Skocz do zawartości

Wahadłówki PW

chulo

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś w końcu udało mi się skończyć projekt związany z wahadłówkami w rozmiarze XXL.

Wiele problemów przysparzał mi temat związany z prawidłowym wykrępowaniem wahacza.

Dużo obaw też miałem związanych z prawidłową pracą.

Poniżej znajduje się moja największa wahadłówka 16 cm :)

Niebawem wrzucę flm z pracą tej przynęty.

1.jpg

2.jpg

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Porównanie pracy meppsa i mojego hand mejda :) 

Pawle,

przeczytałem całą "epopeję" dotyczącą Twoich wysiłków żeby dojść do takiej obrotówki i powiem tylko jedno: szacun.  Swego czasu sam składałem sobie  obrotóweczki z gotowych komponentów kupionych w necie i dziwiłem się dlaczego raz pracują lepiej a raz gorzej  :lol: ale to co Ty robisz to jest kompletnie inny wymiar. Dla mnie jesteś Twórcą przez duże "T" :) i jestem naprawdę dumny że mamy takich pasjonatów na jerkbaicie 

Pozdrawiam

• Like 2

Pawle,

przeczytałem całą "epopeję" dotyczącą Twoich wysiłków żeby dojść do takiej obrotówki i powiem tylko jedno: szacun. Swego czasu sam składałem sobie obrotóweczki z gotowych komponentów kupionych w necie i dziwiłem się dlaczego raz pracują lepiej a raz gorzej :lol: ale to co Ty robisz to jest kompletnie inny wymiar. Dla mnie jesteś Twórcą przez duże "T" :) i jestem naprawdę dumny że mamy takich pasjonatów na jerkbaicie

Pozdrawiam

Bardzo miło czyta się to co mi napisałeś. Takie słowa jeszcze bardziej mobilizuja do pracy. Zresztą sam nakręcam na pracę przy blaszkach że własciwie tylko to mogłbym robić. Jara mnie to jak zachowuje sie kawałek metalu po wodą i jakie sa roznice wynikające z w sumie niewielkich zmian. Co ciekawe sam przekonuje sie jak wiele mitów i dziwnych stwierdzeń krąży wokol wirowki i wahadła. Doceniam ludzi nabywajacych moje wyroby, pozwala mi to rozwijać sie i tworzyć nowe rzeczy. A co cieszy najbardziej to meldunki o wynikach.

Dziękuję :)

• Like 2

• 3 miesiące temu...

Tym razem zmobilizowany przez moderatorów chcę Wam przedstawić obrotówkę pod szczupaka na płytka wodę. Nad modelem rozpoczęte zostały prace w zeszłym roku na jesieni. Chciałem stworzyć coś właśnie na płytkie łowiska do dwóch metrów. Blaszka dość spora, liść ma prawie 6cm a waga blaszki w tej wersji to 12gram co pozwala operować kijem do "średniego" spinningu. 
Blacha pracuje szeroko, bo i liść jest szeroki :) Nie mam na chwile obecną filmów z podwodnej pracy bo woda zimna i nie chce łap zanurzać :) 
Kotwa nr.1 daje możliwość wygrania z większą sztuką. 

Dla porównania fotka z meppsem nr.2

post-46416-0-67785200-1616782416_thumb.jpg
post-46416-0-58765700-1616782445_thumb.jpg

• Like 5

• 2 tygodnie później...

No i dziś przyszło mi testować blaszki z powyższego postu. Wyniki przeszły najśmielsze oczekiwania, dwie dobre ryby. Blacha idealna na wodę 2-3metry. Robię jeszcze wersje nieco cięższą. Blacha waży około 12-14 gram, idealnie łowi się lekką wędką szczupakową (5-25gr) Nie męczy parogodzinne rzucanie.
post-46416-0-20861900-1617645933_thumb.jpg
post-46416-0-99197600-1617645942_thumb.jpg
post-46416-0-05180600-1617645951_thumb.jpg
post-46416-0-39785600-1617645958_thumb.jpg

• Like 6

• 4 miesiące temu...

Prace nad longiem nr.5 zakończone. Przetestowany pod kątem pracy, dużo było biegania nad pobliską gliniakę aby trafić idealnie z profilem skrzydełka. 
Od dziś będzie głównym orężem na jesienne szczupaki. 
technicznie to długość skrzydła prawie 7cm a waga w tym wydaniu 20gr (chcę aby można było pizgać normalną wędką 10-30gr cw)
Dla porównania meppsik nr.2
post-46416-0-19705500-1630741885_thumb.jpg

• Like 5

• 4 tygodnie później...

W połowie września wypad na trocie, jak to z tymi rybami bywa raczej jest różnie (przeważnie słabo :) 
Tym razem w sumie dwie ryby (w zasadzie trzecia spadła pod nogami), to co mi sprawiło ogromną satysfakcję to dwie z ryb na wirówki :))))
Zawsze jak robię obrotki pozostaje mi parę skrzydeł, robię z nich wirówki na trudne miejsca (tam kto mało rzuca w obawie przed zerwaniem) 
taki przywilej osoby która zajmuje się wykonywaniem przynęt :) 
post-46416-0-96982100-1633369757_thumb.jpg
post-46416-0-88808500-1633369766_thumb.jpg

• Like 6

• 2 miesiące temu...

Tym razem zaprojektowałem nowy listek. W porównaniu do longa nr.3 meppsa jest on nieco mniejszy (o około 2,5mm) i nieco szerszy co znacznie poprawia jej pracę. 
Główne przeznaczenie na te chwilę to troć. A na wiosnę blaszka na mniejsze szczupce, okonie :) 
post-46416-0-74581300-1639852007_thumb.jpg

• Like 6

Tym razem zaprojektowałem nowy listek. W porównaniu do longa nr.3 meppsa jest on nieco mniejszy (o około 2,5mm) i nieco szerszy co znacznie poprawia jej pracę. 

Główne przeznaczenie na te chwilę to troć. A na wiosnę blaszka na mniejsze szczupce, okonie :) 

attachicon.gif troć.JPG

Paweł,

Nieśmiało zapytam/zamówię kilka tych "odwrotnych" wahadełek na sezon na kropki wyklep. Tą jedną, testową, polubiły.

• 1 miesiąc temu...

Znalazłem pokryty arkusz blachy prawdziwą patyną. Wykonałem z niego serię wahaczy, wykorzystując naturalną patynę, przecierki. 

Blaszki dla pstrągowych purystów, nic się nie błyszczy, oszczędna kolorystyka. 

attachicon.gif 1.JPG

Ostatnio kupiłem kilka podobnych do tych wahadłówek - hand made z Darłowa od Piątkowski Radosław.

Edytowane przez topolek78

• 2 tygodnie później...

A robisz może takie Longi 5, ale bardzo lekkie?

Potrzebuję takie, które da się prowadzić tuż pod powierzchnią wody. Maksymalnie 50cm pod powierzchnią. Potrzebuję na płytką, mocno zarośniętą rzekę, o bardzo wolnym nurcie.

Te które mam od Ciebie, są za ciężkie. Używam ich na głębszej stojącej wodzie.

Paweł,

Nieśmiało zapytam/zamówię kilka tych "odwrotnych" wahadełek na sezon na kropki wyklep. Tą jedną, testową, polubiły.

Po weekendzie zabiorę się za ten model, właściwie to trochę zapomniałem o nim ale jak nic przyda się w obecnym sezonie na kropki. 

A robisz może takie Longi 5, ale bardzo lekkie?

Potrzebuję takie, które da się prowadzić tuż pod powierzchnią wody. Maksymalnie 50cm pod powierzchnią. Potrzebuję na płytką, mocno zarośniętą rzekę, o bardzo wolnym nurcie.

Te które mam od Ciebie, są za ciężkie. Używam ich na głębszej stojącej wodzie.

Hej, 

w sumie to żaden problem, dorzucę więcej koralików i blacha będzie miała prawie nic z wagi. Tyle że zależy jak daleko chcesz pizgać...blaszka bedzie lekka i raczej nie bedzie miała dobrych właściwości rzutowych.  Ale znów można dać długi chwost który nasiąknie zawsze co nieco i doda wagi. Daj znać na priv

• 4 tygodnie później...