Skocz do zawartości

mały pewny kręcioł

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

czemu takie zabytki chcesz??  nie wolisz coś nowszego?? z tej 3 posiadam xt w rozmiarze 4000... kręci poprawnie najwyżej, ale za to układa plecionke wzorowo!! nie wiem jak dwa pozostałe ale jeżeli szukasz kołowrotka na dożywocie to xt napewno wytrzyma :)

No jest wlasnie tez na alledrogo Twin Power S z plytkimi szpulami.

Ogolnie nie upieram sie przy staruszkach. Bardziej zalezy mi na dobrym hamulcu, wzorowym nawijaniu plecionki i niskiej masie, co przy starszych konstrukcjach niestety nie idzie w parze - wszystko to krecioły 270-290g.

Najchetniej wyrwalbym w dobrej cenie Rarenium CI4 lub Stradica CI4 i po sprawie ;)

Edytowane przez Żbiku

Do tego samego celu zakupiłem w listopadzie na forum Daiwa Tournament X 2500SiA, do kija zamówionego na ebay. Kij doszedł później niż kołowrotek i bardzo mi się podoba, tyle że jest to wersja do casta :wacko: , więc kołowrotek jest do wzięcia, tyle że waga 280gr.

Shimano Twin Power XT to epoka "przed plecionkowa" (1995).

Akurat model 2000 nie był najlepszy w te klocki. 3000 XT i4000 XT już tak.

To co z czystym sumieniem mogę polecić to TP, 2500 Mgs. Nawija bardzo ładnie,lepiej niż wiele

nowych konstrukcji ,waży ok 230gr.   Jest trwały i można go kupić w niezłej cenie.

Mam w tej wielkosci modele: TP 2500FC, Rarenium CI4 3000 i Biomaster 2500MgS.

Na TP 2500MgS nie wchodzi 150m plecionki 0.08m (te same szpule sa od Biomastera 2500MgS), tak wiec 0.12 to juz mniej niz 100m. A nie usmiecha mi sie ciąć nowych plecionek i zostawiac po 20-30m, ktore do niczego sie nie przydadza.

Budzet jaki moge przeznaczyc to 400, max 450 z wysylka.

A w tych pieniążkach nie lepiej sprawić sobie jakiegoś Arc'ia od Spro w odpowiadającym kolorze(Black/Blue/Red)? Mały model jakiś(np. Black 8200). Daje radę z żyłką i plecionką, solidnie wykonane, a mocy aż nadto, jak do lightowego łowienia.

Pozdrówka

Kamil