matiazay Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) . post do usunięcia Edytowane 19 Grudnia 2013 przez matiazay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Troche dziwnie kombinujecie. Ryby zlowione sa w Czorsztynie - sztuczny zbiornik i mlody. Nazywanie ryb na podstawie ,,kropek i kolorow''...Hmm... Jesli ja od ilus tam lat mieszkam w Irlandii, to jestem Irlandczykiem czy Polakiem? Poslugujac sie kluczem ,,kropki i kolory'' zostane Irlandczykiem, bo mam rude wlosy Dajcie spokuj z tymi trociami i pstragami, bo to wylacznie nieszczesliwe polskie nazewnictwo - nie znam podobnego przypadku w innym jezyku ( roznicowanie czegos co jest tym samym). Pstrag to jest pstrag, raz migruje, raz osiada w rzece czy jeziorze, a wszedzie tam gdzie populacje sa geograficznie oddzielone -albo zasiedlaly zbiorniki/ rzeki w roznych okresach ( lodowce)- wytworzyly sie lokalne formy, czesto genetycznie zroznicowane. Ale bez problemu krzyzujace sie, bo to caly czas ten sam gatunek Salmo trutta...Kiedy nasze polskie jeziora byly mlodsze, to z cala pewnoscia wystepowaly w nich pstragi powszechnie. Dzis ryby te wystepuja przede wszystkim w rzekach ( Polska) , gdyz tam sa dla nich lepsze warunki srodowiskowe. Ale jesli maja mozliwosc wyboru rzeka - jezioro ( jak Czorsztyn na przyklad), to chetnie wybieraja jezioro, a rzeke traktuja jako miejsce rozrodu/ okresowego zasiedlenia. W krajach gdzie jeziora sa mlode ( powstaly stosunkowo niedawno ) pstragi przede wszystkim zasiedlaja jeziora - wiecej pokarmu, tlen ok, czesto warunki do tarla...Pstrag w jeziorze to jest najnormalniejsza rzecz na swiecie - tylko jezioro musi miec warunki srodowiskowe dla tego gatunku. W Polsce ktos dla takich pstragow wymyslil jakas niepotrzebna nazwe i ciagle powracaj te same niepowazne dyskusje i pytania. Pozdro Edytowane 19 Grudnia 2013 przez bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 No dobra, a słynne hamerykanskie brałn trołty z miczigenu? To troćki czy potokowce?Nie wiem jak myszygenie ale w Ontario brałn trołt to był pstrąg potokowy. Moja największa fisza z Notałasaga Riwer miała coś kole 6-7 funtów i chyba 26 inczy .Przechodzimy na poliszinglisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0ktopus Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Troche dziwnie kombinujecie. Ryby zlowione sa w Czorsztynie No nie zupełnie w Czorsztynie,tylko w zbiorniku wyrównawczym tego zalewu;) Edytowane 21 Grudnia 2013 przez 0ktopus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Na który podobno wydawana jest ograniczona ilość licencji. Coś jakby "Morskie oko" dla wybranych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Bigos, a czy te ryby nie zalatują trochę tęczakiem? Słabo ostatnio widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 No nie zupełnie w Czorsztynie,tylko w zbiorniku wyrównawczym tego zalewu;) To nie ma znaczenia. Zadnego zbiornika tam wczesniej nie bylo, wiec trudno oczekiwac, ze w 20 lat wyksztalcila sie jeziorowa forma ( rasa)...Szkoda mordowac te duze osobniki. Skoncza sie tak jak wszedzie.Pozdro A Tepe do Specsavers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 To nie ma znaczenia. Zadnego zbiornika tam wczesniej nie bylo, wiec trudno oczekiwac, ze w 20 lat wyksztalcila sie jeziorowa forma ( rasa)...Szkoda mordowac te duze osobniki. Skoncza sie tak jak wszedzie.Pozdro A Tepe do Specsavers A nie jest tak ze w zależności od środowiska pstragi dorastają wolniej i jakby w efekcie żyją dłużej przystepujac do tarla wielokrotnie. Ryby z jeziora szybciej rosną i krócej żyją? Czytałem artykuł o tym w ww chyba w zeszłym roku...Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Na który podobno wydawana jest ograniczona ilość licencji. Coś jakby "Morskie oko" dla wybranych.Ile licencji jest wydawanych na morskie rocznie? Pytam z ciekawości - nie po drodze mi tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000kamyk000 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Czy jakieś licencje są w ogóle wydawane??Czy tylko "wybrani" mogą połowić tak jak np. na zbiorniku dobczyckim?? Edytowane 21 Grudnia 2013 przez 000kamyk000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Ile licencji jest wydawanych na morskie rocznie?Pytam z ciekawości - nie po drodze mi tam..."Morskiego Oka" dotyczy kategoryczny zakaz połowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) A nie jest tak ze w zależności od środowiska pstragi dorastają wolniej i jakby w efekcie żyją dłużej przystepujac do tarla wielokrotnie.Ryby z jeziora szybciej rosną i krócej żyją?Czytałem artykuł o tym w ww chyba w zeszłym roku...Prawda to? Pierwsze slysze. Feroxy na przyklad rosna bardzo szybko ( zeby nie powiedziec ekspresowo) i potrafia zyc bardzo dlugo + wycierac sie wielokrotnie- jak wszystkie pstragi, wlacznie z migrujacymi do morza. Najstarszy zbadany ferox mial 23 lata ( Szkocja)...W jeziorach bytuja rozne rasy pstragow, jedne sa dlugowieczne, inne zyja krotko. U mnie w bajorku ferox potrafi przezyc kilkanascie lat, a brown po 5-7 idzie zwykle do nieba...Generalizowanie czegokolwiek w przypadku Salmo trutta to gigantyczny blad. Gatnek jest mega plastyczny i nie trzyma sie sztywnych regul. Nie mozna napisac ze pstragi robia to czy tamto, bo co obszar, to te ,,pstragi'' sa troche inne ( chyba ze ktos tak jak w Polsce je wymieszal...)...A jak sa inne, to maja troche inna biologie, morfologie...Ale nie sa na tyle inne, zeby mialy jakis problem w krzyzowaniu sie. Teoretycznie. Bo na przyklad rasy zyjace w tych samych zbiornikach unikaja takiego krzyzowania - maja rozne okresy tarla i wybieraja inne rzeki do tarla Temat rzeka... Edytowane 21 Grudnia 2013 przez bigos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pierwsze slysze. Feroxy na przyklad rosna bardzo szybko ( zeby nie powiedziec ekspresowo) i potrafia zyc bardzo dlugo + wycierac sie wielokrotnie- jak wszystkie pstragi, wlacznie z migrujacymi do morza. Najstarszy zbadany ferox mial 23 lata ( Szkocja)...W jeziorach bytuja rozne rasy pstragow, jedne sa dlugowieczne, inne zyja krotko. U mnie w bajorku ferox potrafi przezyc kilkanascie lat, a brown po 5-7 idzie zwykle do nieba...Generalizowanie czegokolwiek w przypadku Salmo trutta to gigantyczny blad. Gatnek jest mega plastyczny i nie trzyma sie sztywnych regul. Nie mozna napisac ze pstragi robia to czy tamto, bo co obszar, to te ,,pstragi'' sa troche inne ( chyba ze ktos tak jak w Polsce je wymieszal...)...A jak sa inne, to maja troche inna biologie, morfologie...Ale nie sa na tyle inne, zeby mialy jakis problem w krzyzowaniu sie. Teoretycznie. Bo na przyklad rasy zyjace w tych samych zbiornikach unikaja takiego krzyzowania - maja rozne okresy tarla i wybieraja inne rzeki do tarla Temat rzeka... Bardzo ciekawe to co piszesz. Odszukam ten material porownujacy pstraga potokowego, troc jeziorowa i troc wedrowna. Lyknalem przedstawione tezy, uboga wiedza ichtiologiczna nie pozwolila krytycznie podejsc do zagadnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Panowie jaja chyba sobie robicie w tych dewagacjach co to za rybka.Ani to trotka a ani potok poprostu wyżarty teczak.Trafiaja się takie na Czorsztynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Bardzo ciekawe to co piszesz. Odszukam ten material porownujacy pstraga potokowego, troc jeziorowa i troc wedrowna. Lyknalem przedstawione tezy, uboga wiedza ichtiologiczna nie pozwolila krytycznie podejsc do zagadnienia... To by trzeba bylo napisac ze na terytorium Polski ( najlepiej jeszcze ktorym ), taka a taka rasa wykazuje jakies tam tempo wzrostu/dlugo-krotkowiecznosc. Bo generalnie znowu wyjdzie polprawda. Polski pstrag wedrowny wytrze sie raz czy dwa i zwykle finito ( choc ostatnio srednia mu idzie w dol ostro do 0...), a ryby majace podobna biologie ( sea trout, sea run brown), a zyjace w innych obszarach naturalnego lub nie wystepowania, potrafia sie wycierac wielokrotnie i to bedzie blizej 10 niz 2...Ale jak znajdziesz material to chetnie poczytam co tam wybadali u tych naszych kundli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Panowie jaja chyba sobie robicie w tych dewagacjach co to za rybka.Ani to trotka a ani potok poprostu wyżarty teczak.Trafiaja się takie na Czorsztynie. Ichtiologiem nie jestem , ale czyżbym miał rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Ta fotka poniżej ktorej nie da się powiekszyc to na 99% śliczna samica potoka w barwie godowej.Trotek parę w seznie udaje mi sie zlowic na Czorsztynie i wyglądają inaczej .Dwa lata temu wyciągnołem podobnego tęczaka 58 cm.przy ujściu Białki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Jesli zaglebiamy sie w tego samego linka, to ja teczakow tam nie widze...Ryby sa ,,dalece nieswieze'', wiec moga robic za zmylke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Kształt i kolorystyka świeża czy nie to 100 % tęczak.Ani troć ani potok nie ma kropek na płetwach nie wspomnę już o kształcie pyska charakterystycznym dla tęczaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Tylko tęczaki mają kropki na ogonie i taki kształt pyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Jak dla mnie to moze byc nawet tolpyga. Nie mam zadnego interesu w tym zeby komus cos na sile udowadniac. Nie chce mi sie... Moje wypowiedzi dotycza w kazdym razie pstragow S.trutta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Dobrze że się poprawiłeś , zarówno trotka jak i potok mają(mogą mieć) kropki na płetwie grzbietowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Tylko tęczaki mają kropki na ogonie i taki kształt pyska. Zobacz tego ,,kosmite''...Otwarty dostep. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=366900276779842&set=a.130341880435684.25851.100189470117592&type=1&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 O kurde kropek ci u niego dostatek !!!.Na Klimkówce u trotek zdażały mi sie kropki na ogonie przy górnej krawędzi .Czorsztyńskie te które dotąt złowiłem miały szary ogon bez kropek i szaro białe płetwy brzuszne.Srebrne, opalizujące niebieskim z drobną kropką w kształcie krzyżyków.Nie ma możliwości pomylenia z czymś innym.Oczywiście jest możliwość trafienia jakiejś chybrydy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Lowca rybe zjadl. To chyba moze napisac czy bardziej jak teczak smakowala, czy jak potok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi