Skocz do zawartości

[Wymiary widełkowe] Lista okręgów

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

@ Domator: Bo tak jest łatwiej cokolwiek wyegzekwować, a przede wszystkim, wprowadzić? Kazuistyka prowadzi, w szczególności w Polsce, do zamętu i jest furtką dla cwaniaków, którzy "nie wiedzieli, że akurat na tej wodzie obowiązują wymiary X, skoro tuż obok wiązały ich wymiary Y". Zwróć uwagę, że wymiar ochronny, jako taki, dotyczy wszystkich wód dzierżawionych przez PZW. Nawet tych, gdzie określonych gatunków nie ma i prawdopodobnie, nigdy nie będzie (vide sum w górskim potoku). Inna rzecz, że optymalnie jest regulować daną kwestię w możliwie najwęższym ujęciu, ale to o wiele trudniejsze i w naszym wypadku, zadowoliłbym się przysłowiowym wróblem w garści.

Z mojego punktu widzenia (wypuszczam 100% złowionych ryb), widełki, jakie by nie były i tak są krokiem ku lepszemu.

Bo tak jest łatwiej cokolwiek wyegzekwować, a przede wszystkim, wprowadzić? Kazuistyka prowadzi, w szczególności w Polsce, do zamętu i jest furtką dla cwaniaków, którzy "nie wiedzieli, że akurat na tej wodzie obowiązują wymiary X, skoro tuż obok wiązały ich wymiary Y".

W Skandynawii strażnicy (którzy nierzadko w odludnych rejonach zaszczycają nas pojawieniem się z powietrza) don't give a fuck. A na stronnach komun, tabliczkach informacyjnych, etc. stoi jak wół, że za naruszenie przepisów grozi grzywna lub więzienie. Wierzę na słowo, nie sprawdzam. Inny świat, inna rzeczywistość.

Limity.

Ryb, które można zabrać oraz wyjść w ciągu tygodnia/miesiąca na dane łowisko (zwłaszcza wody górskie).

Zakaz łowienia na rybkę (żywą i martwą), również na jej części, wprowadzony na stałe lub przynajmniej okresowo (na przykład na 2 lata) na część wód.

Te działania powinny przynieść większe efekty, niż pseudo widełki, które wpływ na populację ryb będą miały znikomy.

Moim zdaniem.

No właśnie Krzyśku, inna świat, inna rzeczywistość. I pewnie, że takiego delikwenta będzie można i trzeba pociągnąć za konsekwencję ;) Sęk w tym, że takie urozmaicenie przepisów nieco osłabia ich siłę, jeszcze na etapie "wewnętrznego stosowania".

Ostatni OT z mojej strony w tym temacie.

Czytacie Panowie regulaminy łowisk i uchwały zarządów okręgów? Znów zapędzacie się w ślepą uliczkę, wiele zakazów i nakazów jest wprowadzanych na określonych wodach, inne na wszystkich. Nie sposób tutaj podać wszystkich informacji o wszystkich łowiskach w Polsce. Uogólnienia służą biciu piany i nie wnoszą wiele do dyskusji.  -_-

Prosiłbym jakiegoś moda o wydzielenie dyskusji z tego wątku, jeśli można ;)

Zmień proszę tytuł na "Górne wymiary" i ja z informacjami, co to są "widełki" wypisywać OT nie będę.

Inaczej wprowadzasz czytelników wątku w błąd i go utrwalasz.

Kończę i pozdrawiam.

Tak się przyjęło w naszym kraju określać wymiary do i od , więc nie czuję potrzeby walki z (błędną ?) nomenklaturą.

Pojęcie to wcale nie musi mieć związku z cytowanym przez Ciebie określeniem angielskim, więc po co go tworzyć na siłę ?

Edytowane przez hlehle
  • Like 1

Zmień proszę tytuł na "Górne wymiary" i ja z informacjami, co to są "widełki" wypisywać OT nie będę.

Inaczej wprowadzasz czytelników wątku w błąd i go utrwalasz.

Kończę i pozdrawiam.

Ja jestem innego zdania. Opis tematu jak najbardziej poprawny - "Widełki". Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia - zależy z jakiej strony na to spojrzysz. Z logicznego punktu widzenia można to tak interpretować:

Dozwolone jest zabranie ryb z łowiska jeżeli ich wymiar znajduje się w widełkach - przykładowo:

Szczupak widełki  50 - 85 cm

Sandacz widełki   50 - 80 cm

Okoń                   20 - 35 cm

itd, itd

Oczywiście, jeżeli wymiar znajduje się w widełkach to możesz, ale wcale nie musisz zabrać rybę z łowiska.

Jeżeli wymiar ryby nie mieści się w widełkach np Szczupak 40 cm i 90 cm - kategorycznie musisz je wypuścić.

Dla mnie powyższe stwierdzenie wydaje się logiczne. A "Tęgie" głowy niech ustalą jak przystosować odpowiednie widełka do odpowiednich łowisk, czy okręgów.

• Like 1

Ja jestem innego zdania. Opis tematu jak najbardziej poprawny - "Widełki". Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia - zależy z jakiej strony na to spojrzysz. (...)

Tak.

Zmieniając nazwę sklepiku osiedlowego na "Supermarket" sprawisz, że zaczną do niego walić tłumy. Masz rację.

Janusz, czy w związku z powyższym sugerujesz ustalenie wymiaru, np okonia w przedziale 18-30 cm jako chronionego, a mniejsze i większe należy zabijać? 

Może nie tyle należy ale jak kto chce to może sobie zabić. Tyle że do tego żeby miało to sens potrzeba i kontroli i konkretnej kary a u nas ani tego ani tego :unsure: . Sprawdziłem w rejestrze; łowiłem na bialskopodlaskim Bugu w tym roku 16 dni + 4 na siedleckim.

W ub. roku podobnie ale bez siedleckiego i kontroli nie miałem nigdy. Na 10 wyjść nad Wisłę w W-wie miałem 2 kontrole i bardzo dobrze. Nie zarzucam PSR w Siedlcach czy B-P że ich nie ma, że nic nie robią itd;itp. Wiem że wędkarze jednak niespecjalnie się przejmują jakimiś regulaminami wprowadzonymi przez okręg a nie sadzę żeby w tamtych rejonach wędkarze mieli powrzechny dostęp do internetu a na zebranie koła to ile % przyjdzie? 10?15?

Darku, wszelkie obostrzenia są wypisane w zezwoleniu, nie trzeba chodzić na zebrania, wystarczy czytać. Wiem, że z tym też bywa kłopot.  :(

Jeśli chodzi o strażników, to kłopot w niewielkiej liczbie etatów i ich podziale. Jak wiesz PSR leży w gestii wojewody, na naszym terenie jest to wojewoda mazowiecki. Nie dziw się, że w Warszawie na etatach jest znacznie więcej strażników niż w Siedlcach, podobnie mało zainteresowany będzie wojewoda podlaski chronieniem Bugu w Borsukach.

W szczegóły pracy PSR nie będę się wdawał, bo szkoda mi wrzodów.  :ph34r:

Nie dziw się, że w Warszawie na etatach jest znacznie więcej strażników niż w Siedlcach, podobnie mało zainteresowany będzie wojewoda podlaski chronieniem Bugu w Borsukach.

Na Wiśle to mnie SSR kontrolowało a PSR w mazowieckim to widziałem jakieś 10 lat temu na ZZ.

• 3 tygodnie później...

Na strone Okręgu PZW KAtowice pojawiły się zasady wędkowania w 2014r.

http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/2627/____zasady_wedkowania_w_okregu_katowice_w_2014

Wynika z nich, że wprowadzono górny wymiar ochronny dla sandacza na zbiorniku Przeczyce.

A dla wielu innych zbiorników górny wymiar karpia.

Na strone Okręgu PZW KAtowice pojawiły się zasady wędkowania w 2014r.

http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/2627/____zasady_wedkowania_w_okregu_katowice_w_2014

Wynika z nich, że wprowadzono górny wymiar ochronny dla sandacza na zbiorniku Przeczyce.

A dla wielu innych zbiorników górny wymiar karpia.

Początki już są. Szkoda że karp ma górny wymiar , jego powinno się wyławiać już jako narybek . A także szkoda że sandacz ma dolny wymiar 50-ja chciałbym by było to minimum 60 cm a górny bym obniżył do max 80 cm . No i karaś , powinien mieć minimum 25 cm.

Ale to i tak dobrze że pojawiły się takie widełki ;)