Skocz do zawartości

Linka do streamera pływająca z końcówką wolno tonącą lub itermediate

Pszemo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu linki z przeznaczeniem pod streamera pstrągowego.

Miejsca w jakich będę łowił rzeki z głębokością max 1,5 -2,5 metry równomierny uciąg.

Zależy mi na tym żeby w cieplejszym okresie łowić na niedociążonego streamera i poprowadzić go płycej i szybciej. Ale wczesną wiosną dobrze by było łowiąc na dociążonego poprowadzić go głębiej bez konieczności używania mega długiego przyponu :)

Dlatego też celuję w linkę z końcówką powoli tonącą lub IM.

Ponieważ na linkę do suchara wydam kupę kasy (zamieram zainwestować w RIO Trout LT ) chciałem kupić coś tańszego do streamera powiedzmy do 180 zł

Cortland ma fajną linkę Cortland Precision 15’ Ghost Tip – Clear Tip ale cena trochę przekracza założenie budżetowe

Macie może jakieś pomysły, co byście polecili ??

Używam Greys'a Platinum z końcówką inter i jest miękka i bez pamięci, ale na wiosnę i 2m głębokości to raczej sink tipa w 3 albo wyższej używam, no chba że bardzo napakujesz ołowiem strimka, ale takie łapanie mi nie pasuje 

:) 

Edytowane przez Pavko

Rzeczki na których będę łowił raczej nie za szerokie powiedzmy do 10 metrów szerokości rzuty raczej krótkie.

Zakładam że przy 2 metrach głębokości jeśli poprowadzę na metr od dna ryba się podniesie.

Wiem są dni że trzeba przed nosem zagrać ale to raczej luty wczesny marzec woda pośniegowa wtedy latam raczej ze spinem :)

Od kwietnia jak woda opada tonąca końcówką raczej odpada na tej wodzie za płytko jest.

Fajnie by było kupić 2 sznury ale nie mam kasy i dodatkowej szpuli. Mam za to końcówkę tonącą Visiona w III klasie tonięcia z tego co pamiętam więc to może być alternatywa żeby zejść głębiej wczesną wiosną.

Mam pytanie w takim razie jak uważacie czy faktycznie kupowanie pływającej z końcówką int. nie ma sensu. na łowienie w płytszej wodzie.

Tak myślę że chyba łatwiej linkę nadrzucić jak pływa a jak przytonie już nie koniecznie.

Sam nie wiem praktycznie nie łowiłem na Streamera :P

Edytowane przez Pszemo

Hej

Cortland Precision 15’ Ghost Tip – Clear Tip jest fajnym wyborem, sam mam Cortland 444 Classic Intermediate Ice Blue, ale czasami właśnie była potrzeba mieć linkę pływającą z kocówką intermediate. Kupiłem sobie Rio Streamertip, ale jeszcze nei testowałem, ale wiem, ze to jest to co ma być. Swoją Rio kupiłem za 126 PLN - z drugiej ręki. Gdyby nie ta okazja to właśnie kupiłbym Cortland Precision 15’ Ghost Tip – Clear Tip. Nie napalaj się poczekaj troszkę, odłóż dodatkowe kilka $ i kup porządną linkę - takie moje zdanie.

pzdr

tomek

Jeżeli już to wolnotonąca końcówka 2-3 stopień i będziesz mógł poprowadzić przy samym dnie a jak płycej to dasz radę linką pływającą. Mam linkę pływajacą z intermedialnym tipem i powiem Ci  że nie widzę zbytniej róznicy między linką pływającą a tym tipem intermedium. Drugi raz już takiej linki nie kupie, szkoda kasy.

Wolę jednak osobną linkę w klasie 6 do streamera. Do suchara używam 5 marnie się tym rzuca większymi muchami :)

Zakupię coś okazyjnie i będę testować jak to się sprawdza w praktyce :)

Poleleder jak pisałem mam Vision w III klasie tonięcia po odpowiednim skróceniu może zdać egzamin :)

Hej.

1,5 do 2,5 metra to na intermedium dużo za dużo. Raczej nawet w połowę wody nie zejdziesz przy prowadzeniu w poprzek lub pod prąd, a nawet jeśli przynęta bedzie szła w połowie wody to część ryb się podniesie ale większość nie..... przynajmniej w normalne dni nad wodą. Pomijam te wyjątki kiedy wszystko wychodzi.

Zwróć uwagę że większość linek ma tip tonący nie dłuższy niż 3 metry, biorąc pod uwagę ułożenie się linki w wodzie, do głębszego łowienia S3 o długości 3m to zdecydowanie za mało.

Sam używam do takiego łowienia linek z tipami 24 stopowymi i około 150 grain do #5 i 200 grain do #6 więc bliżej S5 lub S6 niż S3. Ale uniwersalne to one nie są. Plus natomiast taki że można łowić muchą nie obciążoną poza lepszym prowadzeniem jest też wygodniejsze przy rzucaniu.

Edytowane przez tomaszek11

Rzeczki na których będę łowił raczej nie za szerokie powiedzmy do 10 metrów szerokości rzuty raczej krótkie.

Sam nie wiem praktycznie nie łowiłem na Streamera :P

Proponuję w związku z tym  pozostać na razie przy pływającej lince.Streamer na grubszym haczyku,z blaszaną lametą(ale nie ołowianą )po nasiąknięciu wodą może okazać się wystarczająco ciężki,aby zwabić pstrąga .Próbowanie z wieloma linkami,ciągły dylemat której użyć,a w końcu inne odczucie brania w zależności od typu linki nie ułatwiają streamerowych początków.Potem,gdy ocenisz ,że łowisz stanowczo zbyt płytko dobierzesz inną linkę(albo i wiele,,wiele innych :huh: )

Proponuję ,podkreślam,na początek nie mnożyć wariantow zestawu,regulując głębokość prowadzeniem zestawu naddaniem sznura(,mending),długościa i budową przyponu-nieco dłuższy od wedziska będzie przydatny.W małej rzece o średniej głębokości linka pływająca pozwala na prawie wszystko.a fluorokarbon nieźle tonie.

Nie unikajmy także rzutów pod prąd,tych w czysto spinningowym stylu.Tu  linka plywajaca także okazuje się przydatna,

Oczywiście duża głęboka szybka rzeka wymaga linek tonących o różnej budowie,podobnie jak jezioro czy morze.No ale nie o tym pisałeś.

Cortland ghost jest świetny,choć końcówka inter bardzo wrażliwa na urazy,

A skoro mending spod klawiszy wyskoczył nie mogę powstrzymać się od cytatu

http://flyfishing.pl/web/article.php?a_id=198

kardi

• Like 1

Kardi dość trafnie to opisał.

W najgorszym wypadku kup 5ft polyleader fast sink i dasz radę. Ew do streamera conehead czy główka cięższa i jesteś w domu. Jesli rzeczka mała, można pomyśleć nad utylizacją cięższej linki, np wf7 do kija #5 i wszelkie rolki itd.

• 1 miesiąc temu...

Siemka,

Mam 3 różne poleleadery airflo ale nie używam,  natomiast kolega łowi praktycznie tylko tymi końcówkami i obskakuje cały roki i wszystkie łowiska.

Co do samej intermedium to jezioro albo płytka rzeka i to jeszcze z nie za dużym uciągiem chodź łowie nią klenie na niżówce sprowadzisz tym przynętę na 20cm. Linką z tonąca końcówką klasy II łowiłem 3 lata temu i szczerze to nie za wielka różnica miedzy całą intermedium,  bo niby tip niby cięższy ale linka skutecznie ciągnie do góry i siła nurtu robi swoje...

Na wodzie 1,5m używam i tu by się wydawało że aż ale tipa w V klasie tonięcia i powiem że nie stwierdziłem żeby to była przesada nie czepiam o dno wiec na pewno nie schodzi na tyle kwestia jeszcze siły przepływu wody w rzece. Pisanie tu że intermedium zejdzie do 1m i więcej jest dla mnie mocna przesadą - chyba że na zbiorniku...

Pozdro