Skocz do zawartości

Oś woblera.

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy , niejednokrotnie na forum był poruszany temat obciążenia i tego , że im wyżej osi woblera tym wobek bardziej lusterkuje ale nie można przesadzić bo będzie się wykładał/kręcił.Wszytsko fajnie... ale gdzie tak naprawdę jest ta oś woblera ? Jest to linia prosta ciąnąca się od noska po dupkę ? 

Może i głupie pytanie ale proszę o odpowiedź :)

post-50563-0-46971900-1385754439_thumb.jpg

Maniek, 

według mnie oś woblera nie jest tym samym co linia środka ciężkości. Najczęściej jeśli mówimy oś woblera, mamy na myśli tą linię, którą przedstawiłeś na rysunku. 

Poza tym sam korpus bez stelaża nie jest dobry do tego, by taką oś wyznaczać. Należy wziąć pod uwagę stelaż, ponieważ nie zawsze oczka stelaża wychodzą w tych samych miejscach, tak jak w klasycznych przynętach. 

Ogólnie należy brać pod uwagę w tworzeniu nowych konstrukcji wszystkie zależności. Nie postawiłbym jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie. Można to zrobić tylko w przypadku omawiania konkretnego modelu, a nie ogólnie. Tak uważam :)

Edytowane przez joker

Bez przesady, to nie jest skomplikowane. Warto jednak się nad tym zastanowić.

Czasami celowo obniża się oczka do kotwic, co również obniża oś środka ciężkości. Oś woblera, bez stelaża nie istnieje. O kotwicach też przy okazji dodałem. One też są balastem i nie tylko. Je też trzeba uwzględniać w budowie.

Pamiętam jak wspomniał o ich roli Spinerman przy zbrojeniu swoich boleniowych wabi. Od razu zwróciłem na to uwagę. To są te małe sekrety niejednego skutecznego woblera. Jedni o tym wiedzą i wykorzystują świadomie. Inni zrobią coś dobrze i nie wiedzą jak to powtórzyć w innym modelu. 

Nadal się uczę tych zależności, teraz w bezsterach i mam z tym fajną zabawę :)

Musisz Bartku pamiętać o jeszcze jednej zależności. Jeśli spojrzysz na wobler od przodu (lub od tyłu, obojętnie) i będzie w budowie przypominał "V", to jego oś możesz wyznaczyć wyżej niż w woblerze "U". Ale jednocześnie dasz mniej ołowiu, inaczej zgasisz go. Coś - za coś, jak to w życiu :)

Takiego kształtu oś nigdy mieć nie będzie. Oś będzie przebiegała poprzez punkty będące środkami ciężkości w poszczególnych przekrojach poprzecznych kształtki

Chyba najwygodniejszym sposobem na kombinowanie z obciążeniem, to zakup drutu Pb, nawiercenie otworów od spodu korpusy powyżej lini którą narysowałeś i kilka patyczków z materiał z  którego jest korpus o srednicy nawierconych otw.

Nad wodą wkładasz w różne otowry różne odcinki drutu. Patyczkami ograniczasz dolne i górne położenie.

Tak, dla zobrazowania mniej więcej, to linia której szukasz, będzie zbliżona kształtem do dolnej krawędzie kształtki, z tym że trochę bardziej spłaszczona. Wysokości jej umieszczenia zależy od kształtu przekroju poprzecznego (wspomnianego przez Janusza "U" czy też "V").

Jeszcze przypomniał się sposób "na Juliana". W połówkach robisz rowek na linii którą opisałem powyżej. Kładziesz tam drut ołowiany (oczywiście dobierasz wszystko eksperymentalnie). Masz teraz wobler, który będzie się prawdopodobnie wykładał/kręcił. Teraz tylko musisz go "wystablizować" - w Julianową szczelinę, od dołu, wkładasz kawałki taśmy ołowianej, aż uzyskasz chcianą pracę. Jeżeli  trzeba wkładać za dużo taśmy, to wiesz, że w następnym testowy korpus musisz włożyć mniej drutu.

Edytowane przez krzychun

Mniej więcej coś takiego , obciążenie ustawiłem podobnie jak jest w tarnusach więc powinno być okej :)

attachicon.gifP1080439_30-11-2013.jpg

Jeżeli wsadzisz silnik od motocyklu do budy z malucha, to ani to maluch, ani szlifierka... czyli jak w Twoim pomyśle.

• 2 miesiące temu...