Skocz do zawartości

Antares DC7 LV -Left jako multik pstrągowo-bassowo-łososiowy??

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak lookam ostanio po necie i zastanawiam się nad znalezieniem jakiejś nowej maszynki do medium-light casta. Od cieżkiego pstrągowania (do lekkiego jeszcze coś wymyślę :mellow: ), łososi, połowu z plaży, z opadu na gumy i z marszu nad rzeką na jakieś woblery - jednym słowem sprzęt ok 20lb. I zastanawiam się jak by sobie poradził antares DC z np executorem7??czy bullheadem6?? bo z gumami czy 15g przynętami na bassy to przypuszczam ze żadny współczesny multi z tego segmentu nie ma kłopotu...

Pewna nieścisłość.Poprzednio pisałeś o 20 lbs. Poza tym pstrąga łapiemy na sprzęt klasy L, a nie UL. I już widełki się zawężają. Nad Kwisą używałem woblerków o masie około 3-4 gram i kijem właśnie klasy L. (do 10 lbs). Nawet nie wiedziałem, że tyle ważą ale szczupły_maciek miał kieszonkową wagę elektroniczną i poważyłem sobie zawartość pudełka.

Natomiast nie wiem jak będzie w wersji DC bo nie łowiłem tym cudem techniki. Ładnie nazwałeś ten wkurzająco-irytujący gwizd ze środka multika. Jednak po angielsku brzmi to zupełnie ładnie. W naturze nie ma to nic wspólnego z hipnotyzującym śpiewem. :wacko:

pozdrawiam :D

Moim skromnym zdaniem początkującego castingowca DC7 jest świetny do połowów z plaży. Zwłaszcza gdy rzucasz przy bocznym wietrze lub pod wiatr. W Irlandii to chyba nieźle dmucha... Co do masy przynęt to najlżejszym wabikiem jakim rzucałem był pływający Salmon, fruwał bez żadnych problemów. A hipnotic sound faktycznie hipnotyczny :D

pozdrawiam

Ja machałem Remkowym dłużzą chwile na zlocie Sulejowskim

spokojnie lata 6-7gr ale komfotru to raczej niespodziewaj się niewiadomo jakiego,jeśli priorytetem nie są kropki to napewno bedzie oki,jest dalekosiężny,wygląd można przeboleć

DC odradzam tylko jesli bedziesz miał styczność z mroźną pogodą procek nie daje rady z takim chłodzeniem i nieraz się mu pier...ą ustawienia :angry: gdzie max staje sie min,a miń maxem :angry: sprawdziłem to na 3 multikach z systemem DC w tym antek,może to miec wpływ jesli zamiarujesz łowić trotki w Polskim styczniowym klimacie :D

DC odradzam tylko jesli bedziesz miał styczność z mroźną pogodą procek nie daje rady z takim chłodzeniem i nieraz się mu pier...ą ustawienia :angry: gdzie max staje sie min,a miń maxem :angry: sprawdziłem to na 3 multikach z systemem DC w tym antek,może to miec wpływ jesli zamiarujesz łowić trotki w Polskim styczniowym klimacie :D

Nie zauważyłen w swoim egzemplarzu DC7 LV problemu o którym piszesz.

ja takie problem zauważyłem w cholerny mróz,po nagżaniu multika w aucie przy nawiewie ciepłego powietrza problem zniknął.

niewiem na jakiej przestrzani robiłęś testy na odległosciach kilkunastu metrów bys niezauwarzył ale,w maxymalnym rzucie na min ustawieniach widac było bardzo stanowcze hamowanie systemem DC mino ustawienia ma miń.

multik nie był moj (DC7) niebyło w ni nic grzebawe więc,wykluczam jakieś uszkodzenie,tymbardziej jak juz pisałem kiedy był ciepły wszystko wracało do normy.

wpływ mrozu na urzadzenia z elektronika jest oczywisty.

To prawda od 10 jest już luz komfort,wiadomo jak z każdym multikiem można prubować machać mniej w extremalnych potrzebach.

ja testowałem ten multik z kijem 14gr więc kij troche pomagał i mozna było machnąć lżej.

na które masz u siebie Kuba to spokojnie mozna i duże(w granicach rozsadku) wabiki stosować.

mrozik był okolo -5 ale woda nie była w stanie stałym więc dało się łowić,ja tylko informuję co zauważyłem nad wodą,nie jeden wędkarz łowi łososie w mrożna pogode,lub sandacze w listopadzie czy grudniu a wtedy już potrafi przymrożić.

To poprostu moje spostrzeżenia,którymi siedziele :D

Mógłbyś coś o swoim napisać - jak lekko można nim łowić etc?? Bo ew myśłę nad setem antek+51 żeby obskoczyć wszystkie sytuacje :mellow:

W zasadzie o tym multiku zostało napisane juz tyle,że mój post nie wniesie nic nowego. DC7 LV mam sparowany z Megabassem Bandersnatch do 1oz i mocy 10-25lb. Jest to dosyć mocny zestaw i pozwala na bardzo dynamiczne wyrzuty- w konfiguracji z takim kijem moim zdaniem ten multiplikator sprawdza sie najlepiej.

Standerus jeśli chodzi o właściwości rzutowe to LV niczym nie różni się od zwykłego. Z DC7 będę biegał już kolejny sezon. Szpulka tego multika jest przepastna, o dużej średnicy i stosunkowo ciężka. Nie spodziewaj się, że komfortowo rzucisz przynętami 5g. moje najmniejsze wabiki boleniowe mają coś około 5g. Rzucam nimi tym multikiem ale ... nie jest to komfortowe. Przy 7g zaczyna się coś dziać. Przy 10g jest już świetnie.

Będzie brzmiało to tajemniczo :D ale z metanium mg7 dc rzuca się krócej niż z Antka Dc7 ale zdecydowanie łatwiej osiąga się podobne odległości czyli czyt. szpulka w mg7 dc jest lżejsza. :D

Chyba są tu małe nieścisłości. Jeżeli z metanium mg7 dc rzuca się krócej niż z Antka Dc7 ,to nie można nim łatwiej osiagać podobnych odległości.