Skocz do zawartości

Wahadłówki PW

chulo

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Trochę się przyczaiłem :) i w zaciszu garażu pracowni opracowałem dwie obrotki w a jakże klasycznych kształtach. Oczywiście zmieniłem nieco szerokości i długości bo nie lubię bezmyślnie kopiować.

Aglia i long w nomenklaturze meppsowskiej zwane u mnie w rozmiarze około jedynki. Małe blaszki na niewielkiej rzeczki psrągowe lub pod klenia i jazia na wilkorzeczne łowy. Poniżej pierwsze blaszki już poustawiane i gotowe na poważne testy. Tu w ciemnych kolorach w których ostatnio gustuje

post-46416-0-50512100-1661886609_thumb.jpg

• Like 4

Tym razem zaprojektowałem nowy listek. W porównaniu do longa nr.3 meppsa jest on nieco mniejszy (o około 2,5mm) i nieco szerszy co znacznie poprawia jej pracę.

Główne przeznaczenie na te chwilę to troć. A na wiosnę blaszka na mniejsze szczupce, okonie :)

troć.JPG

Masz może coś z tego modelu na sprzedaż?

Trochę się przyczaiłem :) i w zaciszu garażu pracowni opracowałem dwie obrotki w a jakże klasycznych kształtach. Oczywiście zmieniłem nieco szerokości i długości bo nie lubię bezmyślnie kopiować.

Aglia i long w nomenklaturze meppsowskiej zwane u mnie w rozmiarze około jedynki. Małe blaszki na niewielkiej rzeczki psrągowe lub pod klenia i jazia na wilkorzeczne łowy. Poniżej pierwsze blaszki już poustawiane i gotowe na poważne testy. Tu w ciemnych kolorach w których ostatnio gustuje

20220830_203036~2.jpg

Czy przewiduje się rozmiar 2, 2+, "około dwa" ?

????

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Dwa newsy :)
1. Jestem na ukończeniu projektu nad baaaaaardzo dużą obrotówką na wielgachne mamuchu. Bedzie to long ??? #7 (skrzydło prawie 9cm!)
Dla porównania na fotce poniżej liście od prawej (najmniejsza to jedyneczka) 
Planuję do majóweczki mieć już gotowe blachy. 
2. W końcu po dwóch miesiącach pracy wystartowałem z własnym sklepem gdzie znajdują się moje wyroby. Kto by chciał tam zajrzeć zapraszam serdecznie
https://pwbaits.pl/

post-46416-0-28553500-1677697523_thumb.jpg

• Like 3

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Zaskoczony dużą skutecznością małych wahadełek zrobiłem kolejny model. Waga 2gr i tylko 23mm to bardzo mała blaszka ale jak się okazuje dość chętnie zażerana przez klenie, jazie, okonie, pstrągi z kameralnych rzeczek. Pewnie i będzie skuteczna na tęczaka w modnych łowiskach trout area. Kiedyś jeździłem namiętnie, teraz mi przeszło. 
Praca wahadłowa, super sprawdza się podszarpywanie (twiczing) prowadząc z prądem rzeki. 
post-46416-0-97350000-1699903771_thumb.jpg

• Like 6

• 3 tygodnie później...

Tym razem zabrałem się za wytop własnych korpusów do klasyki trociowych łowów czyli longa numer 3. Blacha obowiązkowa bezwzględnie w pudełku każdego trociarza. Po małych problemach technicznych pierwsze wytopy i jak je pomalować??? Użyłem farb fluo reagujących na UV i efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Blaszki wyglądają obłędnie co i Wam pozostawiam do oceny. 
post-46416-0-79529900-1701628072_thumb.jpg

• Like 6

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Od dłuższego czasu miałem przemyślenia dotyczące obrotówki na pstrąga, w zasadzie doszedłem do wniosku że najbardziej sprawdza się u mnie zwykłe srebrne skrzydełko plus parę kropek. Do tego czarny korpus i jak najmniej błyszczących dupereli. Zrobiłem serię blaszek bez nadmiernych zdobień, to w zasadzie zawsze przynosi mi kontakt z kropsami. Rozmiar numer trzy w zasadzie poza najmniejszymi rzeczułkami ma wszędzie zastosowanie. A jak by ktoś chciał poczytać to u mnie na stronie dalsza część moich przemyśleń. Do poczytania tutaj.

A oto i wynik moich przemyśleń
post-46416-0-32747000-1711053634_thumb.jpg

• Like 5

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...