Baart Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Jeszcze na chwilę powracając do JMS #7. Wczoraj testowałem kij z Airflo Comact Skagit 420gr. Rzuty wykonywane były płynnie, delikatnie, zasięg zadowalający. Wszystko super gdyby nie fakt, że czułem jak kij mi trzeszczy nawet przy układaniu linki pod nogami podczas snap-t Stosowałem pleciony running Airflo Miracle i zastanawiam się czy po prostu on nie stwarzał tego wrażenia że kij trzeszczy poprzez tarcie o przelotki. Inne opcje to za ?ciężka głowica? lub wada wykonania w JMS. Coż... dowiem się jak się złamie Oczywiście dodam, że w sprzęcie DH jestem zielony. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Baart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Jak dla mnie to powinieneś mieć głowicę w przedziale 24-26 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 lub wada wykonania w JMS. Coż... dowiem się jak się złamie Myślę że poruszyłeś ważną kwestię, czyli kontrola jakości, lub jej brak u producenta. Wcześniej miałem podobne doświadczenia z Jaxonem - wyszło kilka udanych serii, ale nawet w nich trafiały się kije źle spasowane, xle wykonane, trzaskające przy pierwszym rzucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ja często spotykam klikające daiwy. I to te podobno szkockie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Jak dla mnie to powinieneś mieć głowicę w przedziale 24-26 gram.Czyżby 1 gram za dużo sprawiało aż taką różnicę? Myślę że poruszyłeś ważną kwestię, czyli kontrola jakości, lub jej brak u producenta. Wcześniej miałem podobne doświadczenia z Jaxonem - wyszło kilka udanych serii, ale nawet w nich trafiały się kije źle spasowane, xle wykonane, trzaskające przy pierwszym rzucie.Wydaje mi się że w przypadku JMS pominięto takie coś jak kontrola jakości Świadczy o tym chociażby brak info o tych kijach na oficjalnej stronie firmy oraz błędnie podana gramatura głowic do poszczególnych klas w jednym ze sklepów. Niedługo będę miał inny runinng więc jak sytuacja będzie się powtarzać to wystarczy czekać aż JMS pokaże swoje "bogate" wnętrze Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Baart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 E, narzekasz. 5 krzywych przelotek na 11 to ciągle mniej niż połowa :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 E, narzekasz. No co Ty Ale i tak szacun dla Dżeksona, że odważył się wypuścić przystępne cenowo lekkie DH. W sumie dzięki temu mogłem się dowiedzieć jak zajebiste i wygodne jest łowienie DH. Stwierdzam to po jednym wypadzie ze słiczem, którego uzbroiłem zwykłą linką WF9F. Może speye wyglądały bardziej jak agresywne rolki to i tak przyjemność z łowienia, kontrola spływu muchy i wygoda - po prostu bajka. Wcześniej nie byłem fanem uganiania się za trocią, ponieważ jednoręczny kij 9' skutecznie odbierał przyjemność z łowienia... teraz to się zmieni W sumie to podziękowania dla Jaxona za motywację do rozpoczęcia ciułania na prawdziwego switcha #7 Jednak zawsze była gdzieś ta bariera cenowa na rynku DH... tym bardziej, że jeszcze nasuwało się pytanie czy podejdzie nowa technika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Czyżby 1 gram za dużo sprawiało aż taką różnicę? Sam siebie zacytuję... Pierwsze docięcie do 27 gram - źle. Następne 26, dalej kiepsko. Dopiero 25 gram było w miarę ok. Zaryzykowałem do 24 i wydaje się być optymalne. Wychodziłem z głowicy: Guideline Triple D 602 grains. To samo docięcie w Vision ACE Float 400 Grain. Jako ciekawostka głowice przy zakupie miała dopisane odręcznie 28,2 gram. Albo jakaś nie tego lub podmieniona w pudłach - tylko gdybam. Rzuty głównie z nad głowy Vision - duże muchy, Guideline jak Bozia da. Ta ostatnia uciągnie jedynie średnie streamer-y, ładna nie wymuszona prezentacja przy typowych trociowych, dużych mokrych o małych nie wspomnę. Twoja głowica ma obecnie: 420 Grain [gr] = 27,2155422 Gram [g]Różnica 1-2 gram była u mnie zdecydowanie odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 No co Ty Ale i tak szacun dla Dżeksona, że odważył się wypuścić przystępne cenowo lekkie DH. W sumie dzięki temu mogłem się dowiedzieć jak zajebiste i wygodne jest łowienie DH. Stwierdzam to po jednym wypadzie ze słiczem, którego uzbroiłem zwykłą linką WF9F. Może speye wyglądały bardziej jak agresywne rolki to i tak przyjemność z łowienia, kontrola spływu muchy i wygoda - po prostu bajka. Wcześniej nie byłem fanem uganiania się za trocią, ponieważ jednoręczny kij 9' skutecznie odbierał przyjemność z łowienia... teraz to się zmieni <br />W sumie to podziękowania dla Jaxona za motywację do rozpoczęcia ciułania na prawdziwego switcha #7 Jednak zawsze była gdzieś ta barier,a cenowa na rynku DH... tym bardziej, że jeszcze nasuwało się pytanie czy podejdzie nowa technika <br /><br />Moim zdaniem do skagita nie potrzeba kija DH. Od zeszłego roku lowie na mojej rzece pstrągi z nimfa, jednoręczna 5tka głowica ambushem i pstragowymi tipami airflo.<br />Underhandem łowi się znakomicie.<br />Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ja do Whiskera dorobiłem dopałke do rzutów dh. Szczęśliwie jest zdejmowana bo okazało się że jednorącz z pociągnięciem linki drugą ręką lara to sporo dalej niż na dwie ręce. Myślę że ten jaxon 5/6 też może mieć podobne właściwości. Jest bardzo lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Po prostu używam snap t albo single spey jedna ręką. Dla mnie to jednoznaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Właśnie ze względu na brak miejsca za plecami zdecydowałem się ma taki myk. Popełniłem nawet kij specjalnie do takiego łowienia. Sage. 99. Łowi się naprawdę przyjemnie. Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam, W ciezkich warunkach, gdzie nie mozna odrzucic linki za siebie wymyslono bardzo dawno temu technike, ktora dalej sie sprawdza. To roll cast Najlepiej jak wedka sie latwo laduje i linka ma odpowiedni profil, DT najlepszy ale taka Rio Lt Trout WF tez swietnie sie do tego nadaje. @darko- sorki ale z Twojego ostatniego postu nic nie zrozumialem, do wedki #5 cos ze skadzita #11? Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dzisiaj miałem okazję spędzić dość miłe prawie 2h z tym kijem.Do wędki #5/6 dołożony 40+ CSW #8 intermediate, czyli trochę przeciążona linka. Lekki wiatr w twarz i z prawej, więc rzucanie musiało być dość czujne, ale była to czysta przyjemność. Rolka, za siebie, do przodu i 20 parę metrów fru w zasadzie bez jakiegokolwiek wysiłku. To jest dla mnie jeden z największych plusy wędek switch w takich zastosowaniach - tam gdzie dość energicznie trzeba by machnąć wędką SH tutaj wystarczy delikatny ruch i w zasadzie bez jakiegokolwiek problemu osiągamy odległości pozwalające na komfortowe łowienie.Co do dyskusji o "mocy wędki". Ciągle czeka na pierwszą rybę, dzisiaj warunki (przejrzystość wody max 10cm) nie dawały większych nadziei na jakikolwiek sukces. Kilka zaczepów było, jakieś gloniszcze jak moja noga w nurcie... Kij ma zapas mocy pozwalający na używanie w miejscach gdzie łowię.Kij rzuca bardzo przyjemnie, coś czuję ze Redington niedługo wyruszy w świat :D Ja do Whiskera dorobiłem dopałke do rzutów dh. Szczęśliwie jest zdejmowana bo okazało się że jednorącz z pociągnięciem linki drugą ręką lara to sporo dalej niż na dwie ręce. Myślę że ten jaxon 5/6 też może mieć podobne właściwości. Jest bardzo lekki.Pisząc zupełnie grzecznie - na początku używania wędek DH też tak miałem, wydawało się mi że rzucając jednorącz fruwa lepiej i dalej. Kwestia wyczucia i jakby przełamania się mentalnie, ile można w DH wędkę "sponiewierać". Zobacz kiedyś jak śmigają underhandem, ile tam energii nabiera linka. Czasem tak mam, że kija nie doładuję i fruwa tak sobie, dopiero jak się trochę żwawiej rozruszam zaczyna latać w oczekiwany sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam, W ciezkich warunkach, gdzie nie mozna odrzucic linki za siebie wymyslono bardzo dawno temu technike, ktora dalej sie sprawdza. To roll cast Najlepiej jak wedka sie latwo laduje i linka ma odpowiedni profil, DT najlepszy ale taka Rio Lt Trout WF tez swietnie sie do tego nadaje. @darko- sorki ale z Twojego ostatniego postu nic nie zrozumialem, do wedki #5 cos ze skadzita #11? Bujo pewne rzeczy sa oczywiste i nie trzeba o nich pisać. mam ty na mysli rolkę i DT. ja chciałem natomiast pójść krok dalej. dlatego kupiłem sobie tego wulffa.podoba mi się łatwość rzutów jak i wymienne tipy i w ogóle lubię głowice.w us. z tego co czytałem robi się z tego bardzo popularna metoda przy łowieniu pstrągów.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 nie, ambusha TT5F pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 tak#11 ,ale sam cheater 5'=1,5 mtr jako belly!! do wyboru wagowo lżejszy #9 i cięższy #11 dopinając versitipa 10' fragment koniczny do rolki/s.spey'a w sumie 4,5 mtr głowicy tylko...działa prawie jak spinning w ciasnocie. mam także dość duży wybór tipów 1 i 2 od trzystopniowego spey windcuttera(oraz belly zintegrowane z runningiem tylko przy pętli cylindryczne 330/21'-9/10/11 i 290/25'-8/9/10 coś jak rio skagit line w wersji super light) całkiem ciekawe linki da się z tego konstruować i adaptować do SH z użyciem rzutu z dołu-preferuje,lub góry tylko waga inna oczywiście. Ok, poddaje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 pewne rzeczy sa oczywiste i nie trzeba o nich pisać. mam ty na mysli rolkę i DT. ja chciałem natomiast pójść krok dalej. dlatego kupiłem sobie tego wulffa.podoba mi się łatwość rzutów jak i wymienne tipy i w ogóle lubię głowice.w us. z tego co czytałem robi się z tego bardzo popularna metoda przy łowieniu pstrągów.pozdrówka Krzysiek, Ja lowie zylka i nie mam zadnych problemow :) Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 no chyba ze żyłą :-)to już wyższa szkoła jazdy.nie dla mnie. ja dopiero z muchą zaczynam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 no chyba ze żyłą :-)to już wyższa szkoła jazdy.nie dla mnie. ja dopiero z muchą zaczynam... Wpadne kiedys do Ire bo juz zaczynam tesknic to pokaze co i jak :) Przy wystarczajaco dlugiej zylce i glowce 5-6 gram to dopiero poleci :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi