dawid_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Rozbierałem niedawno swoją Okumę V-200 LXa. Chciałem zobaczyć, co słychać w środku, po przebytym sezonie i paru miesiącach leżakowania. Smar jest w ilości i konsystencji, jakiej trzeba. Ostała się nawet kropelka oliwy do maszyn precyzyjnych, którą wpuściłem w tamtym sezonie. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy robią tyle rabanu z tą konserwacją. Dołożyłem kolejną kropelkę na łożyska i całość złożyłem. Wszystko idealnie, ale.. Robiąc to samo po raz pierwszy, w tamtym roku (na samym początku mojej przygody z castingiem) uszkodziłem mosiężną, miękką śrubę, dociskającą korbkę. Miałem duży klucz i bez większego oporu odkręciłem ją w lewo. Problem w tym, że gwint był prawoskrętny.. Złożyłem to wtedy na teflonowej taśmie do uszczelniania rur i praktycznie o tym zapomniałem. Chciałbym to jednak rozwiązać porządnie. Myślałem o przegwintowaniu tego trzpienia na mniejszy numer i dopasowaniu nakrętki. Nigdzie jednak nie mogę dostać lewego gwintownika. Kolejnym pomysłem jest wykonanie otworu w trzpieniu. Przycisnę korbkę grubą podkładką z twardej gumy, na to nałożę podkładkę metalową, a całość zblokuję malutkim skobelkiem włożonym w ten otwór. Macie jakieś pomysły? Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ajajaj...Wiesz, z tym trzeba delikatnie, bo później są posty ze sprzęt jednorazówka i w ogóle do dupy <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 No moja wina. Zwykle rozbierając coś staram się bardzo uważać. Nic więcej nie ucierpiało. Powiem więcej, reszta działa wyśmienicie. Sam proces rozbiórki jest banalny. Multik jest bardzo prosty w konstrukcji. Nie rozumiem dlaczego niektórzy traktują to jak jakiś niewyobrażalny high-tech. Nie podobał mi się tylko plastikowy układ przekładni napędzający ślimaka wodzika. Wolałbym metal, nawet za cenę większej masy. Miałem pecha - klucz ze zbyt dużym ramieniem i miękka śruba. Postaram się to przegwintować na mniejszy i dopasować śrubę. To chyba najlepsze rozwiązanie. W innych multikach też jest odkręcana prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 chyba we wszystkich jest lewy gwint, tak jak koło napędzające wodzikw 95% jest z tworzywa - nie ma tu chyba potrzeby jakiejś pancernej konstrukcji. tak przy okazji warto zaopatrzyć się w dobrenarzędzia do grzebania. łatwiej uniknąć różnych zniszczeń i zarysowań. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Polecam stalową, elastyczną szpatułkę dentystyczną. Brat tym serwisuje telefony Poza tym dobry, twardy śrubokręt (żeby nie niszczyć śrub). Najlepiej się pracuje na starym ręczniku lub cienkiej piance (ew. gąbce). Po takim podłożu nie skaczą śrubki i drobne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 powiem tylko jedno slowo: serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Powiem drugie: kasa Myślę że nie zrobią nic lepszego niż przegwintowanie tego trzpienia na mniejszy numer. To samo mogę zrobić sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Powiem Myślę że nie zrobią nic lepszego niż przegwintowanie tego trzpienia na mniejszy numer. To samo mogę zrobić sam W takie cos chyba nie beda sie bawili tylko wymienia czesc na nową. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Serwis 052 326 80 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Dzięki Mówią po Polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi