Skocz do zawartości

Wahadłówki PW

chulo

Rekomendowane odpowiedzi

No i niedługo zacznie się dla mnie sezon na kropaski. Na "mojej" rzeczce sprawdza się prowadzenie z prądem co bardzo lubię i ja i moje kropaski. W zeszłym roku kapitalnie sprawował mi się comet nr.3, może i duża blacha dla innych a dla mnie idealna na wodę na której łowię. Sam postanowiłem zrobić sobie cometa nr.3 (mam jeszcze i w planie nr.2) 
W weekend testowałem wersje "beta" co ciekawe tylko jedna z tych blaszek pracowała "jedwabiście" z prądem. Bardzo istotne okazały się szczegóły,stożek i masa korpusu. Co innego pod prąd, pracowała każda, ale nie o to przecież chodzi..
Testowałem też i inne wyroby firmowe i co ciekawe bardzo mało jest blach które mogą podołać prowadzeniu z prądem. A najbardziej zdziwiła mnie praca blaszki mocno reklamowanej w mediach (SG) szarpanie korpusem praktycznie dyskwalifikuje kompletnie ten wyrób. Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz ale po wnikliwej obserwacji nic co mogło wskazywać na wadę tam nie zauważyłęm...
W weekend testy cometa nr.2

post-46416-0-10399300-1549917446_thumb.jpg  

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Od zeszłego roku dopracowywałem obrotówkę która będzie spełniała moje oczekiwania w połowach pstrągów. Nie ma na rynku wielu obrotek które pracują dobrze prowadzone z prądem. 
Sporo zmian zanim dopracowałem się ostatecznie odpowiedniego listka (różne grubości blachy oraz liczne zmiany profilu) 
Ostatecznie testy nad rzeką pstrągową zakończyły pracę. Obrotka z fotki poniżej pracuje idealnie prowadzona z prądem, ten model ma już na koncie wiele pstrągów. Jest dość duża (skrzydełko ma 3,7cm) ale tam gdzie łowię 
średnia pstrąga to od 35cm wzwyż. Ale i zdarzały się maluchy poniżej 30 atakujące tę obrotówkę. 
Ogromną zaletą tego skrzydła jest możliwość zastosowania korpusów w szerokim zakresie gramatury. 

post-46416-0-00927300-1578315113_thumb.jpg

• Like 12

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Ostatnio przyjrzałem się obrotówką rożnych firm i można się bardzo zaskoczyć. Większość ma bicia po osi i to uznanych modeli, do tego łownych. 
Zresztą sam przez długi czas łowiłem brofishami, meppsami i na wynik nie mogłem narzekać. Jak widać rybą nie wiele to przeszkadza, tylko te skręcanie żyłki... 

Dzis Pawle dortarła do mnie twoja przesyłka na zblizajacy sie koniec sezonu pdtragowego i musze przyznac ze kawał swietnej roboty.Jednak co recznie robione u mnie zawsze ma wieksza wartosc uzytkowa nad woda.Juz niebawem testy okaze sie jak sie sprawdzaja w boju.A te malusie wachadłówki rozbroiły mi system sa swietne tak ciekawie zawiniete ,musza fajnie zamiatac.

Noi wkoncu nadszedł dzis czas by potestowac przynety ze zdjec.Noi pomimo ze ryby niezaluczyły z bardzo ciezkich warunków panujacych,to niewatpliwie kusza ryby bo zanotowałem pare wyjsc do obrotówek.Odnosnie samych wirówek wykonanie bardzo bardzo dobre.Niema sie do czego doczepic a czy drucik przy łaczeniu egrawki jest nieidealnie równiutko w pionie wzgledem korpusu i niema trzech zwoi tylko dwa to juz mało istotne bo widocznie Paweł wczesniej wszystko przemyslał i tak tez zrobił.Ale sama obrotówka została uzbrojona w hak pojedynczy jak zazyczyłem i sama jej praca wczesniej na agrawce z kretlikiem obraca sie tak pieknie aksamitnie odrazu w chwili startu wykonałem parenascie rzutów i mysle pora odpiac kretlik i załozyc sama agrawke.Kolejne rzuty iiiii pracuja nadal tak samo czysta poezja aksamitna praca niestawiajaca duzego oporu w wodzie pomimo ze nr 3to odpowiednio 6,5grama i 7,5grama.Niema tendencji do bicia korpusu na boki podczas pracy poprostu rewelacja.Numerem 2 niestety niełowiłem bo była na kotwicy ale wahadełka fajnie pracuja lekko kolebiac sie na boki na około 180stopni niezauwazyłem ruchów obrotowych podczas szybszego prowadzenia.Bardzo jestem zadowolony tymi przynetami i naprawde polecam bo warte kazdej złotówki i jest to przyneta której szukałem ,zegnajcie kretliki z którymi byłem zmuszony łowic bo inne przynety (obrotówki)niestety dosc mocno skrecały zyłke.A teraz niema tego problemu.Noi kontakt z twórca bardzo szybki i konkretnie wszystko załatwione jak nalezy.

Ale niestety jedna została w wodzie i to mnie zabolało najbardziej,pomimo tego ze tylko po jednej rybce wyjelismy z kolega.Naprawde polecam.