Skocz do zawartości

Switch pod strzechy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

a ja dzisiaj miałem okazję porzucać  jaxonowskim switchem w klasie 5/6 powiem tylko tyle warto  ;)  nie wiem dokładnie z jaką głowica to latało ale naprawdę rzuty super fajny kijek i na pewno sobie sprawię.

Kuba, w tym roku kingi wielokrotnie wybieraly mi po kilkadziesiat metrow podkladu, dwa razy poszlo ponad 100m, bo nie moglem juz dalej isc za ryba. U taty bylo podobnie. Ale to bylo na Alasce... W Europie mysle, ze jest realna szansa na duzego lososia w Skandynawii (na duzej rzece ryba ma sie gdzie bujac) i na Kola. Nigdy nie bylem u Ruskich, ale z tego co slyszalem od znajomych i wyczytalem w necie odjazdy po +100m sa na porzadku dziennym w okresie ciagu jesiennych lososi na Ponoi i nie tylko (takie nasze springery), a pisal o tym chocby Tarquin Millington-Drake na swoim blogu http://blog.millingtondrake.com/ (warto poogladac fotki i poczytac). W UK szansa mniejsza, ale w tym roku kolega z klubu cienko piszczal na dolnym Dee jak mu setka podkladu sie konczyla. To wszystko zalezy od lowiska, czy mozesz biec za ryba czy nie.

W Polsce charakterystyka rzek nie pozwala puscic rybe za zakret, bo zaraz krzaczory i albo zatrzymasz na chama albo masz po zabawie, ale czulbym sie jak ostatni frajer gdybym stracil rybe zycia przez to, ze pozalowalem dodatkowych 50m podkladu.

W takim wypadku - to i na Dunajcu bym uważal. Zapinamy pstrąga, a on - najpierw zmienia się w troć, czemu nie ;), później, rośnie do 13 kilo, smoltyzuje i ... spływa do morza. Potrzebujemy przynajmniej kilkaset kilometrów backingu plus do tego min 200m na morze ;) :D :D :D

No przykopciło i mi, nabyłem 3,5m #8 monolita z spod strzechy :) na razie póki co jeśli chodzi o wykonanie to jestem mega mega zaskoczony. Docelowe przeznaczenie to bolusie na mojej Wisełce i jakieś szczupaczki na płytszych "bajorach" Ale jeszcze dużo nauki i nerwów przede mną :)

Pozdro

No przykopciło i mi, nabyłem 3,5m #8 monolita z spod strzechy :) na razie póki co jeśli chodzi o wykonanie to jestem mega mega zaskoczony. Docelowe przeznaczenie to bolusie na mojej Wisełce i jakieś szczupaczki na płytszych "bajorach" Ale jeszcze dużo nauki i nerwów przede mną :)

Pozdro

Świetnie!

Wielka prośba - jakbyś mogł sie dzielić wrażeniami z sezonu z muchą.

Czasem foto + krótki tekst, dużo to nie zajmuje, a jest 2 kierunkowy przepływ informacji.

Drogą kupna nabyłem Monolith-a #7. Pierwszy dwuręczny kijek, więc w temacie DH jestem zielony jak trawa na wiosnę, ale również dołączę się i opiszę swoje pierwsze doświadczenia i wrażenia, więc oczekujcie relacji...

Tymczasem życzę spełnienia wędkarskich - ale nie tylko - marzeń w Nowym 2014 Roku.

Panowie, troszkę przeglądałem ofertę młynków do switcha #8 i mam dylemat, zeby wybrać odpowiedni. Doradzcie coś dostępnego na rynku, co zmieści 100m mocnego podkładu (30lb), running i głowice skagit bez wiekszego problemu i upychania, co dodatkowo nie zmasakruje budżetu i będzie w miarę lekkie :)

Panowie, troszkę przeglądałem ofertę młynków do switcha #8 i mam dylemat, zeby wybrać odpowiedni. Doradzcie coś dostępnego na rynku, co zmieści 100m mocnego podkładu (30lb), running i głowice skagit bez wiekszego problemu i upychania, co dodatkowo nie zmasakruje budżetu i będzie w miarę lekkie :)

http://www.johnnorris.co.uk/shop/ty_234-fishing-tackle/6885-loop-evotec-g4-reels-and-spools-8624.html

pozdrawiam 

Link który zapodał @Bujo Michał pozwala kupić młynek za 55-60% tego co w Polsce, sklep: http://www.johnnorris.co.uk/shop/ty_1047-*super-sale/6885-loop-evotec-g4-reels-and-spools-8624.html. W tej cenie, jakości wykonania trudno o rozsądniejszy zakup. Proponuję Evotec G4 7-9 za jedyne 800,00 + przesyłka. Dla porównania: http://harius.com.pl/Kolowrotek-Loop-Evotec-G4-7-9-Black(3,,2490).aspx. Miałem ten model w srebrnym wykonaniu. Pięknie wykonany, mocny w bryle - pancerny, perfekcyjny hamulec, wszystkie elementy alu-stal nierdzewna obrobione w CMC. Dodatkowe fotki znajdziesz tutaj: http://www.andrzejstanek.pl/post/43. Z podanego źródła nabyłem (dzięki uprzejmości Maciek K.) model 5-8 i czekam wraz z Kolegą z forum na jeszcze jeden, tym razem #3-5. Uznaję to za wyjątkową okazję. Pozdrawiam.

PS

Kolega był szybszy... ;)

88lc.jpg