Skocz do zawartości

TROUT fishing ...fascynacja

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jadę na luzie :D Jurek mi cały czas mówi, że czas na luz ... więc ... tak ma być tym bardziej, że to po dłuuugiej owocnej pracy moja dłuuuuga przerwa i odpoczynek. Dlatego odpoczywam. Oczywiście zdjęcia będą ale ... bez spinania się :D - w końcu biorę tylko 10kg sprzętu (dwa obiektywy zostawię w Polsce :lol:).

pozdrawiam

Remek

To się musiało tak kiedyś skończyć - mam na myśli Remka w USA :D . Czy jest ryzyko nadbagażu w drodze powrotnej po zrealizowaniu Twojego, Remku, celu no.1? No i mam nadzieję, że przed Twoim wyjazdem pogadamy :mellow: ...

Ja za to zaczynam snuć plany odwiedzenia mojego wujka w Winnipeg, Manitoba w 2009 :unsure: .

• 4 miesiące temu...

Podsumowanie pierwszego pstragowego sezonu . Temat Trout mozna okreslic jednym slowem ...fascynujacy . Zaczalem bardzo pozno bo mam juz swoje lata ale to piekny rodzynek w moim pike / muskie Swiecie . Odnalazlem drugi biegun moich wedrowek . Choinkowa , ktora pokazal mi Jacek , na pewno odbiega od standartow ktore bym preferowal ale ma swoje walory i tajemnice . Niewatpliwie Peer Marguette w Michigen jest bardziej zblizona do idealu rzeki pstragowej . Tak sie w mojej wedrowce uklada ze woblery Salmo odgywaja najwazniejsze role . Pierwszy Trout na Teno , najwiekszy 45cm tez na Teno , potem Hornet i przede wszystkim Minnow F, S 7 o kolorze trouta i ploci wierzchowskiej , Rapalka Countdown 7 kolor brown trout , Kilka wirowek dwojek Mepssa i Martin Panther , Slawkowy jeden ...troche przynet zostalo straconych .... Najwiekszy Trout Jacka 53 cm dal odpowiedz ze polmetrowce tam sa . Kolory Troutow oszalamiajace , inne wsrod lak , inne pod drzewami . Rozne trudnosci i niebezpieczenstwa ; kapiele , upadki , gonitwa byczkow , zlamana wedka , moskito , moczary ...wszystko pamietam i nie zapomne . No i Krol z Pod Drzewa ...najwiekszy jakiego mialem na kiju i ktory wygral .

Ostatni raz bylem na Choinkowej 4 pazdziernika [ nie pisalem wam o tym ] Niestety nie wiedzialem ze juz trwa Okres Ochronny Embarassed . Przeszedlem Choinkowa samotnie zegnajac sie do przyszlego sezonu . Oczywiscie wedkowalem i to z najlepszym skutkiem . Zlowilem na tej ostatniej wyprawie okolo 8 troutow , same pizduny , najwiekszy okolo 42 cm oraz mialem okolo 8 i nie wycholowalem . Zrezygnowalem z robienia zdiec nie mogac se poradzic z prezentacja ryby i pstryknieciem . Odpuscilem wiec meczenie ryb . Wszystkie jak zwykle wypuscilem , nie zamierzam ich zabierac podobnie jak i muskie . Dopiero po powrocie gdy rozmawialem z Jackiem uswiadomil mnie ze pojechalem o 4 dni za pozno . Mialem wiec szczescie ze nie zmoczylem dupska . Teraz bede uwazniej sledzil regulamin . Zamierzam nadal poznawac rewiry w ktorych Trout wystepuje i sie doskonalic w tych wedrowkach i podchodach . jerry hzs B)

• 1 miesiąc temu...

Do 1 marca zostal tydzien . Od tej daty zaczyna sie sezon na pstraga w Wisconsin ...ale do 1 maja tylko zlow i wypusc plus haki bez zadziorow a po 1 maja sa limity dlugosci i ilosci . Ja prawie cala zime przespalem , kryzys ktory trwa od zeszlego roku spowodowal zubozenie braci wedkarskiej i to sie uwidacznia u wielu wedkarzy . Do spotkania z Brown Trout tego z rzek i strumieni przygotowywalem sie cala zime gromadzac sprzet i przynety . Zreszta nadal to robie . Zima wszedzie w tym roku daje bardzo mocno popalic i rozpoczecie moze byc opoznione ze wzgledy glownie na mroz lub silne opady ...no ale zobaczymy za tydzien . Tadek Tropiciel kiedy mogl to jezdzil cala jesien i zime lowiac duzo ciekawych ryb glownie lososiowatych . Tu chcialbym wstawic jego okaz Brown Trout ktorego zlowil w stanie Michigen na Pere Marquette 19 stycznia 2009 , pstrag mial 66cm i skusil sie na Executora SDR 5 Dace Salmo . Pstrag mial w przelyku juz mala 12 cm rybke .

Przypominam ten pstrag z Pere Marquette ...ta rzeka na polnocy stanu Michigen wpada do Jeziora Michigen . Wchodza w nie lososiowate ale tez sa dzikie pstragi w gornym biegu . Inne zdiecia wstawie w temacie o lososiowtych Michigenu...tu tylko Pan Pstrag ...

W te niedziele chcemy zaczac sezon pstragowy na Choinkowej ale dzis leje i to z grzmotami a od piatku znowu nadciaga fala mrozow ...nie wiem wiec czy uda sie pojechac ...zobaczymy :D

Wczoraj bylem nad Choinkowa . Decyzje podjalem na szybko jeszcze w czwartek poznym wieczorem . Zapowiadali ze juz w nocy z piatku na sobote przyjda wiosenne burze z piorunami i ulewy deszczu . Tylko piatek gwarantowal wiec piekna pogode . Zdecydowalem sie na wypad mimo ze po poludniu juz musialem byc w domu a sama droga to 3,5 godziny w jedna strone . Wyjechalem wiec bardzo wczesnie jeszcze o zmroku . Cala droge towarzyszyla mi mgla z przeswitami na wzniesieniach . Gdy dotarlem juz bylo sloneczko i zaczelo byc przyjemnie od samego patrzenia na znajome rewiry . Rzeka mnie jednak zaskoczyla podniesionym stanem i kolorem kawy z mlekiem . Sadzilem ze bedzie bardziej krystaliczna . Postanowilem przejsc odcinek ten ktory rok temu przyniosl spotkanie z Krolem . Przeszedlem wiec trase w 3 godziny . Nie zanotowalem zadnego brania , nie zaobserwowalem zadnego zywego stworzena , myszka , zabka ...jedynie ptaki w powietrzu dawaly znac ze zaczyna sie wiosna . Zrobienie tej trasy mialo wiec tylko wymiar poznawczy i treningowy . Mialem nawinieta zylke 8 lb , sadzilem bowiem ze jeszcze moga mnie zlapac minusowe temperatury ...juz dzis nawijam plecionke . Uzywalem woblerow glownie Salmiakow , wirowek i wyprobowalem w koncu gumowa zabke . Stracilem dwie wirowki co juz jest zwyczajem nad zakrzaczona rzeka . Przywitalem sie wiec z Choinkowa i trzeba czekac na nastepna wizyte bo dzis i jutro juz tam pompa straszna ...jedynie co dobre to ze te deszcze pobudza przyrode do rozkwitu i zmyja jarzmo zimy .

Drugi dzien leje okropnie , wala pioruny ...Matka Przyroda budzie sie z zimy ...ktora trwala dlugie trzy miesiace i byla mrozna i sniezna...idzie Panienka Wiosna :mellow: B)

ps. Poziom wod sie podniesie i ryby z jeziora wejda w rzeki i strumienie . Pstragi niestety musza przeczekac zamulisko .