jeszcze jest okolo 3 godzinek czasu decydujemy ze dochodzac do mostku przy domu Waltera zrobimy odcinek od Baby Yagi . Jest to odcinek krotszy i trzeba tu najpierw wyjsc pod strumien z mile zeby powracajac go oblawiac . To jest dobre rozwiazanie bo wraca sie do samochodu . Ten odcinek jest pierwszym odcinkiem w ktory kiedys weszlismy z Tadkiem poznajac i odkrywajac Strumien Herbaciany . Jest to dolny odcinek strumienia , szerszy i glebszy ...baaaardzo ciekawy . Gdy Jacek melduje ze ma 13 w koncu Krzysiu lowi swojego drugiego i jest to nowy jego rekord pstrag 47 cm . Ryba nie jest wypasiona ale dluga , robimy zdiecia i do wody . Ja nadal na wielkie 0 mimo ze mam w koncu wyjscie pstraga ale sie chowa a gdy poprawiam mam wobler na korzeniach pod drugim brzegiem i musze wejsc go uwolnic ...jestem smutny i zalamany ...Jacek z daleka krzyczy 14ty ..o fuck !!... Gdy przechodze strumyk po uda w wodzie czuje ze przez lewa nogawke wlewa sie zimna woda 3 razy fuck!!! ...zeby siegnac wobler zanurzam sie prawie do pasa ...po raz kolejny okazuje sie ze niepozorny gleboczek na 1 metr szeroki pod brzegiem to piekna dziora i w ten sposob trzeba oceniac wszystkie tu miejscowki . Przez droge oczywiscie zmienilem kilka przynet bez rezultatu . Trzeba tu zaznaczyc ze wszyscy mielismy problemy z zamarzaniem przelotek i plecionek , wiele rzutow bylo skroconych , rece zmarzniete ot zimowe wedkowanie . Na ostatnim zakrecie do mostku Jacek melduje 15 tego i kompletnie mnie dobija , chce tylko dojsc do samochodu ...jestem zalamany i zlamany . Ja ide z przodu a Jacek z Krzysiem za mna i slysze jak Krzysiu mowi ze On se nie wyobraza zebym sie poddal i radzi przejsc malutki odcineczek od mostku do ogrodu Waltera tam gdzie zaczynalismy . Zgadzam sie tylko dlatego zeby nie dac plamy ze sie poddalem , oczywiscie nie widze zadnego sensu zeby tam jeszcze wchodzic . Schodzimy wiec tam i nachodzimy miejsce gdzie kiedys Tadzik wyciagnal pstrunia , jest to taki zakrecik z konarami drzewa zanurzonym w wodzie . Zawsze tam cos stalo , nie zawsze zagryzalo . Zalozylem niebieskiego Minnowa 7 F Salmo jeszcze ze starych kolorow blue pearl ktory mi dobrze sie sprawowal w zimowych warunkach . No i stalo sie Swiatlo . Jacek z Krzysiem goraco mnie namawiali zebym tam podrzucil , ja sie wzbranialem , nie lubie jak mi na raczki sie patrzy ...a Oni obserwuja hihi . No i rzucilem ...wyszedl Ksieciunio za Blue Perlowym ale widze zawraca ...chwila zwatpienia ...a On nabral rozpedu i z drugiej strony pach i siedzi . Nastapil piekny hol na oczach fanow z malym wyskokiem i pojsciem w galazki . Krzysiu juz wchodzil do wody by go podebrac ale jeden ciag w lewo i Ksieciunio laduje na sniegu . Poniewaz byl osniezony wiec szybko odczepiam Blue Perlowego i plucze Ksiecunia do sesji zdieciowej . Malo mi nie uciekl . Szybkie mierzenie , pozowanie i do wody . 49 cm SZCZESCIA . Teraz juz konczymy , wszyscy zadowoleni . Idziemy przez ogrod Waltera do samochodu ..ja nie ide ja frune . Dziekuje Krzysiu tylko Tobie to zawdzieczam ze sie nie poddalem i tam weszlem . Dzwonimy do Waltera ze juz jestesmy , za chwile sie juz z nim witamy . Daje mu Crown Royalka i Bulheada Salmo w prezencie . Jacek z Krzysiem maja dobrze znajac angielski gadaja i gadaja ...ja udaje ze wszystko rozumiem . Walter nam daje namiary na strumyk gdzie ciagnal juz 60taki Patrzac potem na mape okazuje sie ze to Strumien Lesny Krzysia ktory odkrylismy w zeszlym roku tylko na innym odcinku . Rozmawiamy z Walterem pol godzinki , poniewaz wieje zimny wiatr a my juz zmeczeni i zaczynamy marznac wiec zegnamy sie z Walterem . Mamy pozwolenie na caly rok i to jest dobra wiadomosc . Zaczyna szarzec gdy wracamy na rancho . Szybko rozpalamy w zeliwniaku , ciuchy do suszenia i robimy kolacyje . Bigos , buleczki , grzyby ...oczywiscie kropelke Crown Royala ...musze tu zaznaczyc ze pol butelki tej co widac na zdieciu powyzej zostalo na nastepny raz zeby nie bylo ze my pijaki . Tego wieczoru zmeczenie nas kladzie szybciej spac . Caly dzien na powietrzu zrobilo swoje . Dziekuje Manitou zes zeslal mi Ksieciunia i nagrodzil za milosc do Labiryntu . Z popielnika na jerrego iskiereczka mruga , opowiada mi bajeczke co nie bedzie dluga ...pyk iskierka zgasla ...

niedziele tu opisze bo juz wpisaliscie tu kilka komplementow u gory wiec zeby bylo na biezaco .....

W niedziele wstalismy pozno . Tak czy inaczej planowane bylo tylko lowienie do poznego popoludnia bo trzeba przeciez wracac do domu . Jacek mial zrobic jajecznice ale tak sie ociagal ze czas uciekl i przegryzlim byle co i trzeba bylo zadecydowac gdzie smyczymy . Ja proponowalem krotki i masny odcinek Strumienia Troli , nie bardzo im to pasilo wiec postanowilismy ze obejrzymy mostek na Lesnym Strumieniu Krzysia o ktorym nam Walter opowiadal ...ze wybrukowany 60takami...ha,ha :lol: ...i tak zrobilismy . Krzysiu wszystko jeszcze w domu posprawdzal , jajeczka od kur pozbieral i jedziemy . Na mostku do ktorego dojezdrzamy widzimy wedkarza . Oczywiscie od razu badanie tematu . Robert amerykanski wedkarz lowi tu sobie na wiroweczke , oblawia duza banie pod mostkiem . Daje mu na przywitanie i rozwiaznie jezyka Bulheada Salmo . Okazuje sie ze on poczatkujacy wiec wiele nie wie o strumyku . Rzucamy chwile w jego towarzystwie oraz schodzimy kilkanascie metrow w dol co by sie przyjrzec . To jest odcinek na dlugi marsz wiec tak zrobimy w najblizszym czasie . Jedziemy i ogladamy Lesny Krzysia jeszcze z innych mostkow . robi sie poludnie i brak jajecznicy Jackowej porannej zaczyna nam doskwierac . Proponuje zebysmy nie tracili czasu tylko zawitali do tutejszej restauracyji i zjedli normalny obiad ...ja stawiam . Gdy juz zajezdrzamy i siadamy za stolami okazuje sie ze Polscy Gorale tu goszcza nas ...jaki swiat jest malutki . Ja z Krzysiem zamawiamy placek po goralsku z bukietem a Jacunia upodobal sobie golonko . Gdy zapytal jakie jest to golonko duze piekna goralka powiedziala ze takie jak jej :mellow: ..no i zrobilo sie nam cieplo :lol: ...niestety okazalo sie ze trzeba je rozmrazac i dluuuugo to potrwa ...wiec skonczylo sie na zamowieniu steka . Troche czekalismy bo to wszystko przyrzadzaja , smaza i to trwa ale warto bylo . Mamy wiec mete w razie W . Najedzeni i wysmyczeni powoli wracamy do domu . Po drodze telefony i meldunki kto co polowil . Jacunia melduje Zibiemu ...ja 16 w tym 46 najjjjdluzszy , Krzysiu tylko 2 a Jerry jednegooooo.....aaaaale... Krzysiu 47 a jerry 49 ...sorry Jacunia no nic na to nie poradzimy :lol: . Po drodze wstepujemy do Gander Mountain i tu kupuje nowe buty do brodzenia za rada Jaka wybieram Corkersy , stare buty co mi jeszcze Tadzik wkrecal suby juz kilka razy wyschly na wior i sa za ciasne . Krzysiu dostaje ksiazeczke o Troutach z naszymi wpisami na pamiatke ...a Jacek dostaje scietke :lol: . Podczas naszej drogi powrotnej caly czas sypie snieg i gdy docieram do domu Chicago jest biale .

Dzięki Jurku za kolejną przepiękną opowieść okraszoną fajnymi zdjęciami. Rzadko tu ostatnio zaglądam, ale zawsze do twojego wątku.Pozdrowienia dla exploratorów Labirtyntu, oby was darzył w nowym sezonie. Trzymajcie się ciepło, no i pisz chłopie, pisz o każdej wyprawie... :D