Skocz do zawartości

Pstrąg potokowy czy troć? zagadka...

Rekomendowane odpowiedzi

Troche dziwnie kombinujecie. Ryby zlowione sa w Czorsztynie - sztuczny zbiornik i mlody. Nazywanie ryb na podstawie ,,kropek i kolorow''...Hmm... Jesli ja od ilus tam lat mieszkam w Irlandii, to jestem Irlandczykiem czy Polakiem? Poslugujac sie kluczem ,,kropki i kolory'' zostane Irlandczykiem, bo mam rude wlosy :)

Dajcie spokuj z tymi trociami i pstragami, bo to wylacznie nieszczesliwe polskie nazewnictwo - nie znam podobnego przypadku w innym jezyku ( roznicowanie czegos co jest tym samym). Pstrag to jest pstrag, raz migruje, raz osiada w rzece czy jeziorze, a wszedzie tam gdzie populacje sa geograficznie oddzielone -albo zasiedlaly zbiorniki/ rzeki w roznych okresach ( lodowce)- wytworzyly sie lokalne formy, czesto genetycznie zroznicowane. Ale bez problemu krzyzujace sie, bo to caly czas ten sam gatunek Salmo trutta...Kiedy nasze polskie jeziora byly mlodsze, to z cala pewnoscia wystepowaly w nich pstragi powszechnie. Dzis ryby te wystepuja przede wszystkim w rzekach ( Polska) , gdyz tam sa dla nich lepsze warunki srodowiskowe. Ale jesli maja mozliwosc wyboru rzeka - jezioro ( jak Czorsztyn na przyklad), to chetnie wybieraja jezioro, a rzeke traktuja jako miejsce rozrodu/ okresowego zasiedlenia. W krajach gdzie jeziora sa mlode ( powstaly stosunkowo niedawno ) pstragi przede wszystkim zasiedlaja jeziora - wiecej pokarmu, tlen ok, czesto warunki do tarla...Pstrag w jeziorze to jest najnormalniejsza rzecz na swiecie - tylko jezioro musi miec warunki srodowiskowe dla tego gatunku. W Polsce ktos dla takich pstragow wymyslil jakas niepotrzebna nazwe i ciagle powracaj te same niepowazne dyskusje i pytania. 

Pozdro

Edytowane przez bigos

No dobra, a słynne hamerykanskie brałn trołty z miczigenu? To troćki czy potokowce?

Nie wiem jak myszygenie ale w Ontario brałn trołt to był pstrąg potokowy. Moja największa fisza z Notałasaga Riwer miała coś kole 6-7 funtów i chyba 26 inczy :P .

Przechodzimy na poliszinglisz? ;)

No nie zupełnie w Czorsztynie,tylko w zbiorniku wyrównawczym tego zalewu;)

To nie ma znaczenia. Zadnego zbiornika tam wczesniej nie bylo, wiec trudno oczekiwac, ze w 20 lat wyksztalcila sie jeziorowa forma ( rasa)...

Szkoda mordowac te duze osobniki. Skoncza sie tak jak wszedzie.

Pozdro

A Tepe do Specsavers :)

To nie ma znaczenia. Zadnego zbiornika tam wczesniej nie bylo, wiec trudno oczekiwac, ze w 20 lat wyksztalcila sie jeziorowa forma ( rasa)...

Szkoda mordowac te duze osobniki. Skoncza sie tak jak wszedzie.

Pozdro

A Tepe do Specsavers :)

A nie jest tak ze w zależności od środowiska pstragi dorastają wolniej i jakby w efekcie żyją dłużej przystepujac do tarla wielokrotnie.

Ryby z jeziora szybciej rosną i krócej żyją?

Czytałem artykuł o tym w ww chyba w zeszłym roku...

Prawda to?

A nie jest tak ze w zależności od środowiska pstragi dorastają wolniej i jakby w efekcie żyją dłużej przystepujac do tarla wielokrotnie.

Ryby z jeziora szybciej rosną i krócej żyją?

Czytałem artykuł o tym w ww chyba w zeszłym roku...

Prawda to?

Pierwsze slysze. Feroxy na przyklad rosna bardzo szybko ( zeby nie powiedziec ekspresowo) i potrafia zyc bardzo dlugo + wycierac sie wielokrotnie- jak wszystkie pstragi, wlacznie z migrujacymi do morza. Najstarszy zbadany ferox mial 23 lata ( Szkocja)...W jeziorach bytuja rozne rasy pstragow, jedne sa dlugowieczne, inne zyja krotko. U mnie w bajorku ferox potrafi przezyc kilkanascie lat, a brown po 5-7 idzie zwykle do nieba...Generalizowanie czegokolwiek w przypadku Salmo trutta to gigantyczny blad. Gatnek jest mega plastyczny i nie trzyma sie sztywnych regul. Nie mozna napisac ze pstragi robia to czy tamto, bo co obszar, to te ,,pstragi'' sa troche inne ( chyba ze ktos tak jak w Polsce je wymieszal...)...A jak sa inne, to maja troche inna biologie, morfologie...Ale nie sa na tyle inne, zeby mialy jakis problem w krzyzowaniu sie. Teoretycznie. Bo na przyklad rasy zyjace w tych samych zbiornikach unikaja takiego krzyzowania - maja rozne okresy tarla i wybieraja inne rzeki do tarla :) Temat rzeka...

Edytowane przez bigos
  • Like 1

Pierwsze slysze. Feroxy na przyklad rosna bardzo szybko ( zeby nie powiedziec ekspresowo) i potrafia zyc bardzo dlugo + wycierac sie wielokrotnie- jak wszystkie pstragi, wlacznie z migrujacymi do morza. Najstarszy zbadany ferox mial 23 lata ( Szkocja)...W jeziorach bytuja rozne rasy pstragow, jedne sa dlugowieczne, inne zyja krotko. U mnie w bajorku ferox potrafi przezyc kilkanascie lat, a brown po 5-7 idzie zwykle do nieba...Generalizowanie czegokolwiek w przypadku Salmo trutta to gigantyczny blad. Gatnek jest mega plastyczny i nie trzyma sie sztywnych regul. Nie mozna napisac ze pstragi robia to czy tamto, bo co obszar, to te ,,pstragi'' sa troche inne ( chyba ze ktos tak jak w Polsce je wymieszal...)...A jak sa inne, to maja troche inna biologie, morfologie...Ale nie sa na tyle inne, zeby mialy jakis problem w krzyzowaniu sie. Teoretycznie. Bo na przyklad rasy zyjace w tych samych zbiornikach unikaja takiego krzyzowania - maja rozne okresy tarla i wybieraja inne rzeki do tarla :) Temat rzeka...

Bardzo ciekawe to co piszesz. 

Odszukam ten material porownujacy pstraga potokowego, troc jeziorowa i troc wedrowna. Lyknalem przedstawione tezy, uboga wiedza ichtiologiczna nie pozwolila krytycznie podejsc do zagadnienia...

Bardzo ciekawe to co piszesz. 

Odszukam ten material porownujacy pstraga potokowego, troc jeziorowa i troc wedrowna. Lyknalem przedstawione tezy, uboga wiedza ichtiologiczna nie pozwolila krytycznie podejsc do zagadnienia...

To by trzeba bylo napisac ze na terytorium Polski ( najlepiej jeszcze ktorym :)), taka a taka rasa wykazuje jakies tam tempo wzrostu/dlugo-krotkowiecznosc. Bo generalnie znowu wyjdzie polprawda. Polski pstrag wedrowny wytrze sie raz czy dwa i zwykle finito ( choc ostatnio srednia mu idzie w dol ostro do 0...), a ryby majace podobna biologie ( sea trout, sea run brown), a zyjace w innych obszarach naturalnego lub nie wystepowania, potrafia sie wycierac wielokrotnie i to bedzie blizej 10 niz 2...Ale jak znajdziesz material to chetnie poczytam co tam wybadali u tych naszych kundli.

Ta fotka poniżej ktorej nie da się powiekszyc to na 99% śliczna samica  potoka w barwie godowej.Trotek parę w seznie udaje mi sie zlowic na Czorsztynie i wyglądają inaczej :).Dwa lata temu wyciągnołem podobnego tęczaka 58 cm.przy ujściu Białki.

O kurde kropek ci u niego dostatek !!!.Na Klimkówce u trotek zdażały mi sie kropki na ogonie przy górnej krawędzi .Czorsztyńskie te które dotąt złowiłem miały szary ogon bez kropek i szaro białe płetwy brzuszne.Srebrne, opalizujące niebieskim z drobną kropką w kształcie krzyżyków.Nie ma możliwości pomylenia z czymś innym.Oczywiście jest możliwość trafienia jakiejś chybrydy.