francisco scaramanga Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam Przeglądając forum sumowe natknąłem się na zdjęcia ładnych .......... i właśnie czy to faktycznie pstrąg potokowy czy troć jeziorowa. Może ktoś utwierdzi mnie w 100%, że 30 listopada można "złowić" tak piękne potokowce czy to raczej troć jeziorowa. Dzięki za info. http://www.forumsumowe.pl/infusions/blog_panel/obrazki_wszystkie.php?blog_id=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Więc tak troć wędrowna jet wędrowną formą pstrąga potokowego, ale w naszym kraju troć istnieje jako osobny podgatunek , do tego dochodzi jeszcze forma jeziorowa.. Na zdjęciach ww to troć jeziorowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Salmo trutta morpha ??? może być i lacustris i fario w wersji fakultatywnie rezerwuarowej (jak takie rybska nazwał swego czasu p. Józef Jeleński). Ma co jeść i nie musi walczyć z prądem, to i rośnie szybciej). Zależy jak spojrzymy na ten zmienny gatunek. Troć to wędrowna wersja potokowca czy potokowiec to stacjonarna wersja troci? Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Łowca tych ryb opisuje je jako potok 70 cm. Nie uganiam się zbyt często za pstrągami, jednak z uwagą śledzę jakie okazy wstawiają forumowicze i nie przypominam sobie abym w ostatnich miesiącach a może i latach widział na forum pstrąga potokowego (krajowego) o tak imponujących rozmiarach.Dlatego wolałem aby doświadczeni łowcy potokowców rzucili okiem na te rybki i odpowiednio je sklasyfikowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Kształt zdobyczy i kształt przynęty jednoznacznie wskazują ze to nie bylo wędkowanie za pstragiem potokowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greed111 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) A pamięta ktoś jeszcze o pstrągu kol. Roberta Drążka? http://www.ww.media.pl/?page=Structure&id=5&nid=203 roztoczańskie 80cm robi wrażenie ;D Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Greed111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 MIAZGA ten pstrag kol Drazka.Niesamowita ryba, sprawdzam polaczenia pociagow nad Tanew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Kształt zdobyczy i kształt przynęty jednoznacznie wskazują ze to nie bylo wędkowanie za pstragiem potokowym Być może, pewnie chodziło tylko o testowanie woblera jak bardzo wykłada się na boki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Dobrze że jeszcze takie rybki pływają w polskich wodach.. Ryba Piękna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ja mówie na 100% to Troć Jeziorowa, przed tarłem dostawają trochę brązowy kolor i przypominają pstrągi potokowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 a ten potworek to nie z Morskiego Oka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Troć bez dwóch zdań, chyba że pojawiły się u nas feroksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 a ten potworek to nie z Morskiego Oka? W Morskim Oku pływają pstrągi grubości kabanosa a ten ze zdjęcia przypomina bardziej mortadelę więc raczej nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Genetycznie pstrąg potokowy i troć to ta sama ryba. Fakt faktem, że złowiłem w Kanadzie trocie jeziorowe, które absolutnie nie przypominały pstrągów. Dziwne to, ale zdarza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ja mówie na 100% to Troć Jeziorowa, przed tarłem dostawają trochę brązowy kolor i przypominają pstrągi potokowe.No dobra, a słynne hamerykanskie brałn trołty z miczigenu? To troćki czy potokowce? BTW przypomniał mi się cytat z pewnego komiksu:" Komar też ssak, a owad" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 No właśnie zależy jak do tego podejść. Jeśli czysto naukowo, to nazwa jest bez znaczenia. Jeśli mniej ortodoksyjnie, to zdecydowanie trocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Troc Edytowane 4 Grudnia 2013 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Rybki z Michiganu to troć atlantycka , troć wędrowna..Jak wiadomo troć i pstrąg pochodzą z rodziny łososiowatych.Wyobraź to sobie tak .. Pstrągi żyją głównie w rzekach górskich , dopływach rzek deltach itd , zaaklimatyzowały się tam pozwalając narybkowi na przeżycie, jednocześnie z powodów środowiskowych np. niski stan wód , temperatura wód i inne przeszkody odcinające rzekę od morza nie pozwoliły na powrót do niego . Wytworzyła się forma osiadła czyli pstrąg . Dodam że narybek zarówno pstrąga jak i troci jest bardzo podobny i trudno odróznić go od siebie. Dopiero powrót do morza spowodowalby zmiany w budowie przystosowując ryby do nowego morskiego środowiska.. Jest jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ależ wcale nie przeczę, masz rację. Chodzi mi tylko i wyłącznie o brak różnic genetycznych pomiędzy trocią a potokiem. Nie neguję różnic w sposobie życia, odżywiania itp. Przyczyny pozostania ryb wędrownych w rzekach nie są do końca poznane, czasem po prostu zmieniają zdanie bez wyraźnego powodu i nie migrują tworząc formy osiadłe. Miałem przyjemność złowić osiadłą formę troci, jeszcze nie pstrąga, zmieniła ubarwienie, żerowała obok małych potoków, nie szła w ciągu tarłowym z pobratymcami. Nie jestem takim orłem, żeby odróżnić, ale byłem z kolegami bardziej doświadczonymi, stąd moja wiedza (jeden nawet kierunkowo wykształcony i czynnie uprawiający zawód). Z tego, co mówił, zdarza się, że trocie wędrowne były przywożone w wiele zakątków świata i wpuszczane do jezior, tam adaptowały się do środowiska i tak stawały się trociami jeziorowymi, podobnie jak pstrągi potokowe. Jeśli stało się to odpowiednio dawno, zaczęły różnić się w sposób bardzo znaczący od przodków. Przykładem wiele jezior i rzek Ameryki Południowej, gdzie anglosasi przywieźli pstrągi i trocie. Z czasem część przepoczwarzyła się, a część zaczęła migrować do oceanu. Z potoka może też powstać troć, podobno, jeśli zmieni mu się gwałtownie środowisko (nowy kontynent). Czary z tymi rybami w kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 A co napisałem w trzecim poście od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Bartek , spokojnie , moj post odnosil sie do kokosza , nie do Ciebie myśle że już wszystko jasne w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ależ ja niespotykanie spokojny człowiek jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 http://www.ww.media.pl/?page=Structure&id=44&nid=8 To znany łowca okazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Ten pstrąg Drążka to pochodzi z Poru, to, że z Tanwi to ściema...była gdzieś o tym nawet dyskusja na jakims forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0ktopus Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ta rybka została złowiona na Dunajeckiej zaporówce,Dla mnie jak coś ma czerwone kropy to pstrąg,a ten miał dość wyraźne z jednej strony.Zrobiłem nowy model woblera i chciałem zobaczyć jak będzie chodził,widoicznie ryki też były tego ciekawe.Piszę rybki bo siadły dwa wtedy...drugi był trochę mniejszy Edytowane 17 Grudnia 2013 przez 0ktopus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi