darko Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Kuba jak go dostaniesz to smigaj szybko zrobic crash test na pollockach i wszystko bedzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Kuba jak go dostaniesz to smigaj szybko zrobic crash test na pollockach i wszystko bedzie jasne.Moze byc trudno - dzisiaj uderzył drugi mocny sztorm w ciągu tygodnia... Wiatr równo sztywno 80, w porywach ponad stówke zdrowo... Na cieżko do auta wyjść było..Obawiam sie ze ryby mogło to skutecznie odgonić od brzegów.Ale - na burdello pojadę, tęczaki nie mają gdzie uciekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Ja to słabo fotogeniczny jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Może po crashteście jaxona będziesz wyglądał lepiej. Nie przekreślaj swoich szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1741 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Potrzebuję porady w dopasowaniu linek do Jaxona Monolith Switch 11,6" #7. Teren pracy Pilica, Wkra, Wisła, Bzura, jako baza do nauki DH/switch. Ryby? Jakie pływają w tych wodach Bardziej zależy mi na zgraniu zestawu, ćwiczeniu i opanowaniu rzutów.To jest mój pierwszy switch i chcę zabawą zacząć delikatnie, kleniowo-jaziowo, skupiając się na opanowaniu technik, więc wydaje się że linki zintegrowane będą lepszym rozwiązaniem niż zestawy running + głowice, ale to moja opinia nie potwierdzona w ogóle praktyką. A może trzeba minimum dwa zestawy, do rzutów z dołu i z góry?Na razie jest więcej pytań niż odpowiedzi, ale początki jak wiadomo do łatwych nie należą. Liczę na Wasze doświadczenie, wsparcie i sugestie.Nie ma to jak praktyka, więc jak się znajdą chętni na wspólne wypady i treningi to bardzo chętnie. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1741 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 zupełnie niedawno napisałem, że kiedyś ogarnę ten temat (switch/DH) i ten czas właśnie nadszedł. długa droga przede mną.jeden ze sklepów w UK (www.fishingmegastore.com) oferuje na wyprzedaży np. takie głowice Airflo Salmon Turbo Heads po 15 funtów. Znacie ten produkt, i czy warty jest zainteresowania pod kątem powyższego postu czyli zastosowania do switch-a J.M #7? Może znajdziecie tam coś bardziej odpowiedniego do ww wędki, a może coś dla siebie..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1741 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 zatem żeby ułatwić sobie naukę zacznę od tych krótszych, technicznie łatwiejszych. sporo jest propozycji na rynku w granicach 20-22ft (SA, Rio, Airflo), włącznie z nowościami na 2014 RIO np. Skagit Max Short czy Rio Switch Chucker z tym, że ta druga to jest linka zintegrowana z nieco dłuższą głowicą 25ft.różnorodność głowic jest ogromna i bez wsparcia a przede wszystkim praktyki trudno będzie podjąć decyzjęzacznijmy zatem od wyboru - mam nadzieję - nieco mniej skomplikowanego, czyli runningu. znalazłem na www.taimen.com coś takiego jak Airflo Miracle Braid Floating Running Line 20lb za 50 PLN, brać czy omijać? pozostałe runningi nawet tego samego producenta ok.2x droższe - być może nie bez przyczyny..?i jeszcze jak dla mnie ciekawostka, running Dragon Tail z oferty SA czyli pogrubiany przy łączeniu z głowicą. to chyba dla zaawansowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Macałem dzisiaj jaxona 9/10. Kolor blanku ładny , rękojeść piękna. Lakier na omotkach z mega bąblami, pęcherzami właściwie. Blank jak dla mnie .... bałbym się linką 40+ w klasie 9 machnąć znad głowy. Krowi ogon i lekki do tego. Wyciągnięcie dużej troci z wartkiej rzeki może być problematyczne. Czas pokaże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jakiego miałeś tego Jaxona? DH 9/10, czy Switcha. Bo Switch 5/6 na pewno nie jest krowim ogonem i linka 40+ CSW #9 jest dla niego znad głowy za lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Panowie, czy dobierajac kolowrotek do kijka switch i glowic typu skagit lepiej wybrac mlynek klase wiekszy z uwagi na np grubosc glowic czy mozna dobierac dokladnie w klasie wedki. Zalezy mi zeby weszla glowica, running i sporo podkladu tak zeby sie to wszystko bez problemu ukladalo. Biore pod uwage daiwe lochmor sla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Czy są jakieś Jaxony Monolith dh? To była klasa 9/10 obok stała dh jaxona ale poprzednia seria xt pro. Mój whisker 11,3 6/8 wydaje się mocniejszy. Mimo że to też kluska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Panowie, czy dobierajac kolowrotek do kijka switch i glowic typu skagit lepiej wybrac mlynek klase wiekszy z uwagi na np grubosc glowic czy mozna dobierac dokladnie w klasie wedki. Zalezy mi zeby weszla glowica, running i sporo podkladu tak zeby sie to wszystko bez problemu ukladalo. Biore pod uwage daiwe lochmor sla.Najlepiej wybrać młynek który dobrze wyważa wędkę.Do wędek do #7 zwykle "styknąl" kołowrotek #7-9, byle spory.Co do podkładu - nie szalałbym z pojemnością. 100m moim zdaniem w pełni wystarczy na każdą rybą jaką z tym switchem możesz spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 100m 30lb plecionki - tufline czy power pro30m runningu10m glowica + tipy3m przyponuNie wiem jaka ryba w "naszych" realiach była by w stanie wydrzeć to z kołowrotka ze sprawnym hamulcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ja osobiscie daje co najmniej 150m podladu, a jak da rade to i 200m. Na mniejszych kolowrotkach wole np dac 150m 20lb podkladu niz 100m 30lb. Mowie to o sprzecie przygotowanym pod lososiowate. Wbrew pozorom wcale nie jest latwo zerwac 20lb linke. Predzej pojdzie przypon albo hak sie odegnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Powiedzcie - jakakolwiek ryba łosiowata w europie wybrała was kiedys ze 100m podkładu? ? ? Czytałem kilku "klasyków" i np Lefty Kreh mówi, ze na największe bonefishe max 150m, na tarpony max 200m. O co kaman? Wydaje się mi ze każda z tych ryb wszystko naprzeciwko czego staniemy w europie "wciąga nosem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 100 napewno nie sle jesli chodzi o zapas linki to chybs nikt nie lubi byc "na styk", bo rownie dobrze zamiast nawijac 135m plecionki mozna by 80 bo przeciez wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wracajac do mojego pytania - czyli do switcha 8 zakladajac ze uzycie glowic skagit lepiej bedzie wziac mlynek 9-10 niz 7-8, tak zby latwo sie wszystko zmiescilo "bez upuchania" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi