Skocz do zawartości

Ekonomiczna okoniówka

tyczkasport1

Rekomendowane odpowiedzi

Darku pozwól, ze i ja przedstawię Ci pewną okoniową propozycje, ma kilka oksoniowych patyków (jest i mikros, znam i tango)

widziałem, trzymałem kilkanaście drożysz i możliwe, ze lepszych okoniówek ale niestety na nic innego sie bym juz teraz nie zamienił

moja ekonomiczna propozycja to:  Konger Equs Rapier 185; 200; 225 waga wędki od 65-98g

PS
osobiście mam 225 spokojnie wyciąga szczupaki do 60cm (i nawet nie zająknie :D )

Edytowane przez @Wojti

witam ja jakieś 2 miesiące temu zakupiłem sobie kijek pod okonia JAXON-VARIANT PRO,długość 2,40 c.w.2-12g i jest bardzo czuły,szczytówka pokazuje mi najdelikatniejszy dotyk ryby w paproszka na kilkugramowej główce,naprawde polecam,pozdrawiam VOJT@S

WOjti nie ukrywam że Twoja propozycja mnie najbardziej ciekawi w najdłuższej wersji :-) pozostałe patyki które koledzy opisują kojarzą mi się najbardziej ze sztywnymi paktykami w których pracuje jedynie część szczytowa a mnie bardziej interesuje tzw Witka a rappier bardziej mi na nią pasuje ;-) Wojti a kojarzysz jak wygląda cena tego patyka?

Witam

Do zastosowań o których pisałeś używam kijka Okuma Black Rock.Jest to dwuskład,długośc 2,18 cw 1-10(oczywiście nie jest to wklejka :))Ma nie przez każdego lubianą wolną akcję(sam kiedyś myślałem że takiej nie lubię).Łowię nim z cienką plecionką,problemów ze spadami nie miałem właściwie żadnych,właśnie dzięki temu że ma bardzo fajne,głębokie ugięcie.Z przyłowami szczupaków,takich do 65 cm(większych nie miałem)radzi sobie bez kłopotów.Obrotówkami łowić tym kijem nie próbowałem,wobki małe typu Dorado Alaska 2,5cm ogarnie ale do przynęt twardych na pewno nie jest stworzony.No i mieści się w granicach cenowych które podałeś.Podsumowując-moim zdaniem fajny patyk za stosunkowo niewielką kasę :).

Pozdrawiam 

• Like 1

Urzytkuje  kija ulx 2.10 do 9g. kupiłem go na początku tego sezonu i musze przyznać że to zajebisty kijek na okonia  i nie tylko myśle że na pstrąga  też pełne ugięcie  zero spadów miałem na nim kilka zębatych 60 plus i sporo okoni i powiem że to super zabawa na żyłce 0.14 kupiłem go za śmieszne pieniądze 230zł. szczerze polecam tą starszą serie.

Edytowane przez Przemek N.

od trzech lat łowię tą wędką Cormoram Black Bull HC Sieja 2,10

http://www.fishingplus.pl/product_info.php?products_id=8167

wędka mało znana ale myślę że ze dwa tys okoni wyciągnęła .było też kilka sandaczy na paprochy z którymi poradzila sobie bez problemu

polecam

Jaki realny zakres CW posiada wędka, jak wyczytałem gdzieś w jej opisie posiada 2 wymienne szczytówki?

od trzech lat łowię tą wędką Cormoram Black Bull HC Sieja 2,10

http://www.fishingplus.pl/product_info.php?products_id=8167

wędka mało znana ale myślę że ze dwa tys okoni wyciągnęła .było też kilka sandaczy na paprochy z którymi poradzila sobie bez problemu

polecam

Potwierdzam słowa kolegi

Ja używam tego kija do łowienia białorybu i jak to mój znajomy kiedys powiedział ,, na tym kiju po braniu ryba dalej zeruje ,, :)

Jak dla mnie kijek za takie pieniadze naprawde godny polecenia super wykończenie , ładnie trzyma rybki , waga piórkowa plus 2 wymienne szczytówki różniące sie ugieciem wiec mamy z deka wieksze pole popisu

Do kijka mam podpiętego kosmicznego mikado airspace model 2008 fd + plastik 0,12 mm a na koncu przynety max 2g

Wzdregi do 35cm , płotki i okonie do 30 cm wyjezdzaja na tym kijku az miło :)

Edytowane przez krakus

Fishmaker na pewno Ci nie przypasuje, bo to sztywna pała. Mialem 2szt w dlugosci 213cm z c.w. do 12 i do 18g. Oba patyki (jak i zapewne model do 7g) to mega szczytowe sztywne kije z delikatna koncowka (wklejka). A z tego co rozmawialismy to nie tego poszukujesz ;)

Zastanow sie na moja propozycja wklejki od Skałka ;)

ja bym polecił z kijów seryjnie produkowanych kongera equsa tango lub mikrosa,

sam mam 3 rok equsa tango 2.7 i nie myśle  na nic innego go zamieniać

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-equs-mikros-tango-p-368.html

Edytowane przez przemas107

Alex rozumiem że pijesz do propozycji bo ja nie wspominałem o żadnych wzdregach itp a pasiaczki to jedynie określenie nie mające związku z ich długością :-) patyk ma na celu łowienie Okoni w każdym rozmiarze Ale w moich okolicach najczęściej połowić można takich w granicach 15-25cm więc głównie o takich rybach myślę w ciągu sezonu trafia się kilka,kilkanaście powyżej 40cm ale taki patyk na pewno nie przeszkodzi w ich wyjęciu :-) a ciepła miękka akcja wg mnie jedynie pomoże wycholować okonia jakże często zapiętego za przysłowiową skórkę :-)

Edytowane przez tyczkasport1