Skocz do zawartości

Switch pod strzechy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

A jakże, nawet nasz krajowy potentant chrustu szarpnął sie i wypuścił:

http://allegro.pl/wedka-jaxon-monolith-xt-switch-fly-330-5-6-nowosc-i3766566818.html

O dziwo opinie testerów (ra? 1 osobowego) bardzo pozytywne, przyznał, ze był zaskoczony jakością wędy.

Czyżby była wreszcie szansa by lekki DH zawitał na stałe w arsenały rzecznych muszkarzy?

Czy może jak to czasem bywa - seria testowa była na wypasie a seryjne kije będą badziewiaste?

Ciężko powiedzieć, mimo ze firma nie cieszy się, przynajmniej u nas, zbytnim uznaniem, kiedyś wypuściła serię bardzo przyzwoitych muchówek DH - moze będzie powtórka?

Jakby nie patrzeć, osoby poszukujące streamerowego kija na dużą rzekę, na pstrąga grubasa, wszelkie bolenie-sandacze-szczupaki-okonie plus morską troć i w rzekach i z morskiego brzegu - mają bonusową opcję do rozważenia.

Jestem ciekaw Waszych opinii, jeśli komuś w ręce wpadnie w realu.

Czy może jak to czasem bywa - seria testowa była na wypasie a seryjne kije będą badziewiaste?

Nie wspomagaj ich pomysłami :D

A z jaxon jak z jaxon - tanie serie sa zazwyczaj do D.. ale np  o xt pro mało złego slyszalem - wiec moze bedzie przebój ? :D

Fajnie, że wypuścili coś na tak niszowy DH polski rynek, nie tylko w #9/10 14'. 
Żeby tak jeszcze producent zaniechał tych oczojebnych naklejek to nawet z wyglądu kij byłby całkiem fajny, o właściwościach rzutowych się nie wypowiadam, bo w rękach nie miałem. 
Propozycja pstrągowa #5/6 otwiera nowe możliwości dla kolegów z południa Polski, pomachać takim switchem na Sanie i można się poczuć jak chłopaki z Hooke. 

Może bym sobie spróbował? Fajnie to wygląda ;)

zaczekaj Tomas, niech Kuba kupi i oceni, chociaż jak znam Kube i jego zamilowanie do chrustu to oceni dobrze  :D

ja bym mimo wszystko zanabył coś z usa  :D

bardzo mi sie podoba echo 3 switch i ma kapitalne opinie  za oceanem.

piszą że jedna jest wędka switchowa i jest to echo 3

tylko że drogi. z linką spejową i wysłką ok 500usd.

za poł tej ceny można rownież mieć switcha st croix z tubą linką i wieczystą gwarancja.

to też z tego co piszą bardzo porzadne kije. używkę można trafić poniżej 200usd

pozdrówka

Edytowane przez peresada

Po przerzuceniu troszki ;-) DH i switchów oraz przeczytaniu tysięcy stron oraz obytych rozmów odnośnie kijków głowic itd. Stanęło na tym że jakiś już czas temu stałem się posiadaczem switcha visiona 11' #7 + głowica Vision ACE Switch + tipy. Jak dla mnie zestaw naprawdę optymalny, komfort rzucania długość rzutów itd. Mam kolegę który również zapragnął mieć taki sam zestaw ale zaczął troszkę od tyłu najpierw kupił sobie głowicę skagitową 450 grain i do naparzania znad głowy  Airflo 40+ cold saltwater double hand beach line, intermedium w klasie #9-10( też nabyłem dzięki Kuba ;-) super sprawa). Ze względu, że kij nie kosztuje mało więc stwierdził go po nowym roku dopiero zakupi  bo będzie miał jakiś zastrzyk kasy. Jednak jak usłyszał o tych jaxonach zaryzykował kupił sobie #7 na mikołaja.  Dzisiaj dzwonił bo testował go przy rzutach znad głowy Airflo 40+ cold saltwater #9-10 bo do skagitu nie ma jeszcze tipów. Obiektywnie powiedział mi tak, może vision ładniej wykonany, może visona ma lepszy serwis i może prestiżowo się wygląd z visionem w ręku ;), ale różnice jaką on widzi to kwota zakupu, kija ma niesamowitą lekkość rzucania i na naprawdę bardzo duże odległości. Jego rada dla mnie sprzedaj Visona i kup sobie jaxona a pozostała kasę wydaj na prezenty dla rodziny hahaha

• Like 1

Nadal to jednak tyś przynajmniej.

Mi Któreś z Echo switchowe zupełnie nie leżało - miękki kij, nie do moim zastosowań

zgadza sie echo 3 jest drogie. nie wiem który miałeś model w lapie, ale z rego co piszą echo 3 to kij szybki. 

natomiast ja mimo wszystko zamias jaxona kupiłbym np. tego st. croix.

nie wierzę w jaxona, i nawet 100e w niego nie zainwestuje :-)

wolę 4ry black bushe w promocji :-)

nie mniej jednak życze powodzenia z tym kijem.

pozdrówka

Kuba ja tylko powieliłem to co przekazał mi znajomy, dopiero na początku lutego będę mógł się z nim spotkać i sprawdzić jak to się ma w porównaniu do visiona. Ale do dopiero w lutym więc liczę, że Ty wcześniej przetestujesz, porównasz i dasz cynk jak to się sprawuje w praktyce i do czego można porównać ;)

Kwestia wiary - nie wiary...

Dla mnie jak coś jest dobre to może być produkowane no name - jak choćby Mars Cast. 

Co do tego czy jest lepsze niż Vision - no chciałbym by było, to jeden z fajniejszych kijków jakimi rzucałem.

Kuba znasz moja opinie na temat Vision Switch, ale za 2-3 tygodnie moge zmienic zdanie. Wedka ladnie zapakowana czeka w szafie na Wigilie Bozego Narodzenia :ph34r: Przez przypadek juz nabylem do kompletu kolowrotek Loop'a :D

Mój switch visona #7  dał sobie spokojnie radę z łososiami w granicach 60-80 cm, nastocentymetrowymi muchami (powiedzmy głowacicowo - szczupakowymi) oczywiście odpowiedniej konstrukcji i z odpowiednią linką też da się tym ciepnąć po horyzont. Na nasze warunki # 8 to chyba jednak za wiele takie jest moje zdanie. W sumie swojego chciałem też wykorzystywać na duże rzeki na pstrągi jednak teraz do tych zadań zakupie switcha jaxona 5/6 i powinno być miodzio ;)

Daniel

Edytowane przez jasiekcom