Skocz do zawartości

Switch pod strzechy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Za Airflo:

• T-7: 7 grains per foot, sink rate approximately 7ips (inches per second)
  • T-10: 10 grains per foot, sink rate approx. 8ips
  • T-14: 14 grains per foot, sink rate approx. 9ips
  • T-18: 18 grains per foot, sink rate approx. 10ips

gdzie np. Type 6 sink (6 - 7ips)

Tak sobie dzisiaj pisaliśmy z Kubą i zostałem zapytany czy udało mi przetestować jaxonowskiego switcha a jeśli tak to jakie są moje odczucia.  Odpowiedziałem szczerze, że tak ale z racji natłok spraw nie mam czasu aby siąść do klawiszy i ubrać to wszystko w słowa a druga sprawa  po prostu się drugie boję się   :D  że to co opiszę ni jak będzie się miało z teoriami speca forumowego od wszystkiego związnego z DH, kotwicam, z nad głowy, snackami i głowicami co go grama zwarzonymi (sorki ale nie mogłem się powstrzymać   :D  :D  :D  .  Trochę Kubie popisałem co i jak jednak później spostrzegłem, że jak te nasze zapiski troszkę się edytuje tu przeklei tam coś dopisze to już gotowe podsumowanie.

Tak wiec zaczynam.

Jakiś czas temu spotkałem się z kolega który zakupił switcha jaxona #7 porównywaliśmy go bezpośrednio do mojego switcha visona równiez  # 7.

Co do moich odczuć prywatnych to oczywiście jeśli chodzi o tego typu sprawy jak wykończenie, detale itd oczywiście można by jaxonowi zarzucić wiele małych niedociągnięć.  Vision oczywiście w tej kategorii to jest wizualności i jakości z duża przewagą na pierwszym miejscu (choć to mogą być odczucia i preferencję osobiste). Przy czym za visiona trzeba zapłacić prawie 6 razy więcej a i tak firmie trafią się wpadki przypomnę sprawę z switchem visonowskim którego miał Kuba :D .  Druga sprawa ja wielkim estetom nie jestem dla mnie najważniejsze aby sprzęt był funkcjonalny i nie wyrywał mi ostatnich oszczędności z sejfu. Mankamentem mogą być powiedzmy umownie klasy kijów które mogą szczególnie dla początkujących trochę mylne jeśli wezmą sobie jakieś tam tabelki i przełożą bezpośrednio że do switcha w kasie 7 maja być takie i takie wagi głowic lub klasy linek. Śmiem twierdzić że te co się połamały to po prostu źle  miały dobrane głowice ale nie wiem może się mylę.

Biorąc te dwa kije do ręki mam wrażenie że jaxon jakby bardziej delikatniejszy ( bardziej kluskowaty ) . Co może być prawda bo przy holach  teczaków do 45 cm zdecydowanej powiedzmy głębiej pracował przez co i mniej spadów z niego było. Switch jaxona  #  7  & switch visiona # 7 użyliśmy jednych linek i głowic tu i tu. Do rzutów znad głowy airflo cold saltwater double hand beach line intermedia  #9/10 do rzucania powiedzmy technikami DH używaliśmy głowicy visionowskiej ACE Switch 26 g  http://hurch.pl/ace-switch-tip-p625.html.

Przy rzutach z nad głowy z linka airflo cold saltwater double hand beach line intermedia  #9/10 dwa kije pracowały bardzo dobrze i strimery w granicach 7 cm naprawdę leciały po horyzont jednak jaxonem rzucał się tak standartowo o około 4 m bliżej miałem odczucie ze ta linka jest trochę (minimalnie) przyciężka do tego kijka.

Przy rzutach DH również jaxonem trochę bliżej się rzucało głowica 26 gram miałem wrażenie że dość mocno spowolniła kijek i kij trochę jest przygaszony nie oddaje swojej maxymalnej mocy przy rzutach . Do rzytów Dh stosowlismy tipy które śa w komplecie z głowicą jaki tipy samodzilne t14 najgróbiej.

Reasumując Jaxon w porównaniu do Visona bardziej delikatny jakby  0,5 / 1 klasy w dół od sygnowanego 7. Ogólnie linki w tej gramaturze która my stosowaliśmy wydaja mi się minimalni przyciężkie do tego zestawienia. Podczas rzutów odczuwałem  dyskomfort przy rzucaniu w porównaniu do swojego visiona ale obiektywnie powiem że ten dyskomfort  polegał na tym  że vison to wybitny kij jeśli chodzi o warunki rzutowe :)

Na zakończenie powiem że są to nie tylko moje uwagi ale podobne spostrzeżenia miał kolega z tym że on powiedział na koniec, że jaxonem rzuca się dobrze to jest normalnie a vison rzuca prawie sam.

A nadmienię że kolega śmigał już nim sporo i nie zauważyłem żadnego wytarcia przelotek.

• Like 4

W końcu ktoś porównał JMS #7 do innego, bardziej topowego switcha w tej samej klasie. Po części potwierdzają się moje odczucia co do ciężaru stosowanych głowic. Wychodzi na to, że JMSy mają zawyżoną gramaturę w opisie?

A nadmienię że kolega śmigał już nim sporo i nie zauważyłem żadnego wytarcia przelotek.

Jakiego runinngu używał kolega? Nadal uważam że to plećka Airflo zjechała mi szczytową przelotkę... to ustrojstwo jest strasznie chropowate. Po wymianie na airflo ridge nie zauważyłem żeby przelotka jeszcze bardziej dostała po dupie.

W końcu ktoś porównał JMS #7 do innego, bardziej topowego switcha w tej samej klasie. Po części potwierdzają się moje odczucia co do ciężaru stosowanych głowic. Wychodzi na to, że JMSy mają zawyżoną gramaturę w opisie?

Jakiego runinngu używał kolega? Nadal uważam że to plećka Airflo zjechała mi szczytową przelotkę... to ustrojstwo jest strasznie chropowate. Po wymianie na airflo ridge nie zauważyłem żeby przelotka jeszcze bardziej dostała po dupie.

Kolega nie używał runingu bo jeszcze nie ma głowic  :D  do testu wykorzystaliśmy moje głowice wiec to się nie liczy  ;) ( nie chciał kupować przed przetestowniem ) na co dzień kolega łowił do tej pory linka airflo cold saltwater double hand beach line intermedia  #9/10.

Mnie zastanawia inna sprawa czy istniej rozrzut jakościowy  czy kije jednakową budowę to znaczy czy wszystkie blanki maja taka sama zbieżność  taka sam grubości  itd w obrębie powiedzmy tej samej partii kijków.  Bo to co pisałem ma sens ale przy zachowaniu powtarzalności wyrobu.

Nie wnikam, melduje tylko ze jestem czytam i zdania nie zmieniam ;-)<br />Pozdrowka <br />

Napisz raczej - czytam, ale na odległość wiem lepiej, mam swoje uprzedzenia i ich nie zmieniam...

Będzie bliżej prawdy, bo wybacz, ale zdania to nie masz podstaw mieć póki co ;)

A co do zmiany zdania, to przypominam, ze nie dalej jak 2 lata temu twierdziłeś na początku sezonu łososiowego, że switch jaki taki jest wędką z dupy.

Podobnie, bez próby używania takich wędek osądziłeś, że są od czapy nie znajdą zastosowania i mam się nauczyć rzucać, a nie jakieś dziwy wymyślać ;) .

Pod koniec sezonu łososiowego wywijałeś już switchem ;) 

Trochę wcześniej podobnie było z muchą, mieliśmy dyskusje na ten temat ;)

Spoko, ze snobizmu się wyrasta z czasem, brak sieki zdecydowanie przyspiesza ten proces :) Nagle okazuje się, że półtora tysia to całkiem sporo, jesli trzeba to an kolejną wędkę wysupłać.

Mi też się kiedyś wydawało, że bez megabassa z DC nic się nie da. Da się, szczególnie jak nie ma się innej opcji ;) a alternatywą jest leszczyna :D

• Like 1

Kuba, sorki nie przypominam sobie abym coś takiego mówił na temat switcha. Mamy obaj trochę inne podejście tematu bo znad głowy wole i tak kij jednoręczny. Dla mnie switcha to taki baby DH i tylko tak nim lowie. Temat muchy to zupełnie inna sprawa. U mnie się inaczej czasem nie da, wiec musiałem mucha i z czasem polubiłem.<br />Ot tyle. Poza tym wypraszam sobie nazywanie mnie snobem bo nim nie jestem. Ze mam inne zdanie niż guru internetowego flyfishingu Kuba Standera? Mam takie prawo i nie zamierzam być bezmyslym klakierem bo takich partnerów w dyskusji chyba preferujesz. Zostawiam zatem ten temat.<br />Pozdrowka

Ja niestety pamiętam to dość dobrze, rozmawialiśmy o tym 2 razy, przy okazji gadki o zmianie rękojeści w Redingtonie.

Nie do końca też rozumiem o co foch.

Ze mam inne zdanie niż guru internetowego flyfishingu Kuba Standera? Mam takie prawo i nie zamierzam być bezmyslym klakierem bo takich partnerów w dyskusji chyba preferujesz. 

Uważam że znowu nieładnie usiłujesz kopać poniżej pasa. Naprawdę niefajne zagranie, a niby jesteśmy takimi wielkimi przyjaciółmi... O co kaman?

Nie mam nic przeciwko osobom które mają swoje zdanie, ale irytuje mnie mocno bazowanie na wymysłach i uprzedzeniach, na zasadzie "bo wiem lepiej". Naprawdę, gdybyś miał kij w ręce, chwilę nim połowił i był w stanie uzasadnić co ci w nim nie pasuje, i dlaczego zapłacenie za niego 75euro, czyli +- tyle co za linkę, jest niesłychanym przepłaceniem - można wtedy dyskutować. Nie porównywał go z Winstonem czy Sagem, który okazyjnie, w używce kosztuje 5x tyle, a porównał te kilka rzeczy które oferuje z jego ceną.

Przecież rozmawiamy o czymś z czym nie miałeś w realu kontaktu a sypiesz dość zjadliwymi komentarzami i oskarżeniami. Uważasz, ze mój opis nie jest obiektywny, ale obiektywne jest Twoje zdanie na temat czegoś z czym nie miałeś kontaktu w realu?

Kuba, jak pisałem wcześniej nie będę już w tym wątku udzielał. Dotknalem cie? Taki miałem zamiar. Ty również mnie wkurwiles swoim mentrorskim tonem w poprzednim poście. Wiec jesteśmy kwita. Jakie zjadliwe oskarżenia? Czy ja cie o coś oskarzam? Zawsze pisałem o moim wrażeniu ot tyle. Z resztą nie ma o czym gadać. Jak pisałem wcześniej ten temat jest dla mnie zamkniętym.<br />Pozdrowka <br /><br />

Panowie, jeśli można. Obu Was, choć osobiście nie dane mi było poznać, bardzo cenię. Za wiedzę, ryby, jakie łowicie, podejście do łowienia i dzielenia się informacjami z innymi. Nie wspominając o koleżeńskich radach i pozytywnym humorze.

Nie chcę się między wódkę, a zakąskę wpierdzielać, ale..weźcie Pany spotkajcie się w jakimś irlandzkim pubie, bo pewnie możliwość takową macie, wychylcie szklaneczkę jakiej whiskey, albo innego Guinessa i po męsku pogadajcie, jak na frendów przystało, bo szkoda chyba, żeby tak prać prywatne brudy...

Pozdrówka

Kamil