Skocz do zawartości

Pstrąg potokowy czy troć? zagadka...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądając forum sumowe natknąłem się na zdjęcia ładnych .......... i właśnie czy to faktycznie pstrąg potokowy czy troć jeziorowa.

Może ktoś utwierdzi mnie w 100%, że 30 listopada można "złowić" tak piękne potokowce czy to raczej troć jeziorowa.

Dzięki za info.

;)

http://www.forumsumowe.pl/infusions/blog_panel/obrazki_wszystkie.php?blog_id=60

post-52754-0-58351300-1385901314_thumb.jpg

post-52754-0-95133700-1385901327_thumb.jpg

post-52754-0-23960600-1385901339_thumb.jpg

Salmo trutta morpha ??? może być i lacustrisfario w wersji fakultatywnie rezerwuarowej (jak takie rybska nazwał swego czasu p. Józef Jeleński). Ma co jeść i nie musi walczyć z prądem, to i rośnie szybciej).

Zależy jak spojrzymy na ten zmienny gatunek. Troć to wędrowna wersja potokowca czy potokowiec to stacjonarna wersja troci?  ;)

Edytowane przez Kokosz

Łowca tych ryb opisuje je jako potok 70 cm. Nie uganiam się zbyt często za pstrągami, jednak z uwagą śledzę jakie okazy wstawiają forumowicze i nie przypominam sobie abym w ostatnich miesiącach a może i latach widział na forum pstrąga potokowego (krajowego) o tak imponujących rozmiarach.

Dlatego wolałem aby doświadczeni łowcy potokowców rzucili okiem na te rybki i odpowiednio je sklasyfikowali.

;)

Rybki z Michiganu to troć atlantycka , troć wędrowna..

Jak wiadomo troć i pstrąg pochodzą z rodziny łososiowatych.

Wyobraź to sobie tak .. Pstrągi żyją głównie w rzekach górskich , dopływach rzek deltach itd , zaaklimatyzowały się tam pozwalając narybkowi na przeżycie, jednocześnie z powodów środowiskowych np. niski stan wód , temperatura wód i inne przeszkody odcinające rzekę od morza nie pozwoliły na powrót do niego . Wytworzyła się forma osiadła czyli pstrąg . Dodam że narybek zarówno pstrąga jak i troci jest bardzo podobny i trudno odróznić go od siebie. Dopiero powrót do morza spowodowalby zmiany w budowie  przystosowując ryby do nowego morskiego środowiska.. Jest jaśniej?

Ależ wcale nie przeczę, masz rację. Chodzi mi tylko i wyłącznie o brak różnic genetycznych pomiędzy trocią a potokiem. Nie neguję różnic w sposobie życia, odżywiania itp. Przyczyny pozostania ryb wędrownych w rzekach nie są do końca poznane, czasem po prostu zmieniają zdanie bez wyraźnego powodu i nie migrują tworząc formy osiadłe.

Miałem przyjemność złowić osiadłą formę troci, jeszcze nie pstrąga, zmieniła ubarwienie, żerowała obok małych potoków, nie szła w ciągu tarłowym z pobratymcami. Nie jestem takim orłem, żeby odróżnić, ale byłem z kolegami bardziej doświadczonymi, stąd moja wiedza (jeden nawet kierunkowo wykształcony i czynnie uprawiający zawód). Z tego, co mówił, zdarza się, że trocie wędrowne były przywożone w wiele zakątków świata i wpuszczane do jezior, tam adaptowały się do środowiska i tak stawały się trociami jeziorowymi, podobnie jak pstrągi potokowe. Jeśli stało się to odpowiednio dawno, zaczęły różnić się w sposób bardzo znaczący od przodków. Przykładem wiele jezior i rzek Ameryki Południowej, gdzie anglosasi przywieźli pstrągi i trocie. Z czasem część przepoczwarzyła się, a część zaczęła migrować do oceanu. Z potoka może też powstać troć, podobno, jeśli zmieni mu się gwałtownie środowisko (nowy kontynent). 

Czary z tymi rybami w kropki  :D

• 2 tygodnie później...

Ta rybka została złowiona na Dunajeckiej zaporówce,Dla mnie jak coś ma czerwone kropy to pstrąg,a ten miał dość wyraźne z jednej strony.Zrobiłem nowy model woblera  i chciałem zobaczyć jak będzie chodził,widoicznie ryki też były tego ciekawe.Piszę rybki bo siadły dwa wtedy...drugi był trochę mniejszy

Edytowane przez 0ktopus