Skocz do zawartości

Switch pod strzechy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Switch to nie jest  klasyczna dwuręczna(scandi,spey :slow -mid -fast) .

Jaxon'a Monolith proto #8 i #9/10 jaxona machałem i nie mają powalającej mocy w dolniku,

Z-axis są dość twarde w dolniku co pozwala na dość forsowny hol/rzuty.

Na podstawie doświadczeń Roberta(rzuty z dołu JaMoSw#5/6 linka skagit 20'/280granów) myślę ,że sh sage z-ax #6 będzie mocniejsza poleci z 350 ...

zawsze można spróbować, linki pewnie znajdę  :huh:

Edytowane przez darko

Na podstawie doświadczeń Roberta(rzuty z dołu JaMoSw#5/6 linka skagit 20'/280granów) myślę ,że sh sage z-ax #6 będzie mocniejsza poleci z 350 ...

zawsze można spróbować, linki pewnie znajdę  :huh:

350 to trochę sporo chyba mimo mocarności z-axisów?

Pytanie switchowego laika - szczupa, łódka i switch - czy to ma wogóle sens?

Nie

Nie mam/miałem żadnego Z-axisa więc nie mam punktu odniesienia ale do normalnej #6 głowica około 200 grainów a switch #5/6 powinien ~300 grainom skagitowej głowicy dać radę (+/- 10 %)

Sam wiesz jakich linek używasz do #6, więc masz porównanie, oczywiście łatwość rzutu skagitem czy nawet scandi na odległość większą niż kijem jednoręczym to inna sprawa, tak samo wielkość przynęt.

Co do mocy "w dolniku", być może darko ma rację. Z jednej strony moc rośnie proporcjonalnie z długością (bardzo upraszczając) ale z dugiej strony, może nie najlepszy przykład ale nikt nie dziwi się spiningami o tej samej mocy i całkowicie różnym CW.

Dla mnie ten Jaxon raczej będzie mocniejszy, choć pewnie nie wystarczająco mocny na sandacze czy głowacice. Z powodu wielkości przynęt jak i petencjanej ryby ze wskazaniem na głowę. Oczywiście 40 czy 50 weźmiesz na klatę ale chyba nie o takich główkach myślimy.

Na kołowrotek #6 raczej nie wejdzie Ci cały zestaw, głowica, running line i choć trochę podkładu żeby mieć jako takie bezpieczeństwo holu.

... kiedyś to wszystko ogarnę.. ;))

jest na forum fly fisher łowiący z kajaka lub ktoś kto próbował? chciałbym w przyszłym sezonie potrenować na Pilicy (mam najłatwiejszy dojazd) w okolicach Białobrzegów.

z kajaka DH się sprawdzi?? mam nadzieję, że nie uraziłem nikogo swoją ignorancją tematu, ale nigdy nie rzucałem DH nie wspominając o łowieniu..

jeden punkt na 2014 rok już jest  - kajak i na początek SH, a jak się uda to potrenuję DH. wszelkie sugestie mile widziane.

jest na forum fly fisher łowiący z kajaka

Jest ;)

z kajaka DH się sprawdzi?... wszelkie sugestie mile widziane.

Nie, nie ma to moim zdaniem sensu.  DH wymaga, przynajmniej ja inaczej nie potrafię - pracy ciałem. Dobry kij SH #8 lub #9 i jesteś w domu.

http://jerkbait.pl/blog/4/entry-136-tfo-ticrx-8-czyli-kij-do-ci%C4%99%C5%BCkiej-muchy-dla-ka%C5%BCdego/

• Like 1

Kajak a... kajak, są istotne różnice, tak jak Pilica i ... morze ;) poczytałem, dzięki za podpowiedzi.

właściwie wszystko mam do rozpoczęcia przygody z muchą z kajaka - ten na początek wypożyczę )

lubię wędkarstwo w każdej formie, ale jestem też wygodny, dlatego szukam komfortu łowienia muchówką bez zaczepów za plecami i dostępnością miejsc oraz dużą mobilnością, która powinna przynieść większe efekty.

chciałbym na Wiśle, Narwi połowić (potencjał wędkarski), ale mam obawy gdyż brak mi doświadczenia, stąd Pilica, jako rzeka do nauki.

no i cały plan....

sprawdzę oczywiście, bo wszystko jest możliwe. ciekawe czym ustawodawca kierował się zabraniając łowić z lodzi żaglowej?

z regulaminu amatorskiego połowu ryb nic takiego nie wynika. a jeśli kajak uznany jest za "napędzany siłą ludzkich mięśni" to można z niego trolingować, tak samo jak z żaglówki (V; 3.1), pod warunkiem że środki te są właściwie oznaczone i zarejestrowane (IV;3.4, h), więc idąc tym tropem można łowić z kajaka. co nie jest zabronione...

na wszelki wypadek dopytam co i jak z tym kajakiem.

odbiegliśmy znacząco od tematu postu. nie zaśmiecajmy, żeby łowiący DH nie musieli tego czytać a skupili się na swojej kochanej metodzie :)

natomiast temat dot. połowu z kajaka można umieścić w bardziej odpowiednim miejscu lub jako oddzielny wątek jeśli admin uzna go za godny propagowania lub po prostu ciekawy.

• 2 tygodnie później...