Skocz do zawartości

Wahadłówki PW

chulo

Rekomendowane odpowiedzi

Małymi kroczkami ale do przodu. Pod linkiem znajduje się krótki film który pokazuje jak domowym sposobem "posrebrzyć" blachę miedzianą.
Mam zamiar przygotować kolejne filmy, cierpliwości tylko poproszę. 
https://www.youtube.com/watch?v=ZjH4VEXNL1k&feature=youtu.be

• Like 6

• 8 miesięcy temu...

Witam, 
po długiej przerwie (przeprowadzka + wykończenie) w końcu przyszedł czas na klepanie wahadełek. Stanowisko przygotowałem sobie jak należy i teraz będę mógł wykonywać wahacze w "cywilizowanych" warunkach. Przyznam że zmobilizowały mnie do tego liczne maile i telefony od znajomych którzy wyrażali chęć nabycia wahadełek. 

Pierwsza seria już w drodze (zarezerwowana dla najbardziej wytrwałych oczekujących)

post-46416-0-83468600-1455479874_thumb.jpg

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Jestem na etapie organizowania stanowiska "błystkoroba". Składanie obrotówek z gotowych elementów nie daje mi już satysfakcji. Chciałbym spróbować z własnymi skrzydełkami i wahadłówkami.Przydadzą się poradniki dotyczące technik zdobienia wahadeł.Z niecierpliwością czekam na kolejny film.

W związku z dostępem do blachy mosiężnej o grubości 1,2mm postanowiłem wykonać dwa nieśmiertelne wzory alga i mors. W moim wykonaniu mocniej przetłoczone (bardzo żywa praca) Wahacze w rozmiarze 2. Błystki pod szczupce (polskie ;) )na otwarcie sezonu 2016

post-46416-0-88033900-1458478622_thumb.jpg

• Like 7

Tymczasem w warsztacie  ;) 

W przygotowaniu nowa seria lekkich wahadełek (mosiądz 1,2mm) Na chwilę obecną z przeznaczeniem na łososiowate. Kolejne będę klepał na szczupce (lekkie algi nr.3) 

attachicon.gifhyc.jpg

Witaj

Mam pytanie. Te wielkie i mniejsze też kule widoczne na zdjęciu, służą do klepania. Ok, to rozumiem. 

Ale skąd te kule? Czy są to jakieś łozyskowe? A jeżeli tak, to gdzie należałoby ich szukać?

Jestem pod wrażeniem.

Pozdrawiam.

Alek

Dziękuję za uznanie. Następny film zrobię o narzędziach podstawowych do wykonywania wahaczy. Jest wiele drobnych na pozór spraw które mają niemałe znaczenie (pilnik, nożyce, blacha) Opowiem Wam co jest istotne i na co zwrócić uwagę.
Co do kulek to faktycznie jest z tym problem, duża kula to skarb  :) 
Jest jednak sklep http://gewa.com.pl/sklep.php?pokaz=kulki_stalowe  (robiłem tam zakupy parę lat temu) gdzie można nabyć takowe kule. Wystarczy tak naprawdę trzy/cztery rozmiary i można ogarnąć wahadłówki na trocie i pstrągi
Pozdrawiam 

Paweł 

• Like 2

Mam dużo zapytań co do dużych blach,ale ja na chwilę obecną nie mam możliwości technicznych aby wykonać dużego wahacza który by mnie zadowolił. Swego czasu opuściłem sobie szczupce bo mnie znudziły. Nie to że jakieś gigantyczne sztuki zlowilem, po prostu dużo średnich i małych ryb. Nakręcił em się na trocie i wtedy zaczęła się przygoda z wahaczami. A czy małe wahadelko może?

post-46416-0-91080200-1458595567_thumb.jpg

• Like 6