Skocz do zawartości

Porównawczo: sprzęgiełko w "nowych siemankach" i w "klasyku"...

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Na obrazku elementy przedniego hamulca maszyny rozmiaru 2500 (na dole) i tylnohamulcowca GTM-RC 3000. Szczałkami oznaczyłem "szmaciane podkładki cierne"...

post-47452-0-58802300-1385993921_thumb.jpg

Wnioski o precyzji, "mocy" i przydatności do różnych metod połowu ryb w obu konstrukcjach, każdy se może wyciągnąć swoje... :)

Aha, i znów temat z cyklu wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi  ;)

No to miał być raczej temat typu: dlaczego mój hamulec jest "jaki jest" i dlaczego nie chce być lepiej...

Żadne tam wyższości-niższości czy tym podobne rankingi...

Nic zupełnie nie rozumiem i nie wiem o co siem Wam rozchodzi. Ale skoro już tu jestem, skoro nie jest mnie źle z tem, to Wam powiem tak:

dla mnie najpiękniejszym pomysłem Siemano, był pomysł na hamulec walki, z pocz. lat '90. Mogłem se jednym ruchem brudnego palucha rybę przystopować albo kolejnym dać jej " odpust ". To było to! Potem zgodnie z obowiązującym trendem, wziełem i przeszłem na maszynki przedniohamulcowe. Ale czy to było mądre? Mam wątpliwości. Powiem jeszcze że wysoce precyzyjne hamulce w kołowrotkach wysokiej klasy typu Cerata, Exist, Stella czy Twinek, są czasami aż za precyzyjne, tzn. mają długą regulację. Trzeba, nie wiadomo po co, milion pińćset tysiency razy pokrętłem przekręcić żeby wyraźnie zmienić siłę hamowania. I po co to komu?

Edytowane przez skippi66

Nic zupełnie nie rozumiem i nie wiem o co siem Wam rozchodzi. Ale skoro już tu jestem, skoro nie jest mnie źle z tem, to Wam powiem tak:

dla mnie najpiękniejszym pomysłem Siemano, był pomysł na hamulec walki, z pocz. lat '90. Mogłem se jednym ruchem brudnego palucha rybę przystopować albo kolejnym dać jej " odpust ". To było to! Potem zgodnie z obowiązującym trendem, wziełem i przeszłem na maszynki przedniohamulcowe. Ale czy to było mądre? Mam wątpliwości. Powiem jeszcze że wysoce precyzyjne hamulce w kołowrotkach wysokiej klasy typu Cerata, Exist, Stella czy Twinek, są czasami aż za precyzyjne, tzn. mają długą regulację. Trzeba, nie wiadomo po co, milion pińćset tysiency razy pokrętłem przekręcić żeby wyraźnie zmienić siłę hamowania. I po co to komu?

Jak sie chce to sie da.

Istnieje taka opcja jak RAPID FIRE DRAG KNOB do Stelli 2010 (wszystkie rozmiary).

Ktory wlasnie takiego fight draga robi w przednim hamulcu.

Do Daiwy o takim dodatku nie slyszalem.

Jak sie chce to sie da.

Istnieje taka opcja jak RAPID FIRE DRAG KNOB do Stelli 2010 (wszystkie rozmiary).

Ktory wlasnie takiego fight draga robi w przednim hamulcu.

Do Daiwy o takim dodatku nie slyszalem.

Ano właśnie :( Jestem od dłuższego czasu zdeklarowanym daiwiarzem.

No to miał być raczej temat typu: dlaczego mój hamulec jest "jaki jest" i dlaczego nie chce być lepiej...

Żadne tam wyższości-niższości czy tym podobne rankingi...

Ależ, ja nie mam zamiaru kruszyć kopii z kimkolwiek odnośnie hamulca w jego własnym, ulubionym kołowrotku. Każdemu wedle woli, co kto lubi.

A lepiej czasem może być, jak się zajrzy, przypilnuje, coby syfu nie było pomiędzy okładzinami.

Na obrazku elementy przedniego hamulca maszyny rozmiaru 2500 (na dole) i tylnohamulcowca GTM-RC 3000. Szczałkami oznaczyłem "szmaciane podkładki cierne"...

post-47452-0-58802300-1385993921_thumb.j

Wnioski o precyzji, "mocy" i przydatności do różnych metod połowu ryb w obu konstrukcjach, każdy se może wyciągnąć swoje... :)

Witam.

Coś Pan tam pogubił Panie Tomaszu,bo oprócz "szmacianych" są również inne, nie "szmaciane".

Kołowrotek GTM-RC 3000 raczej jest do zastosowań w połowach metodą odległosćiową i ta moc hamulca w zupełności wystarcza.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

Elementa są niestety wszystkie, i te szmaciane, i te metalowe, tylko ta ich "wielkość"... :rolleyes: 

Jeszcze w "starych" maszynach, to te tylne dragi, to chociaż na odpowiednich rozmiarowo i ilościowo elementach składali, a ten "nowy", to masz Pan rację, że ino do glizdy się nadaje głównie...

Ciekawszą sprawą w rc jest brak solidnego podparcia piniona od dołu. Przy spinningu po sezonie można mu spiewać "witaj królowo". Ale jak na kołowrotki do glizdy to śmiga to śmiało, a hamulczyk, mimo niewielkiej mocy, jest całkiem precyzyjny. Często i gęsto przedni z ogromnymi tarczami ma problemy z łatwym startem i utrzymaniem względnie tej samej siły oporu w czasie.

A taki offtopik przy okazji: kto ma pomysł, jaki był powód odstąpienia daiwy od łożyskowania rolki młynków średniej klasy (vide Ballistic, Theory, Lexa itp.)? Ja za głupi jestem

A taki offtopik przy okazji: kto ma pomysł, jaki był powód odstąpienia daiwy od łożyskowania rolki młynków średniej klasy (vide Ballistic, Theory, Lexa itp.)? Ja za głupi jestem

Ja mam taki pomysł, że łożyska są na ogół droższe od kawałka plastiku...

A drugi pomysł, to te wymienione, to akurat młynki nie średniej klasy, a, nazwijmy to, popularne czyli takie ciut wyżej od tych, które się kupuje w blisterkach na stacji benzynowej, jak się zapomni kołowrotka z domu zabrać... :rolleyes:

• Like 3

O klasie średniej też mam podobną opinię, ale umownie daiwa do niskiej to zalicza procastery i megaforce, dawne excelerowate i caldiowate to średniaki, a od infinity połka wyższa. Tak czy owak wszystkie coraz niższa, łącznie z existami...

A może to na morze? ludziska nie smarowali i rolki popiskiwały to sobie daiwka pomyślała - da się plasitki to przynajmniej nie zardzewieją. Jeszcze w dodatku za nic ich domowym sposobem nie można podmienić bo jednak siedzi mocno na trzpieniu a druga jakaś niewymiarowa ta tulejka