Skocz do zawartości

Ekonomiczna okoniówka

tyczkasport1

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Cormoran ulf 245 3-15g

Może mi ktoś powiedzieć czy ten kijek to jest wklejanka czy pełny spinn?
Nie ukrywam że jego ugięcie wygląda cudnie i ciekawi mnie jak wypadnie ten nowy Savage Gear LRF przy nim.. SG niby powinien być sporo delikatniejszy ale póki co to wielka niewiadoma  ^_^ 
W sumie obie mnie bardzo interesują ale wydaje mi się że to są 2 różne segmenty jeśli chodzi o przynęty ale mogę się mylić?  B)

Cormoran ulf 245 3-15g

Może mi ktoś powiedzieć czy ten kijek to jest wklejanka czy pełny spinn?

Nie ukrywam że jego ugięcie wygląda cudnie i ciekawi mnie jak wypadnie ten nowy Savage Gear LRF przy nim.. SG niby powinien być sporo delikatniejszy ale póki co to wielka niewiadoma  ^_^ 

W sumie obie mnie bardzo interesują ale wydaje mi się że to są 2 różne segmenty jeśli chodzi o przynęty ale mogę się mylić?  B)

to nie jest wklejanka

• Like 1

• 2 tygodnie później...

W pewnym sensie problem się rozwiązał bo trafiła się od kolegi z forum,, rapala hm55,, i to może być to czego szukałem :-) pomimo mniejszej od zakladanej długości ;-) black rock ni jak się ma do moich poszukiwań raczej ale chyba już pisałem o tym :-)

No właśnie tak mi się wydawało że nawet nie bardzo przeczytałeś to co napisałem w twoim temacie o okumie.Nie o to chodzi że chcę Cię namawiać na kij którego nie chcesz,ale trochę sie dziwię że nie interesuje Cię sprzęt który praktycznie spełnia wszystkie Twoje wymagania.

PS:to nie wklejka.

Pozdrawiam :)

Z uwagi na to że kolega kupił wędkę pod siebie, pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
Planuję zakup okoniówki tylko za chiny nie mogę się zdecydować który kijek wybrać.

1. Konger Equs Mikros 215\5
2. Savage Gear LRF 210/7

Zdaję sobie sprawę, że SG to nowość 2014 i rozmawiając o tej wędce na sucho to jak wróżenie z fusów ale może jakimś cudem już ktoś ją ma.. ( w łodzi jest dostępna na zamówienie )

Ja na okonie mam Sängera Super Hegene 2,10m cw do 7g,wymienna pusta szczytówka. Miękka paraboliczna akcja, krótki dolnik z ruchomym uchwytem kolowrotka. Genialna, do tego zakładam starego quicka 110n i mam zestaw okoniowo-pstrągowy ;) . Za kij dałem uwaga 139PLN. Naprawdę polecam bo w tej cenie trudno coś porównywalnego. Wiele osób myśli że to muchówka kiedy wyciągam ją z pokrowca.

Edytowane przez tito

Sporo myślałem na temat swojej pierwszej okoniówki, trzeba się w końcu na coś zdecydować bo czasu już nie wiele zostało..
Priorytety mi się lekko zmieniły, mianowicie planuję łowić głównie na koguty 2-5g ,kopyta 5-6cm + 2-3g i oczywiście paproszki.. od święta boczny trok na lasce 4-6g.

I nie mogę się zdecydować który SG będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem:

SG LRF 2,10m 0,5-7g
czy
SG LRF 2,44m 2-10g

• 3 tygodnie później...

Macałem na targach w Poznaniu,krótko i na szybko długość bodajże 2,10 cw. do 7g.Na szybko-kij leciutki,mimo tego że to wklejka to ma ładne ugięcie,takie "niewklejankowe".Na jakieś dłuższe oględziny przyjdzie czas jak się pojawią w zaprzyjażnionym sklepie,na targach warunków na to nie było :)

Pod te przynety ktore podales idealnie pracuje daiwa sweepfire 210 cw.2-7g super sie laduje i jeszcze zadna rybka mi nie uciekla a lapalem nawet wzdregi po 10cm. Jest to spinning nie tam jakas wklejanka. Pieknie sie ugina cienki blank jak i dolnik (trzeba sie przyzwyczaic) mam go pod okonie, wzdregi i kropki. Polecam

• 4 tygodnie później...

Dzisiaj pooglądałem naprawdę ekonomiczne kijaszki. Ta seria może mieć przyszłość w cenie, śmiesznie niskiej, jak na to, co da się na szybko oblukać w sklepiku- http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-neo-finesse-spinning-g5-a3-p2149-k13631.html

Edytowane przez popper

Dzisiaj pooglądałem naprawdę ekonomiczne kijaszki. Ta seria może mieć przyszłość w cenie, śmiesznie niskiej, jak na to, co da się na szybko oblukać w sklepiku- http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-neo-finesse-spinning-g5-a3-p2149-k13631.html

Wygląda ciekawie ta seria.Czy te Neo Finesse to wklejka...?

Osobiście łowię Daiwą Exellerem UL, 2,40, 2-10g i nie zamieniłbym go na nic innego. Ryb nie gubi w ogóle.Nie jest to żadna wklejka czy inna proteza, bo osobiście tego typu ,, rozwiązania" mnie nie interesują, fajny szybki kijek, sporo mocy i przede wszystkim finezja w czystej postaci. Jak chcesz pisałem kiedyś test tej wędeczki to CI moge podesłać linka na PW:)